PDA

Zobacz pełną wersję : Jakim programem oglada sie zdjecia z Rentgena?

krzysztofz24
14-09-2012, 11:44
Witam.
Taki problemik mam;-).
Mialem zlamany nadgarstek, przez caly okres leczenia mialem przeswietlenie 4 razy robione.
Wszystko jest w bazie szpitala. Wczoraj dowiedzialem sie, ze jest mozliwosc dostania calosci na plytce.

I tu sie zaczynaja schody. Myslalem po prostu, ze sobie wrzuce na kompa i zwykle JPG w zasadzie w dowolnym programie otworze.
To na pewno nie sa JPG:-).

Nie idzie zadnym programem, lacznie z PS, zadna przegladarka.
Kurde, jak zapisuje zdjecia z Rawa po obrobce to mam w PS do wyboru do koloru jaki to ma byc plik.
To wydawalo mi sie ze te zdjecia rentgenowskie tez otworze.

Moja mama, ktora swego czasu brala dokumentacje rentgenowska ze szpitala, mowi ze tylko w szpitalu mozna to obejrzec bo maja do tego specjalny program.

No to kurde jaki, jesli tak jest?:-).
Jesli w lekarz na normalnym kompie z windowsem oglada te zdjecia, to chyba moge sobie taki program zainstalowac na domowym kompie?

Zeby nie bylo za prosto;-). To nie moge powiedziec jakie rozszerzenia i nazwy maja te pliki, moj brat wzial je do pracy zeby pokazac informatykowi, coby sprobowal wykminic czym je otworzyc.

Czy jest na sali jakis lekarz-nikoniarz;-), ktory mi powie jak to sie dzieje, ze na szpitalnym kompie mozna ogladac zdjecia z rentgena?

RobertMiernik
14-09-2012, 11:45
Zwykle na płytce jest nie tylko katalog ze zdjęciami ale też przeglądarka, na pewno nie masz tam nic innego?

krzysztofz24
14-09-2012, 11:48
Zwykle na płytce jest nie tylko katalog ze zdjęciami ale też przeglądarka, na pewno nie masz tam nic innego?

Autoodtwarzanie nie dziala.
No klikalem wszystko co sie da:-).
Kurde przez pol godziny sciagal sie jakis program, chyba Microsoft Visual Studio.
Ale nie okazal sie przegladarka.

freefly
14-09-2012, 11:49
Najczęściej jest to format DICOM.
http://www.radiantviewer.com/pl/ -przeglądarka

krzysztofz24
14-09-2012, 11:51
Najczęściej jest to format DICOM.
http://www.radiantviewer.com/pl/ -przeglądarka

A jaki program go odczyta?

EDYCJA.
O dzieki, zobacze.
Jak pisalem to jeszcze linka nie bylo;-).

zdyboo
14-09-2012, 11:58
Jak mnie robili prześwietlenie płuc w ramach badan okresowych, to dostałem zdjęcia na płycie razem z przeglądarką, ale chyba same zdjęcia były w tiffie też.

matomi
14-09-2012, 12:42
A to sobie nie poradzi?
http://www.microdicom.com/

krzysztofer
14-09-2012, 13:30
Autoodtwarzanie nie ma nic do rzeczy, poszukaj plików z rozszerzeniem "exe" i próbuj aż najdziesz coś co pozwoli ci zdjęcie otworzyć. Na płycie powinna być przeglądarka.
A jak nie znajdziesz to daj znać, poszukam i ci gdzieś wystawię do ściągnięcia z serwera.

matomi
14-09-2012, 16:27
Wróciłem do domu i sprawdziłem jakim programem oglądałem swoje RTG pękniętego palca, które dostałem na CD. DicomWorks.

krzysztofz24
14-09-2012, 18:01
Bardzo dziekuje wszystkim za zaineresowanie i pomoc.
Odpalolem zdjecia programem ktory zalinkowal freefly

Ale oczywiscie nie nagrali mi ostatniego przeswietlenia i trzeba bedzie po druga kompletna plytke smignac:-)

docxxx
14-09-2012, 18:06
No ale jak?! Wrzuc zdjecia na forum. Ocenimy;)

thorcik
14-09-2012, 19:40
No ale jak?! Wrzuc zdjecia na forum. Ocenimy;)

"takie tam, z zaskoczenia" :mrgreen:

matomi
14-09-2012, 19:56
Jak nadgarstek złamany, to raczej: "takie tam, z zEskoczenia" ;)

wer
17-09-2012, 02:57
Swoją drogą monitory medyczne do oglądania RTG są fajne, mają 12bitową głębie przy wyświetlaniu.