Zobacz pełną wersję : [D50] Czujnik położenia nie działa
Witam.
Od jakiegoś czasu wkurzałem się na soft, bo myślałem, że przestał czytać orientację zdjęcia. Dziś się zorientowałem, że moje D50 po prostu nie zapisuje informacji o pionowym położeniu korpusu. Jak z tym walczyć? Ktoś to przerabiał? Od czasu do czasu zadziała, więc podejżewam, że zaśniedziało coś. Jakieś sugestie? Serwisu N wolałbym trzymać z daleka.
Dodam jeszcze, że kulka nie wypadła, ciągle coś lata wewnątrz.
shadowArt
16-03-2007, 18:30
Mnie sie nie przytrafiło - ale polecam "nie walczyć".
Cóż, to chyba nie jest aż tak wielkim bólem, zwłaszcza w porównaniu z bólem oddania aparatu do serwisu, albo co gorsza jakiemuś "mechanikowi".
Owszem, ból niewielki, tymbardziej, że nawet nie wiem kiedy przestało działać :)
Chyba będę pierwszym na forum, który d50 rozkręci - tak mnie korci :)
Valdek_Tychy
16-03-2007, 22:03
Nie przejmuj sie,przynajmniej Ci nie chrobocze ;)
A moze sprawdż w manualu czy nie przestawiłeś w menu obracania zdjeć ? :oops:
Brzęczy nadal, niestety ;-)
sjm, nie mówię o wyświetlaniu zdjęcia w aparacie, to sprawdziłem. Niezależnie, czy rotacja włączona, czy wyłączona, wszystkie zdjęcia wyświetlane są w trybie panoramy. Komputer też widzi je jako poziome. Wszystkie.
Chyba, że jakąś funkcję pominąłem, to sobie jutro w manualu sprawdzę.
Dobra, to była najgłupsza rzecz jaką zrobiłem w tym aparacie.
D50 ma dwie opcje: obracania wysokich zdjęć na wyświetlaczu oraz zapis trybu do EXIF-a. Kiedyś chciałem sobie wyłączyć obracanie na wyświetlaczu, to sobie wyłączyłem ... zapis do EXIF-a. :oops: :razz: :oops: :razz: :oops:
Ale lama ze mnie... Dzięki chłopaki.
Dobra, to była najgłupsza rzecz jaką zrobiłem w tym aparacie.
D50 ma dwie opcje: obracania wysokich zdjęć na wyświetlaczu oraz zapis trybu do EXIF-a. Kiedyś chciałem sobie wyłączyć obracanie na wyświetlaczu, to sobie wyłączyłem ... zapis do EXIF-a. :oops: :razz: :oops: :razz: :oops:
Ale lama ze mnie... Dzięki chłopaki.
:D
Wazne, ze wszystko OK.
D50 ma dwie opcje: obracania wysokich zdjęć na wyświetlaczu oraz zapis trybu do EXIF-a. Kiedyś chciałem sobie wyłączyć obracanie na wyświetlaczu, to sobie wyłączyłem ... zapis do EXIF-a.
To była pierwsza rzecz, o jakiej pomyślałem jak tylko zobaczyłem tytuł tego wątku :).
Sebastiann
19-03-2007, 10:37
Wszystko dobre co sie dobrze konczy:pdobrze ze przed rozkreceniem nikosia:)
hehe, ciesz sie ze nie dowiedziales sie tego w serwisie, zaplacilbys pewnie 200 zł a pan mechanik powiedzialbym troche blablabla a tak na prawde zmienilby tylko ta opcje pewnie :P