Zobacz pełną wersję : zmiana kolorów bezpośrednio po wydruku
Mam sobie drukarkę p50 z cissem. W innym wątku narzekałem już, że kolory są fatalne ale jeszcze gorsza chyba rzecz- w kilkanaście, kilkadziesiąt sekund po wydruku zdjęcie dość mość mocno zmienia kolorystykę - nagle wyłażą filolety, zwłaszcza w cieniach. To chyba nie jest normalne??
epson photo i epson glossy
Nie pomogę, nigdy na firmowych papierach epson się nie zawiodłem,
Edit
a może "termin spożycia" już minął ?
Hmmm, kupiony niedawno. Nie widziałem, że papier może się przeterminować? Trochę dziwne.
Nie wiem czy to możliwe, ale tusz jest wątpliwej jakości - może to być jego wina?
...tusz jest wątpliwej jakości - może to być jego wina? Jak tusz nie "oryginał" to raczej na pewno jego wina. Jeszcze nie spotkałem zamienników tuszu żeby miał dobre kolory, zawsze jest to dalekie od oryginału.
digger-gp
16-09-2012, 18:33
Cytaty: "Jakie podłoże/papier?" ---> "epson photo i epson glossy"
epson photo - jeden z gorszych papierów na jakich próbowałem drukować - naciekanie + koalescencja + dziwny fioletowawy odcień w ciemnych partiach
Polecam http://www.graficzne-eizo.pl/monitory-do-fotografii/idealna-jakosc-wydrukow-czesc-i.html i pozostale dwie części artykułu "Idealna jakość wydruków"
epson glossy - bardzo dobry tani papier. Jak oprofilujesz drukarką powinno być OK. Wiele osób drukuje tuszami ink-mate i dają radę...
Normalnym jest że wydruk zmienia kolory w ciągu pierwszych kilku minut po wyjścu z drukarki.