PDA

Zobacz pełną wersję : Kilka kursów video do obejrzenia: Ps, Lr...

pabr
15-09-2012, 02:20
Jak obrobić zdjęcie

Tym razem chciałbym zaproponować Case study - analizę konkretnych ujęć, wraz z zaproponowanym schematem obróbki zdjęcia. Nie będę się przesadnie zagłębiać w teorię, natomiast w praktyczny sposób Zobaczysz jak uzyskać konkretny efekt.

Prezentowane będą różne zdjęcia, różne sposoby obróbki, może nie zawsze efekt końcowy będzie Ci się podobał, jednakże de gustibus non disputandum est - gusty nie podlegają dyskusji - ideą tego działu jest pokazać Ci różne rozwiązania i triki stosowane przy obróbce zdjęć.

Jeśli Zechcesz przesłać mi swoje zdjęcie(a), z ewentualnymi propozycjami odnośnie obróbki, bardzo chętnie zajmę się Twoimi fotografiami. Odeślę Ci również poprawione zdjęcia w maksymalnej jakości.

Pierwszy film z serii dostępny pod adresem:
Jak obrobić zdjęcie (http://fotowarsztaty.com/index.php/Jak-obrobic-zdjecie/)

Zdjęcie zostało wykonane na wsi, po żniwach, w sierpniowe popołudnie. Zaciekawił mnie ciekawy rysunek chmur na niebie, choć kolorystycznie było mocno "tak sobie". Jako efekt końcowy chciałem pokazać posępne obłoki zapodające załamanie pogody, w odniesieniu do prób zakończenia prac na roli przed burzą.

Wszelkie uwagi zawsze mile widziane.

Pozdr.
B.

wojpen
17-09-2012, 09:00
Witam,
Oglądałem już wiele tutoriali z cyklu - jak to zrobić...
ale Pański jest pierwszym, w którym dodano komentarz - dlaczego i co jeszcze.
Kawał dobrej roboty. Gratulacje, a Pana stronka już jest u mnie w ulubionych.
Czy przypadkiem nie planuje Pan tutoriali dla Capture NX ?

Pozdrawiam

pabr
25-09-2012, 12:30
Oglądałem już wiele tutoriali z cyklu - jak to zrobić...
ale Pański jest pierwszym, w którym dodano komentarz - dlaczego i co jeszcze.
Kawał dobrej roboty. Gratulacje, a Pana stronka już jest u mnie w ulubionych.

Dziękuję bardzo za miłe słowa :)
...aczkolwiek konstruktywne uwagi krytyczne również mile widziane

Jak obrobić... rozmycie soft focus

Pewnego poranka wczesną jesienią wybrałem się fotografować krakowskie Planty. Ponieważ natura darowała mi dodatkowo delikatne zamglenia, postanowiłem pokazać ową delikatność na zdjęciu, w zestawieniu z żywymi kolorami od żółtych przez pomarańczowe do czerwono-zielonych.

Wbrew pozorom, przygotowanie takiego zdjęcia nie było trudne. Wszystko zostało zrobione przy pomocy programu Adobe Photoshop Lightroom. Po ogólnej korekcie charakterystyki tonalnej w panelu Basic, obniżyłem znacznie kontrast lokalny, a także zmodyfikowałem jasność i nasycenie wybranych kanałów kolorów (żółcie, pomarańcze, zielenie) za pomocą panelu HSL. I to w zasadzie byłoby na tyle...

Zobacz: Jak obrobić... rozmycie soft focus (http://fotowarsztaty.com/index.php/Jak-obrobic-zdjecie/0002-Jak-obrobic...-rozmycie-soft-focus.html)

Każdą z lekcji Możesz także skomentować za pomocą formularza znajdującego się poniżej filmu (nie trzeba się rejestrować). Mile widziane również komentarze tutaj - wiele Waszych propozycji zastosowałem w praktyce, za wszystkie bardzo dziękuję.

Przypominam, jeśli Zechcesz przesłać mi swoje zdjęcie(a), z ewentualnymi propozycjami odnośnie obróbki, bardzo chętnie zajmę się Twoimi fotografiami. Odeślę Ci również poprawione zdjęcia w maksymalnej jakości.
Więcej informacji na: Jak obrobić zdjęcie (http://fotowarsztaty.com/index.php/Jak-obrobic-zdjecie/)

Pozdrawiam!
B.

megamind
03-10-2012, 16:34
Filmy przestały się wyświetlać.

Mazzi
04-10-2012, 11:28
Witam

Chciałbym podziękować za wszystkie filmiki - świetna robota dla tych którzy jeszcze nie opanowali programów graficznych na tip-top!

Jeszcze raz bardzo dziękuje, a strona ląduje w "ulubione" :)

pabr
09-10-2012, 23:04
Jak obrobić... soft focus w portretach, winieta

Chciałbym kontynuować temat techniki soft focus, ponieważ po ostatnim materiale dostałem na priv pytania odnośnie stosowania jej w portretach. Takie działanie bardzo przydaje się w portretach, o czym Możecie się przekonać na poniższym filmie:

Jak obrobić... soft focus w portretach, winieta (http://fotowarsztaty.com/index.php/Jak-obrobic-zdjecie/0003-Jak-obrobic...-soft-focus-w-portretach-winieta.html)

Nadal zwracam się z nieustającą prośbą o wszelkie uwagi, a także o przesyłanie Waszych propozycji zdjęć, które mógłbym poddać obróbce. Chętnie wrzucę Wasze zdjęcia "na warsztat" - oczywiście nadsyłający zdjecia, jeśli tylko chcą, mogą pozostać całkowicie anonimowi. Więcej informacji na: Jak obrobić zdjęcie - warsztaty fotograficzne (http://fotowarsztaty.com/index.php/Jak-obrobic-zdjecie/).
Uchylając rąbka tajemnicy może powiedzieć, że udało mi się zorganizować kilka książek o fotografii, które rozlosuje wśród osób, które nadeślą swoje zdjęcia. Taki mini-konkurs :)

Jeszcze na koniec - dostałem zaproszenie do przeprowadzenia w Warszawie (koniec listopada / początek grudnia) weekendowego kursu "Photoshop dla fotografów" poświęconego obróbce zdjęć głównie w Adobe Photoshop Lightroom a także, w wybranym zakresie dot. retuszu zdjęć, Adobe Photoshop CS6. Po zakończeniu zajęć planujemy wybrać się na wieczorne/nocne fotografowanie Warszawy.
Jeśli ktoś z Was jest zainteresowany spotkaniem, zapraszam na priv (PM, mail).

Pozdrawiam,
B.

kasper4433
10-10-2012, 22:34
Gratuluje i dziękuję. Mam od kogo się uczyć.

danielz
11-10-2012, 17:15
To teraz opinja kogos kto byc moze sie nie zna ale zostal zmuszony do obejrzenia tych kilku wypocin. Moja zona, ogladajac ze mna jeden z twoich filmow zdazyla: zrobic sniadanie, mi kanapki do pracy, nakarmic dziecko, i posprzatac kuchnie... Ogladalem akurat ten o cropie z prostowaniem perspektywy... Ogolnie fajnie, ze Ci sie chce... Ale w filmiku tak wialo nuda, ze zrezygnowalem z ogladania nastepnych... Ciekawosc tematow na stronie z mojego punktu widzenia na poziomie fotoziutka (bez urazy), wiec to chyba raczej dla osob naprawde bardzo poczatkujacych... Ktorzy raczej bawia sie fotografia miz ja uprawiaja... Oczywiscie zamysl jak najbardziej swietny, ale popracuj nad streszczeniami... Czyli krotko, to jest to, tak sie nazywa, py sy ty ryk, a tak sie to stosuje... Koniec... Kursu bym od ciebie nie kupil, bo nawet moja zona powiedziala ze przynidzasz...

Moze opisz ze 3 techniki gladzenia skory, cos o wyrownywaniu koloru, polecam ci do ogladniecia jakuba z fotoblogii... Jego sposobu przedstawiania sprawy...

Ps... Krytyka dla rownowagi z cukrem ;)... Sluszna nie sluszna ale musi byc!

pabr
13-10-2012, 00:56
To teraz opinja kogos kto byc moze sie nie zna ale zostal zmuszony do obejrzenia tych kilku wypocin. [...]

Dzięki za opinie, bardzo cenię konstruktywną krytykę. Wezmę to wszystko pod uwagę, w pierwszej kolejności przynudzanie - w związku z tym licznik pokazujący czas trwania wszystkich lekcji będzie wolniej rósł, ale zgadzamy się chyba, że nie jest to najważniejsze :)

Dzięki, pozdr.
B.

donkiszot
13-10-2012, 02:51
A propos nudy, proponuję obejrzyj nagrany materiał z wyłączonym dźwiękiem i zobacz jak długo trwają momenty, w których nic się nie dzieje, a Ty się rozpływasz w dygresjach. Nie wiem jak inni, ale ja uważam, że kurs jest video po to, aby pokazać jak się coś robi, a nie opowiedzieć o tym. I dlatego dla mnie komentarz jest jedynie dodatkiem i dopełnieniem.

Tłumaczysz wszystko bardzo dokładnie, i pewnie tak chciałeś, ale wydaje mi się, że zbyt dokładnie przez co sedno sprawy zaczyna się gubić.
Np w filmie o panoramach 4(?) minuty mówisz o tym, że nie czas mówić o ACR ;)

Myślę, że nie głupio byłoby założyć, że słuchacz ma wiedzę na temat wszystkiego z wyłączeniem omawianego tematu -- pozwoli to zawęzić zagadnienie, a i porządek w treści będzie większy. Jeśli ktoś ma braki w zagadnieniach pobocznych powinien odszukać film na temat tych zagadnień.

pabr
16-10-2012, 21:54
Tłumaczysz wszystko bardzo dokładnie, i pewnie tak chciałeś, ale wydaje mi się, że zbyt dokładnie przez co sedno sprawy zaczyna się gubić.

Owszem, może i tak, aczkolwiek takie sobie mniej więcej przyjąłem założenia, do przeczytania na stronie głównej:

Nie są to zwykłe tutoriale, jakie można znaleźć w internecie, przekazujące wyłącznie mechaniczną kolejność czynności, jakie należy wykonać dla uzyskania danego efektu. Takie tutoriale nic nie wnoszą, poza "instrukcją" wykonania konkretnego efektu. Kursy fotowarsztaty.com przekazują konkretną wiedzę z danego tematu - praktyczne wykonanie czyności jest poprzedzone kilkoma słowami teorii, objaśniającymi przyczynę zjawiska, bądź sposób działania programu.

Po więcej zapraszam na: http://fotowarsztaty.com/index.php/Filmy-i-tutoriale/

...aczkolwiek coś w tym jest, że czasem zbyt się chyba zapędzam w odchodzeniu od tematu. Postaram się nad tym popracować.

Dzięki wielkie wszystkim za rzeczowe uwagi, to bardzo pomaga.

Pozdr.
B.

wicher123
12-11-2012, 13:36
Super poradnik.Zaczynam z niego korzystać ;)
Dziękuję.

DreamT
23-12-2012, 01:03
Cieszę się, że trafiłem na stronkę fotowarsztatów. Na razie z obróbki zdjęć niewiele mi wychodziło, więc mam nadzieję na jakiś krok do przodu. Oczekuję kolejnych materiałów o programie i pozdrawiam.

jaś
25-12-2012, 14:55
Obejrzałem film na temat softfocus przejście do meritum nastąpiło w 7 minucie! 14 minutowego filmu, a merium było cieniutkie tak na 30 sekund mówienia lub jedno zdanie do napisania, nie cierpię "hamerykańskiego" stylu typu punk 1 punkt 2 punkt 3 bo całkowicie zabija samodzielne myślenie więc dobrze że czegoś takiego nie ma, bardzo dobrze - wyrazisty nawet gawędziarski styl wykładowcy jest lepszy niż styl suchy i pokazujący tylko efekt, jednak dłużyzny są niemiłosierne nawet bardzo niemiłosierne. Poziom grupy docelowej określiłbym jako "bardzo początkujący" lub "mniej niż początkujący". A teraz plusy - dobrze że się komuś chce, w przygotowanie takiego wykładu trzeba włożyć mnóstwo pracy, trzymam kciuki żeby się nadal chciało bo zawsze można odesłać kogoś zadającego proste pytania do takiego kursu.

DreamT
26-12-2012, 00:27
mam pytanie, które zapewne zaskoczy wielu tutejszych expertów od obróbki - zacząłem stawiać pierwsze kroki w Lightroomie i po obróbce zdjęcia nie znalazłem opcji jego zapisu. Czy trzeba każde zdjęcie gdzieś exportować do nowego folderu?

adrian8308
26-12-2012, 11:55
pabr Fajna stronka, gratki! już wciągam tutki. Co do wypowiedzi to zależy kto to ogląda ten co potrafi obrabiać zdjęcia i zna PS lub LR to niektóre rzeczy go nie interesują i mogą nudzić. Znów ten co sie uczy to jak najbardziej mu to pasuje że ktoś łopatologicznie tłumaczy każdą rzecz, przecież kursy są skierowane do osób które dopiero zaczynają przygodę z fotografią i ww programami.