Zobacz pełną wersję : D70s jak to z nim jest?
Witam. Zdecydowałem się na zakup lustrzanki cyfrowej (dotąd fotografowałem Nikusiem f90x) i jedynym korpusem w moim zasięgu jest póki co d70s... Czytałem dziesiątki tematów i postów i opinie o nim są bardzo różne. Jak to z nim naprawdę jest? Robię sporo powiększeń formatu od 21 x 30 do 30 x 45 i zależy mi przede wszytkim na jakości zdjęć. Często używam wyższych czułości (jak do tej pory filmy o ISO 800), często fotografuję w studio (jakiś czas robiłem d40 i jestem zadowolony z efektów na odbitkach 15 x 21). Również często fotografuję ruch w nienajlepszych warunkach oświetleniowych. Interesuje mnie praca na RAWie. I jedno z ważniejszych: posiadam sporo sprzętu po 90x (28 - 105/3.5 - 4.5 D, 50/1.8 D, lampę SB 26, pierścienie makro, również trochę sprzętu m42). Jak to będzie działać z d70s? Nie będzie problemów z ostrością i obrazowaniem?
Ewentualnie jaki możecie polecić jasny zoom o zakresie 80 - 200? Myślałem o Sigmie 70 - 200/2.8 ale na razie poza zasięgiem. To tyle. Ciekaw jestem odpowiedzi i ciekaw jestem jak to naprawdę jest z d70s :)
Pozdrawiam
Michał
lampa nie bedzie działać (to napewno) i nie wiem jak z pierścieniami, jeśli mają styki to bedzie ok jak nie to bedzie bez pomiaru światła... reszta będzie śmigąć choć 28-105 rekordów co do jakości nie będzie bił. Tak ogólnie co do D70s i D70 (bo możnaby książkę napisać) sądzę że jest to nadal jedna z najbardziej udanych puszek Nikona.
Jacek Wrzesińsk
16-03-2007, 20:10
A z jasnych zomów o tym zakresie to jedynie(oprócz tej sigmy) to nikor 80-200 f2.8,ale on niestety jest jeszcze droższy(chyba że używany)
lampa nie bedzie działać (to napewno)
Lampa SB26 będzie działać ( nie masz iTTL ) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Obiektywy które wymieniłeś również !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Obiektywy m42 działają ( brak pomiaru światła ale jest opotwierdzenie ostrości !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Fridrih nie wiesz nie zabieraj głosu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Gdzieś czytałem że SB 26 działa tylko w trybie manualnym lub zwykłym TTL. Jak to jest z tymi obiektywami? Dziś w MM podpiąłem sobie pod body 50/1.8 D i działał bardzo ładnie. Nikon zrobił na mnie dość dobre wrażenie, gość mówił że kończą się nakłady i d70s nie będzie już można kupić...
Dariusz Walus
17-03-2007, 00:26
sjm , a cos ty sie tak podniecil, jakby conajmniej o przeszczep serca chodzilo? :)
Terrorysta
17-03-2007, 02:26
28-105 to zajebiste szkło - mogłoby być troszkę jaśniejsze ;) jest ostry i w ogóle oh i ah
po przymknięciu ostrość na poziomie stałek ;)
A ja jestem zawiedziony jakością 28 - 105... Sprzedałem 28 - 70/3.5-4.5 D na rzecz właśnie stopiątki i żałuję do tej pory. Ale do rzeczy... Napisze ktoś jak to jest? Działa mój sprzęcik z d70s czy nie działa?
Pozdrawiam
Lampa SB26 będzie działać ( nie masz iTTL ) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Obiektywy które wymieniłeś również !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Obiektywy m42 działają ( brak pomiaru światła ale jest opotwierdzenie ostrości !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Fridrih nie wiesz nie zabieraj głosu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
tak się składa że wiem... nie wprowadzaj w błąd ... błyskać a działać to różnica
Aparacik jest już moją własnością i przeszedł test z SB 26. Działa tylko w trybie TTL i na manualu ale działa całkiem nieźle, wystarczająco dobrze jak na ten moment.
Pozdrawiam
Aparacik jest już moją własnością i przeszedł test z SB 26. Działa tylko w trybie TTL i na manualu ale działa całkiem nieźle, wystarczająco dobrze jak na ten moment.
O to jakiś "wybitny" egzemplarz, że biega z SB26 w TTL.
Tak się podepne do tematu...
Powiedzcie mi proszę, jak wyłączyć lampkę samowzywalacza podczas robienia zdjęć z użyciem samowyzwalacza. Jeśli się oczywiście da. Robiąc w nocy takie cosik denerwuje. Body jak w temacie - D70s.
Nie spotkałem tej funkcji, a niedawno całą instrukcję przeczytałem. Pozostaje guma do żucia ;-)
Właśnie też szukam i dupa... :)