PDA

Zobacz pełną wersję : Konwersja zdjęcia do druku - problem

Jarek78
14-09-2012, 07:53
Witam.

Mam do zlozenia projekt w ktorym dużą część stanowią zdjęcia (teatr). Drukarnia ktora to robi powiadomila mnie ze uzywa profilu COATED FOGRA27 (ISO 12647-2:2004) i limit jaki dopuszcza to 340%

Moje zdjęcia przekraczają ten limit wiec musze to zredukować. Problem tylko taki, że nawet jesli skonwertuję do CMYKA z nadaniem limitu 340% , fotografia się konwertuje, ale kiedy otwieram ją jako pdf w Acrobacie, i wybiore profil FOGRA27 i znaznaczę opcję Pokrycie powierzchni wyskakują mi zielone obszary "nadwyżki" w niektorych miejscach zdjęcia % wskazuje 346,345,347

Jak moge poprawnie skonwertować fotki, zeby problem ten nie wystąpił? Drukarnia w takim przypadku zapewne odesle mi material (a przynajmniej osoba, ktora wczesniej to sprawdza)

Dziekuję za pomoc.

de Fresz
15-09-2012, 18:28
Coś robisz źle. Po pierwsze napisz jak dokładnie (krok po kroku) konwertujesz te zdjęcia, po drugie z czego i jak robisz plik do drukarni. Po trzecie – ściągnij ze strony eci.org ostatnią paczkę profili, podepnij gdzie trzeba i ich używaj. Po czwarte na większość papierów 340% tacki to przydużo, bezpiecznie limity to 320-330 dla papierów powlekanych, ~300 dla niepowlekanych.

d_an
16-09-2012, 00:04
A z jakiego programu wypuszczasz pdfa? Jeżeli nie wykonujesz już korekt zdjęcia po konwersji to zapewne przy eksporcie do pdfa konwertujesz to profilu, który masz ustawiony w programie z którego puszczasz.
Wypuść pdfa z ustawieniem kolorów "Bez konwersji kolorów" i zobacz czy dalej problem występuje.