PDA

Zobacz pełną wersję : nie manualne sterowanie radiowe

deimon
13-09-2012, 01:01
Hi,

Troche bawilem sie w strobing z sb900 + manualne chinczyki sterowane manualnym chinczykowym radiem i meczy mnie biganie miedzy lampami zeby zmienianic mocy blysku.
Jakie sa rozwiazania poza cls'em zebym mogl strowac lampami z body?

Nie chce uzywac zandego ttl zalezy mi na manualnych lampach tylko to "nozne" strowanie mocna jest meczace.

Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc.

r_m
13-09-2012, 03:24
manualne chinczyki sterowane manualnym chinczykowym radiem
Asystent? ;)
Można sobie wyobrazić przeróbkę lampy (wyprowadzenie przycisków na gniazdo) oraz zrobienie systemu zdalnego sterowania przenoszącego przyciski z nadajnika do odbiorników podłączonych do lamp, ale jak nie jesteś elektronikiem, koszt zamówienia i zrobienia systemu mógłby być większy niż zakup slave CLS.

manfred
13-09-2012, 06:00
PW i radiopopper

GonzoG
13-09-2012, 13:15
Jakie sa rozwiazania poza cls'em zebym mogl strowac lampami z body?

Niemal każda lampa z TTL ma możliwość sterowania z aparatu. Do wyboru masz kilka radiowych sterowników z TTL. Najpopularniejsze:
PocketWizard oraz PixelKing.

Nie chce uzywac zandego ttl zalezy mi na manualnych lampach tylko to "nozne" strowanie mocna jest meczace.

Żadnej lampy manualnej nie będziesz ustawić zdalnie - chyba, że ma ona dedykowany sterownik.
Lampy manualne w 99% są lampami uniwersalnymi, stąd nie maja styków TTL dla danego systemu, a tylko za ich pomocą odbywa się sterowanie lampą.

deimon
14-09-2012, 01:21
ok rozumiem.

Bardzo prosze poradzcie mi w takim razie jakie tanie lampy i wyzwalacze radiowe do mojej sb900?

manfred
14-09-2012, 04:06
jest tak duzo wyzwalaczy na rynku ze mija sie z celem wypisywanie ich tu. nie lepiej wpisac w wyszukiwarke i poczytac o nich a potem zadac konkretne pytanie.