PDA

Zobacz pełną wersję : Ładowarka 8 kanałów?

Fraglesso
16-09-2012, 22:11
Witajcie.

Ostatnio zirytowany czasem potrzebnym do przygotowania zestawu foto na ślub i wesele (chodzi o ładowanie akumulatorów do lamp i gripa) postanowiłem kupić dodatkową ładowarkę.

Jako, że fotografujemy z żoną we dwoje, to na jedną imprezę przygotowuje sobie 24 akumulatory enelop (uprzedzając pytania - 2x4 do SB-800, 2x4 do SB-900 i komplet 8x do gripa w D300). Naładowanie tego zestawu trochę zajmuje. Obecnie używam ładowarki MW8168GS oraz dodatkowo e-station BC6 z koszykiem 4xAA, a baterie w gripie ładuję podpinając krokodylki do koszyka z gripa - niestety taka metoda ładuje akumulatorki szeregowo i o ile sama BC6 jest bardzo profesjonalną ładowarką, to i tak nie ma to znaczenia, bo ładuje szeregowo :/.

Pytanie brzmi, czy istnieje 8 kanałowa ładowarka klasy BC700... za rozsądne pieniądze?

Czy może bardziej opłaci się kupić 2xBC700?

Czym się różnią ładowarki BC700, BC900, BC1000 i MH-C9000 (oprócz większego, z każdym modelem, prądu ładowania)?

Czy jest jakieś inne alternatywne rozwiązanie? ;)

mOSAd
17-09-2012, 02:40
Nie przejmowałbym się jakością ładowarki za bardzo. Kup co znajdziesz na osiem/szesnaście ogniw lub dwie ładowarki na cztery i tyle. Jak się pod tym podpisze jakaś firma to jeszcze lepiej. Jednak to spory prąd już i podejrzewam, że zdrowiej jest kupić dwa urządzenia. Powinno być też szybciej, gdyż ładowanie ośmiu aku dużym prądem może być z jakichś powodów celowo ograniczane. Przykładowo w mojej SONY dwa aku ładują się dwa razy krócej niż cztery.

Oczywiście zamiast dwóch krokodylków mógłbyś podpinać osiem. ;)

Mnie na tyle denerwowało wyciąganie eneloopów z koszyczków SB-D10 oraz ich sumaryczna masa, że kupiłem po prostu zastępnik wkładu EN-EL4a z gniazdem na ładowarkę. I sobie to bardzo chwalę. Z lamp jakoś bezproblemowo aku się wytrząsa, a i Eneloopy wytrzymują naprawdę sporo błysków. Tu więc nigdy nie narzekałem tak naprawdę.

Nieznane mi ładowarki, ale opis sugeruje, że mają szansę działać:
8 ogniw: http://allegro.pl/ladowarka-profesjonalna-na-8-aku-mh-c800s-e-lcd-i2638047452.html
16: http://allegro.pl/ladowarka-profesjonalna-na-16-aku-lcd-230v-12v-i2614204864.html