PDA

Zobacz pełną wersję : Gdzie celować z ostrością?

d40nikon
13-09-2012, 17:58
Witam, zastanawiam się gdzie należy skierować punkt ostrości w przypadku gdy fotografuję 2 osoby (portret dla zakochanych). Jeśli wyceluję w oczy kobiety, mężczyzna będzie już co najmniej mydlany. Czy jest jakiś sposób aby przy przysłonach 1.4-1.8 poradzić sobie z tym? Czy w tym wypadku Auto wybór pola AF będzie lepszym wyborem niż punktowy?

pgaik
13-09-2012, 18:11
przy przysłonie 1.4-1.8 głębia ostrości jest tak mała, że raczej ciężko aby obie osoby były ostre. Chyba, że ustawisz ich idealnie w jednej lini prostopadle do lini obiektywu ... auto wybór czy punktowy nie ma nic do GO

wasilewk
13-09-2012, 18:53
Ja bym zrobił 2 fotki i potem je połączył - ale to pewnie za dużo zachodu.

adriansocho
13-09-2012, 19:04
Fotograf musi umieć tak ustawić przysłonę, aby głębia ostrości objęła obie osoby.... A w ogóle jest pewna grupa osób (pewnie mają swoich przedstawicieli również na forum), którzy bezczelnie twierdzą, że najostrzejsze zdjęcia są nie przy 1.4 / 1.8 czy co tam masz, tylko po pewnym przymknięciu przysłony np. do 3.2 lub więcej :)

J51
13-09-2012, 19:49
Ja tam nie mam wątpliwości że zdjęcia zrobione na 3.2 będą ostrzejsze niż na 1.4 czy na 1.8

bogdi64
13-09-2012, 20:11
a to 1,8 - to w ogóle się używa ? - jeszcze nie próbowałem
a do autora - jest w aparacie przycisk podglądu głębi ostrości, należy dobrać taki f aby otrzymać założony efekt, oczywiści twarze powinny być w jednej lini, oczywiście do dyspozycji mamy obiektywy o różnych ogniskowych, które czasami w takich sytuacjach mogą nam pomóc

d40nikon
13-09-2012, 23:22
A jak wygląda takie fotografowanie w ciemnym kościele np. podczas ślubu?
Chcę uchwycić młodych, bez użycia lampy - czyli po to kupiłem obiektyw ze światłem 1.4 żeby się okazało, że i tak muszę go przymykać do 1.8 czy 2.2?
No i młodych nie ustawię nijak bo to reportaż a nie zdjęcia pozowane ;)

RomanZWrocławia
14-09-2012, 00:36
Chcę uchwycić młodych, bez użycia lampy - czyli po to kupiłem obiektyw ze światłem 1.4 żeby się okazało, że i tak muszę go przymykać do 1.8 czy 2.2?

ręce i nogi się uginają

d40nikon
14-09-2012, 01:12
Czy nie lepiej darować sobie taki komentarz skoro nic nie wnosi do tematu?
Czy to tak bardzo źle, że szukam porad u bardziej doświadczonych i chce poćwiczyć to na sucho przed zleceniem?

freefly
14-09-2012, 02:43

Głębia zależy również od ogniskowej obiektywu. Krótsza ogniskowa - większa głębia przy tej samej wartości przysłony, niż przy ogniskowych dłuższych.

look
14-09-2012, 06:47

dokładnie po to, powiem nawet więcej, czasami trzeba przymknąć do 2.8 albo i jeszcze bardziej. Normalny skandal z tym wyciąganiem kasy za jasne obiektywy...

fafniak
14-09-2012, 07:18
Witam, zastanawiam się gdzie należy skierować punkt ostrości w przypadku gdy fotografuję 2 osoby (portret dla zakochanych). Jeśli wyceluję w oczy kobiety, mężczyzna będzie już co najmniej mydlany. Czy jest jakiś sposób aby przy przysłonach 1.4-1.8 poradzić sobie z tym? Czy w tym wypadku Auto wybór pola AF będzie lepszym wyborem niż punktowy?

Czy nie lepiej darować sobie taki komentarz skoro nic nie wnosi do tematu?
Czy to tak bardzo źle, że szukam porad u bardziej doświadczonych i chce poćwiczyć to na sucho przed zleceniem?

Świat należy do odważnych, nie zawracaj sobie głowy takimi pierdołami jak GO czy podstawowe zasady fotografowania. Nacykaj ze 2 tyś zdjęć, zawsze coś wybierzesz , młodzi tym bardziej bo zależy im na zdjęciach. Potem kaska i hej do przodu

malachowskim
14-09-2012, 08:22
ja często przymykam do f/2.8 jak światło pozwala. Chyba że mało światłą to schodzę z f do 1.8-2.0

MariuszJ
14-09-2012, 08:45
Często najlepszym rozwiązaniem jest krok w tył.

abre
14-09-2012, 17:06
Proszę bardzo, możesz popróbować "na sucho" http://www.dofmaster.com/dofjs.html