Zobacz pełną wersję : d3100 w wizjerze coś się zacina
Witajcie forumowicze.
Mam do was takie pytanie, nie wiem, może to normalne, ale wolę się upewnić, otoż mam taką nietypową sprawę, że gdy obracam aparat z pionu do poziomu i na odwrót, to tak jak by mi się lekko obraz w wizjerze zacinał,
nie wiem jak to dokładnie wytłumaczć, ale tak jak by się lekko przywieszał.
czy to jest normalne?
Mógłbyś to bardziej sprecyzować? co znaczy przycina, przywiesza.
Obraz w wizjerze obserwujesz bezpośrednio przez obiektyw odbity przez lustro i następnie pada na pryzmat, w przypadku D3100 układ luster, obracanie z pionu do poziomu nie powinno zakłócać ani opóźniać obserwowanego obrazu.
Jedyne co mi przychodzi na myśl to sprawdź czy dzieje się to przy włączonej stabilizacji obiektywu, ruchome soczewki układu VR mogą powodować taki efekt, chociaż u siebie niczego takiego nie zauważyłem.
no własnie tutaj jest problem, że nie umiem dokładnie tego sprecyzować. Zdarzyło się mi już to kilka razy. Ost. jak byłem po robić zdjęcia na statywie, gdy nacisnąłem spust, ustawiło ostrość, pstryk,i wtedy tak jak by obraz lekko podskoczył, dzis gdy z ręki robiłem, to przy odwracaniu też tak jak by się lekko przyciął, przestawił, nie umiem tego określić dokładnie, z mojego pkt. widzenia to tak jak by sie lustro lekko przycinało, jest to możliwe?
z mojego pkt. widzenia to tak jak by sie lustro lekko przycinało, jest to możliwe?
Tak, jest to możliwe, mam na myśli zacinające lustro, mogą występować jakieś luzy które powodują zacięcia przy zmianie pozycji aparatu.
hm... czyli nie mam się co strsować? bo gwarancję jeszcze mam;)
Jeśli są nie wielkie ruchy obrazu i masz włączony VR w obiektywie, to właśnie ruchy soczewki od VR mogą powodować skakanie obrazu.
Jest to szczególnie widoczne przy nagłych zmianach pozycji aparatu, włączeniu i wyłączeniu VR.
VR wyłącza się ok 1-2s po zrobieniu zdjęcia i może powodować skakanie obrazu.
Przycinające się lustro jest dość wyraźne - obraz jest obcięty, zniekształcony (np. silniejsza perspektywa)...
Jeśli są nie wielkie ruchy obrazu i masz włączony VR w obiektywie, to właśnie ruchy soczewki od VR mogą powodować skakanie obrazu.
Jest to szczególnie widoczne przy nagłych zmianach pozycji aparatu, włączeniu i wyłączeniu VR.
VR wyłącza się ok 1-2s po zrobieniu zdjęcia i może powodować skakanie obrazu.
Przycinające się lustro jest dość wyraźne - obraz jest obcięty, zniekształcony (np. silniejsza perspektywa)...
czyli raczej bedzie to przypadłość VR-a, bo własnie cos takiego mnie sie dzieje.
Dobrze, bo już się bałem;) Tylko dziwi mnie to, że wczesniej tego nie zauważyłem.
Sprawdź czy to zjawisko występuje przy wyłącznym VR, jeśli nie to powodem tych zakłóceń będzie włączony układ stabilizacji. Sprawdziłem u siebie przy włączonym VR, obracałem aparatem i niczego takiego nie zauważyłem, jedynie słychać lekkie klikniecie soczewki przy odwracania aparatu.
Sprawdź czy to zjawisko występuje przy wyłącznym VR, jeśli nie to powodem tych zakłóceń będzie włączony układ stabilizacji. Sprawdziłem u siebie przy włączonym VR, obracałem aparatem i niczego takiego nie zauważyłem, jedynie słychać lekkie klikniecie soczewki przy odwracania aparatu.
Tylko chodzi o to, że to nie występuje cały czas, narazie zauważyłem to może ze 2 razy. Ale jeszcze jedna jest przypadłośc, mianowicie zauważyłem też, że gdy wcisnę spuścik do konca, to tak jak by obraz lekko podskakiwał do góry.
Tylko chodzi o to, że to nie występuje cały czas, narazie zauważyłem to może ze 2 razy. Ale jeszcze jedna jest przypadłośc, mianowicie zauważyłem też, że gdy wcisnę spuścik do konca, to tak jak by obraz lekko podskakiwał do góry.
Jeśli dzieje się to tylko przy pełnym naciśnięciu spustu oraz nie ma znaczenia czy VR włączony czy nie, to najwyraźniej jest problem z mechanizmem lustra/migawki.
Natomiast jeśli dzieje się tak również przy naciśnięciu do połowy i tylko przy włączonym VR, to jest to normalne zachowanie - w momencie naciśnięcia spustu jest włączany VR, a to powoduje ruch soczewki i obrazu.