Zobacz pełną wersję : Monitor CRT jako rozwiązanie tymczasowe - proszę o pomoc.
darek6902
14-09-2012, 14:01
Wiem, wiem, że w temacie sporo jest na forum. Są to jednak w większości dość stare posty, więc może ktoś pomoże w tym konkretnym przypadku.
Zdjęcia wciąż obrabiam na laptopie niestety.. choć dojrzałem do decyzji nabycia porządnego monitora to zakup musi poczekać.
W tak zwanym międzyczasie wszedłem w posiadanie dwóch monitorów CRT - Samsung SyncMaster 900NF. Oba mają za sobą co najmniej kilkuletnią pracę w biurze, a, że darowanemu koniowi w zęby sie nie zagląda...
Pytanie: na jak dużą poprawę mogę liczyć w stosunku do lcd laptopa i jak to osiągnąć?
Z przykrością muszę zaznaczyć, że doświadczenie mam w tym względzie raczej zerowe, dostęp do narzędzi (kalibrator np X-Rite itp) bardzo ograniczony - mieszkam na rubieżach cywilizacji :-D
Zdaję sobie sprawę, że tzw "szału nie będzie" - stąd decyzja o zakupie w, mam nadzieję, dość niedalekiej przyszłości nowego monitora.
Jeśli prawidłowe odwzorowanie barw na crt będzie, z uwagi na wiek sprzętu, niemożliwe, to może chociaż w cz-b da się poprawnie pracować.
No i chyba przydałoby się wejść w posiadanie narzędzia do kalibracji - jeśli nie zabije mnie ceną.
Dla porządku dodam jeszcze, że dostęp do netu i, co za tym idzie, do forum do końca miesiąca będę miał ograniczony.
Od około 5-6 lat nie widziałem używanego monitora CRT który miałby większą wartość niż kilkanaście, czasem kilkadziesiąt kilogramów elektronicznego złomu. Bierze się to stąd że CRT szybko się zużywa a produkcję kineskopów zakończono w 2004 (Sony Trinitron) i 2005r (Mitsubishi Diamondtron).
mateo912
14-09-2012, 17:29
Od około 5-6 lat nie widziałem używanego monitora CRT który miałby większą wartość niż kilkanaście, czasem kilkadziesiąt kilogramów elektronicznego złomu. Bierze się to stąd że CRT szybko się zużywa a produkcję kineskopów zakończono w 2004 (Sony Trinitron) i 2005r (Mitsubishi Diamondtron).
No jesli zaglądają tylko do swojego magazynu to sie nie dziwie ze nie widziałeś;)
Sam mam w zapasie jeszcze 2 prawie nowki CRT a ten którego używam obecnie tez nie jest jakiś przechodzony. Aby ukrócić od razu komentarze typu"przecież to złom na którym nic nie widać" to mówię od razu wydruki robie regularnie i są takie jakie byc powinny i pod względem kolorystyki jak i jasności.
Sam mam w zapasie jeszcze 2 prawie nowki CRT
7-8 letnie "nówki" conajmniej, nawet jeśli są z samego końca produkcji. Kineskop jak leży, też się biodegraduje. Zdarzało mi się jeździć po ludziach, ustawiać "nowe" monitory, które rzekomo stały latami w komórce. To co widuję w takich wypadkach ciężko opisać. Można tylko podsumować typowym komentarzem, jaki właściciele CRT wyrażają po przesiadce na nowy współczesny monitor ludzkiej klasy: "Ludzie, za jakie grzechy tyle lat się męczyłem!"
Aby ukrócić od razu komentarze typu"przecież to złom na którym nic nie widać" to mówię od razu wydruki robie regularnie i są takie jakie byc powinny i pod względem kolorystyki jak i jasności.
Bajki to my a nie nam... ;)
Swoją drogą ludzie twierdzą, że mają 100% zgodności również na laptopach, więc wszystko jest możliwe. A raczej jest funkcją wymagań i wrażliwości.
darek6902
14-09-2012, 17:40
Dzięki za konkretną odpowiedź. Wiem już na czym stoję a i żona się ucieszy jak tego "grzmota" z domu się pozbędę :D
Tom01, jeśli można przy okazji... Dużo czytałem na naszym forum na temat wyboru monitora, coś już mi się krystalizuje.
Jeśli jednak mógłbym zasięgnąć Twojej (lub innych forumowiczów) porady:
potrzebuje monitora, który "prawdę mi powie". Zastosowanie typowo amatorskie, wielkość nie jest priorytetem, cena owszem; ale jestem skłonny zpałacić więcej za porządny sprzęt niż bawić się w półśrodki.
Dwa, trzy konkretne typy i więcej głowy nie będę zawracał.
Z góry dziękuję.
Najpierw lektura obowiązkowa: http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152
Potem odpowiedź na pytanie: Gdzie w tej liście się Pan widzi? Dopiero po tym można będzie dobrze doradzić.
darek6902
14-09-2012, 17:46
I jeszcze raz dla pewności: pracując na przechodzonym crt nie będzie żadnej widocznej poprawy w stosunku do lcd lapka?
mateo912
14-09-2012, 17:53
7-8 letnie "nówki" conajmniej, nawet jeśli są z samego końca produkcji. Kineskop jak leży, też się biodegraduje. Zdarzało mi się jeździć po ludziach, ustawiać "nowe" monitory, które rzekomo stały latami w komórce. To co widuję w takich wypadkach ciężko opisać. Można tylko podsumować typowym komentarzem, jaki właściciele CRT wyrażają po przesiadce na nowy współczesny monitor ludzkiej klasy: "Ludzie, za jakie grzechy tyle lat się męczyłem!"
Bajki to my a nie nam... ;)
Swoją drogą ludzie twierdzą, że mają 100% zgodności również na laptopach, więc wszystko jest możliwe. A raczej jest funkcją wymagań i wrażliwości.
Oczywiście:) jesli ani ja ani kilka innych osób które prosiłem o porównanie tego samego zdjecia na rożnych monitorach i wydruku i nie widzę różnicy to po co mam płacić przynajmniej 3k aby uzyskać to samo? Ale gdybym był na Twoim(na forum nie zwracamy sie per Pan/Pani do siebie) miejscu to tez bym nie udzielił innej odpowiedzi.
A co do autora sugeruje najpierw obrobic kilka zdjęć w różnej kolorystyce i wydrukować w dobrym labie i porównać jesli bedzie bardzo podobnie spróbować dopasować monitor do wydruku a następnie kolejny wydruk testowy. Drogo Cie to nie wyniesie a możesz zaoszczędzić przez pewien czas kilka tys zł.
darek6902
14-09-2012, 17:57
Najpierw lektura obowiązkowa: http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152
Potem odpowiedź na pytanie: Gdzie w tej liście się Pan widzi? Dopiero po tym można będzie dobrze doradzić.
Widziałem, oczywiście, że widziałem i czytałem :)
Problem w tym, że ciężko przypisać się do konkretnej grupy, niby zastosowanie typowo amatorskie, ale bez nacisku na "inne zastosowania".
Monitor głównie będzie służył do obróbki zdjęć. Żadnych zastosowań typu gry, filmy.
Cena powiedzmy do 3k zł. No i w świetle innych dyskusji na ten temat, również z Twoim Tom aktywnym udziałem, wybór prosty nie jest. Bo nawet w obrębie tej samej "półki cenowej" można znaleźć coś całkiem ok, jak i sprzęt, który na pozór jest ok, ale w oczach fachowców jest dyskwalifikowany.
Uważam, że decydując się na wydanie niemałej gotówki warto posłuchać co w temat ie do powiedzenia mają ludzie, którzy "siedzą" w temacie głęboko, nawet, a może przede wszystkim zawodowo.
Problem w tym, że ciężko przypisać się do konkretnej grupy, niby zastosowanie typowo amatorskie, ale bez nacisku na "inne zastosowania".
Monitor głównie będzie służył do obróbki zdjęć. Żadnych zastosowań typu gry, filmy.
Cena powiedzmy do 3k zł.
EIZO SX2262W.
I jeszcze raz dla pewności: pracując na przechodzonym crt nie będzie żadnej widocznej poprawy w stosunku do lcd lapka?
Będzie po prostu inaczej źle.
skoro jestes juz w posiadaniu tych dwoch przechodzonych crt'kow, to jaki problem odpalic ktoregos z nich i porownac obraz ?
a wracajac do twoich rozterek - zarabiasz na fotografii ? idealne odwzorowanie barw to warunek krytyczny ? jesli dotychczas pracowales na laptopie ( czyli zakladam, ze nie zarabiasz na foto) i nie bylo masakry to moze rozejrz sie za jakims uzywanym lcd nec'a lub eizo na matrycy pva lub ips (cena w zaleznosci od modelu - tak od 300 plnow wzwyz)
przechodzone crt to rzez dla wzroku, ja bym nie ryzykowal.
darek6902
14-09-2012, 18:14
EIZO SX2262W.
Będzie po prostu inaczej źle.
No i mam konkret, tanio nie jest, ale szykuje mi się awans w robocie więc poza zasięgiem finansowym nie powinien w niedalekiej przyszłości być.
Jeśli mogę dalej pociągnąć temat...
Zakup to nie wszystko jak wiadomo. Kalibracja itp. jak, gdzie? przypominam, że cywilizacja dość daleko :D
i czy warto zaopatrzyć się we w miarę niedrogie urządzenie do samodzielnej kalibracji.
Najważniejsze, czy zakup takiego "cuda" wystarczy, czy tez ze strony usera jakaś wiedza i doświadczenie jest wymagane?
Kalibracja itp. jak, gdzie? przypominam, że cywilizacja dość daleko :D
i czy warto zaopatrzyć się we w miarę niedrogie urządzenie do samodzielnej kalibracji.
Najważniejsze, czy zakup takiego "cuda" wystarczy, czy tez ze strony usera jakaś wiedza i doświadczenie jest wymagane?
Można zamówić kalibrację przy zakupie i mieć z głowy na rok. Później można odnowić na kilka sposobów, nawet zdalnie. Własny zestaw kalibracyjny, choć bezsprzecznie wygodny, nie ma uzasadnienia ekonomicznego. Nigdy się nie zwraca.
darek6902
14-09-2012, 18:28
skoro jestes juz w posiadaniu tych dwoch przechodzonych crt'kow, to jaki problem odpalic ktoregos z nich i porownac obraz ?
a wracajac do twoich rozterek - zarabiasz na fotografii ? idealne odwzorowanie barw to warunek krytyczny ? jesli dotychczas pracowales na laptopie ( czyli zakladam, ze nie zarabiasz na foto) i nie bylo masakry to moze rozejrz sie za jakims uzywanym lcd nec'a lub eizo na matrycy pva lub ips (cena w zaleznosci od modelu - tak od 300 plnow wzwyz)
przechodzone crt to rzez dla wzroku, ja bym nie ryzykowal.
Fotografia typowo amatorsko, jednak chciałbym widzieć na monitorze to, co na wydruku dostanę.
Porównać obraz mogę, tylko z czym? Wydrukowałem swego czasu kartkę/stronę kalibracyjną; jak zwał tak zwał; i jakoś nie mogłem ustawić identycznego obrazka.
Co do używek, to zdążyłem przeczytać na naszym forum o "okazjach poleasingowych" i podchodzę do tego jak do jeża.
A cały problem w tym, że mam jakieś zaszłości z czasów analogowej fotografii, że produkt finalny jest na papierze, a wyświetlanie zdjęć na ekranie kompa to taki trochę półśrodek i "tymczasowa" prezentacja.
Jak już nie raz zostało powiedziane: równie ważne w fotografii cyfrowej jest to jak robisz fotę oraz jak ją jesteś w stanie zaprezentować, choćby samemu sobie.
Na prywatny użytek taką analogie wymyśliłem odnośnie posiadania przyzwoitego sprzętu foto i marnego monitora:
to tak jakby kupic super hiper sprzęt hi-fi i podłączyć do tego głośniki z MM za 20-30 zł.
I stąd te moje rozterki.
darek6902
14-09-2012, 18:38
Można zamówić kalibrację przy zakupie i mieć z głowy na rok. Później można odnowić na kilka sposobów, nawet zdalnie. Własny zestaw kalibracyjny, choć bezsprzecznie wygodny, nie ma uzasadnienia ekonomicznego. Nigdy się nie zwraca.
Kolejna dobra wiadomość pozwalająca zaoszczędzić grosza.
Jednak jest pewna wątpliwość: podejrzewam, że nie wszyscy sprzedawcy oferują tę usługę :D
Chętnie kupiłbym w mastiff.pl ale mieszkam dość daleko, bo na północy kraju i mogą pojawić się po prostu wygodniejsze rozwiązania.
Więc gdzie kupować? No i kalibracja on line to ciekawa sprawa, było nie było 21 wiek :)
Jednak jest pewna wątpliwość: podejrzewam, że nie wszyscy sprzedawcy oferują tę usługę :D
Oczywiście że nie wszyscy. Podczas wybierania dobrze byłoby dowiedzieć się na ile dostawca ma odpowiednie zaplecze i doświadczenie w ustawianiu takich monitorów.
Więc gdzie kupować?
No i weź człowieku doradź... :)
darek6902
15-09-2012, 17:50
No i weź człowieku doradź... :)
No dobra... było nie było ten Białystok nie aż tak daleko ;)
hehe, mam 19' na strychu, może by odpalić?
hehe, mam 19' na strychu, może by odpalić?
Mam w garażu 15" Daewoo. Nawet niedawno odpalałem. Małe ekrany w porównaniu do dużych znacznie wolniej się starzeją więc świeci jeszcze jasno. Jednak ostrości oczywiście zero, geometria naśladuje twórczość ekspresjonistów i szalona rozdzielczość 1024x768. Przy wyższej mało co jest czytelne. :)