Zobacz pełną wersję : czerwone zdjęcia studyjne z D70s
Witam! Mam pytanie do użytkowników D70s, którzy robią zdjęcia w studio. Jak macie ustawiony balans bieli? Moja lampa studyjna ma temperaturę barwową 5500 K. Z tego co wyczytałem w instrukcji w D70s nie mamy niestety możliwości ręcznego ustawienia balansu, więc mam ustawiony na lampę błyskową, jak dobrze pamiętam to jest chyba 5600 K. Przy takim ustawieniu zdjęcia wychodzą mi czerwone jak cholera, zwracam głównie uwagę na kolor skóry. Dopiero przy balansie na pochmurno z korektą (nie pamiętam czy na + czy - 3, nie mam przy sobie aparatu :)) jest jeszcze w miarę, ale patrząc na białe tło jest wtedy trochę za zimno.
a próbowałeś wykorzystać tryb PRE?
może RAW coś jeszcze pomoże ?
Pre nie da się ustawić na światło błyskowe, a rawy owszem, to jest rozwiązanie, ale jestem leniwy i nie zawsze chce mi się obrabiać hehe.
Slonce lub zachmurzenie -2 lub -3. Bedzie dobrze.
spróbuj ustawic na innej, dedykowanej albo wbudowanej lampie błyskowej, temperatura w końcu zbliżona.
to się napewno da w PRE
Slonce lub zachmurzenie -2 lub -3. Bedzie dobrze.
właśnie chyba na -2,-3 przy pochmurno było najbliżej ideału. UF! Już myślałem, że mam felerny aparat. Przecież powinno być dobrze przy balansie ustawionym na światło błyskowe, nie rozumiem tego...
freestyler
16-03-2007, 17:58
Hmm- w moim D70s jest możliwość ustawienia ręcznego BW
Hmm- w moim D70s jest możliwość ustawienia ręcznego BW
Ręcznie to możesz sobie wprowadzić korektę do ustawień gotowych, skokiem co 200 K. Ustawienie ręczne to podejrzewam, że są w chyba już w D200? Oświećcie mnie. Pewnie można wklepać 5500 K?
Pre nie da się ustawić na światło błyskowe, a rawy owszem, to jest rozwiązanie, ale jestem leniwy i nie zawsze chce mi się obrabiać hehe.
Nie ma problemu z ustawieniem PRE przy lampach błyskowych. Robisz to w manualu tak, żeby oświetlona błyskiem kartka wyszła na zdjęciu szara :-). Ustawienie działa wtedy idealnie. Robię tak zawsze, bo z RAW-a nie idzie dokładnie wyciągnac takiego balansu bieli jaki dają softboksy czy parasolki. Mimo, ze mam D80 i mozliwość dokładnego ustawienia balansu bieli w Kelvinach korzystam zawsze z PRE.
Nie ma problemu z ustawieniem PRE przy lampach błyskowych. Robisz to w manualu tak, żeby oświetlona błyskiem kartka wyszła na zdjęciu szara :-). Ustawienie działa wtedy idealnie. Robię tak zawsze, bo z RAW-a nie idzie dokładnie wyciągnac takiego balansu bieli jaki dają softboksy czy parasolki. Mimo, ze mam D80 i mozliwość dokładnego ustawienia balansu bieli w Kelvinach korzystam zawsze z PRE.
Dzięki Bogusz :), musze spróbować
Musisz po prostu ustawic duza przyslone, zeby kartka nie wychodzila na zdjeciu oprzepalona.