PDA

Zobacz pełną wersję : adapter m42 a Nikon D80 + takumar 50/1.4

danithegyal
14-09-2012, 14:49
hej, szukałam ale nie znalazłam wiec jesli już było to z góry przepraszam.

zastanawiam się nad kupnem Takumara 50/1.4 (wymarzone szkło) , pracuje na N D80tce i gdzies przeczytałam
że ktoś miał podobny zestaw i nie wszystko hulało jak trzeba.
zawsze miałam problem z tą całą teorią techniczną wiec prosze o tłmaczenie "jak do idioty"
mianowicie chciałam sie upewnić czy za rozwiazanie problemu odpowiada jedynie adapter do
nikona m42 niskonczonosc z soczewką MC i czy jest jakaś inna przeszkoda która nie pozwala
na funkcjonowanie tego obiektywu z akurat d80?

tbogdanowicz
14-09-2012, 15:39
Tego typu rzeczy były mnóstwo razy, ale skoro jesteś z Lublina :-), to Ci powiem że nie będzie działał pomiar światła, oraz że dodatkowa soczewka nie pozostanie bez wpływu na jakość zdjęć.

Więcej sobie poszukaj na forum. Są zarówno opisy jak i przykłady zdjęć.

danithegyal
14-09-2012, 16:22
dzięki, dzięki czyli jest tak jak myślałam, przepraszam skoro było, tyle juz tego czytałam że głupieje. uparłam sie na tego takumara a teraz sie zastanawiam czy nie lepiej dolozyc pieniazki i jednak kupic nikkora 50 1.4

tbogdanowicz
14-09-2012, 19:41
Jeśli możesz dołożyć, to (według mnie) lepiej mieć wszystko dedykowane, niż używać przejściówek.
Oczywiście są sytuacje, gdy chce się mieć dany obiektyw i koniec, ale to już raczej dla zabawy/radości posiadania lub wyjątkowości danego szkła ukazującej się w specyficznej sytuacji, niż do codziennego użytkowania.