Zobacz pełną wersję : kolory takie jak na wyświetlaczu
robert1088
16-09-2012, 19:33
Witam. chciałbym prosić o poradę w sprawie kolorystyki zdjęć.
Robiąc sobie zdjęcia w plenerze opieram się gł na prześwietleniach, histogram wiadomo.
Kolory na wyświetlaczu bajka. Wrzucam to do LR no i kiszka już nie jest tak jak "kolorowo "
Pewnie to temat rzeka ale proszę się ze mnie nie nabijać.
Dzięki za pomoc
donkiszot
16-09-2012, 21:09
Nie dość, że rzeka to jeszcze z brodą. A w View NX wyświetlaczowa bajka?
jackrabbit
16-09-2012, 21:18
pobaw sie suwaczkami na jednym zdjeciu az uzyskasz zadowalajacy efekt, zapisz to jako preset i pozniej ustawiaj ten preset przy imporcie
robert1088
17-09-2012, 04:38
Nie dość, że rzeka to jeszcze z brodą. A w View NX wyświetlaczowa bajka?
Nie mam View NX
Myślałem może o jakimś dedykowanym profilu ale nie wiem jak się za to zabrać
donkiszot
17-09-2012, 05:42
Jeśli nie masz, to pobierz ze stron nikona, a jeśli nie chcesz, to sprawdź czy problem dotyczy tylko NEF-ów, czy JPG-ów również.
Jeśli JPG-i są spoko, to problem leży w profilach kolorystycznych, które odczytać potrafią tylko programy od nikona.
Jeśli JPG-i również tracą względem wyświetlacza w aparacie, to problem jest szerszy i dotyczy zarządzania barwą i takie tam.
O wszystkim już było ze sto razy, poszukaj, poczytaj -- nie zaszkodzi, a pomóc może.
robert1088
25-09-2012, 12:08
Dzięki za odpowiedzi.
Pobrałem ten darmowy Viev NX no i faktycznie jest lepiej tylko że już się do Lr przyzwyczaiłem.
Na JPG - nie sprawdzałem robię i tak tylko w RAW
A czy mógłbym jeszcze prosić o podlinkowanie podobnych tematów - strasznie się gubię na tym forum.
Podstawowe co musisz sprawdzić to jaki tryb picture control masz ustawione w puszce. Standard, Neutral czy inne. Po drugie jak zaimportujesz NEFy do Lr to ustaw w Lr camera profile cokolwiek innego (Landscape, Portrait) od Adobe Standard (zakładka po prawo z suwakami na samym dole).
robert1088
25-09-2012, 12:45
Podstawowe co musisz sprawdzić to jaki tryb picture control masz ustawione w puszce. Standard, Neutral czy inne. Po drugie jak zaimportujesz NEFy do Lr to ustaw w Lr camera profile cokolwiek innego (Landscape, Portrait) od Adobe Standard (zakładka po prawo z suwakami na samym dole).
Standard - ale czy to ma jakiekolwiek znaczenie jeżeli robi się w RAW?
Przestrzeń barwna sRGB
Zauważyłem Adobe Standard wypluwa" koszmarka " :-)
Na ekranie aparatu widzisz zdjęcie z nałożonym profilem Picture Control. To raczej problem ustawień Lr, też się z tym trochę męczyłem.
robert1088
25-09-2012, 23:17
Na ekranie aparatu widzisz zdjęcie z nałożonym profilem Picture Control. To raczej problem ustawień Lr, też się z tym trochę męczyłem.
Czyli opanowałeś sytuację - można wiedzieć jak?
Czy problem tkwi tylko w kolorach? A jak z kontrastem, jasnością itd.?
robert1088
28-09-2012, 10:17
Tak kolor i "rozłożenie " światła są inne.
Widocznie algorytmy Lr widzą to inaczej niż np Viev NX :)
W Lightroomie - moduł Develop - zakładka Camera Calibration (na samym dole) prawego paska, wybierz tam inny profil niż Adobe Standard.