PDA

Zobacz pełną wersję : D80 nie włącza się - miga ikona akumulatora

julievna
12-09-2012, 17:21
Prośba o wskazówkę jak w temacie.
D80, trzyletnie używanie, bardzo częste.
Aku oryginalny.

Ostatnio wyjęłam rozładowany aku do ładowania. Po włożeniu do aparatu miga ikona stanu baterii w wizjerze i na wyświetlaczu, pokazuje rozładowaną. A jest przecież naładowana. Aparat się nie włącza.
Wykonałam test na innej ładowarce. Zarówno moja stara ładowarka i pożyczona przez chwilę - pół minuty ladują baterię (miga dioda) po czym pokazują wskaźnik, że jest naładowana w pełni.
Postaram się pożyczyć od kogoś aku do sprawdzenia.

Czy problem może wskazywać na zepsutą baterię czy raczej problem z body?
Co mogło być powodem takiej awarii?

Pozdrawiam.

dax1990
12-09-2012, 17:39
Najłatwiej będzie dowiedzieć się czy padł aku pożyczając akumulator. A swój możesz też spróbować włożyć do innego body.

Wtedy będziesz wiedzieć z czym problem.

carac
12-09-2012, 18:06
proponuję przeczyścić też styki... może są zabrudzone.

Nikolai
12-09-2012, 18:50
bateria była całkowicie rozładowana przed ładowaniem ? możesz też sprawdzić napięcie na baterii z i bez obciążenia

julievna
13-09-2012, 21:19
Przetestowałam z innym akumulatorem, dalej ten sam problem - nie włącza się, ikona aku miga. Czyli coś wewnątrz body.
Jak wyczyścić styki?
Bateria była rozładowana przed ładowaniem.

EMILjo
13-09-2012, 21:23
Prośba o wskazówkę jak w temacie.
D80, trzyletnie używanie, bardzo częste.
Aku oryginalny.

Jeśli bodziak ma 3 lata to i aku pewnie też... a to już może być dla tego drugiego dużo :(

Wykonałam test na innej ładowarce. Zarówno moja stara ładowarka i pożyczona przez chwilę - pół minuty ladują baterię (miga dioda) po czym pokazują wskaźnik, że jest naładowana w pełni.

według mnie na 99% padł Ci aku...
Ale tak jak pisali przedmówcy - pożycz aku i sprawdź jak zareaguje twoje body i ładowarka

bateria była całkowicie rozładowana przed ładowaniem ? możesz też sprawdzić napięcie na baterii z i bez obciążenia

To akurat może nie być trudne - nie pamiętam czy w D80 styki są "odsłonięte" czy też nie... a po drugie: jak duże ma być to obciążenie ;)
(no i wymaga to wiedzy i dodatkowego sprzętu)

EMILjo
13-09-2012, 21:29
Czyli coś wewnątrz body.

...a nie koniecznie :)
Czy Twój aku "działał" w innym body czy też nie udało uruchomić się bodziaka?
Czy pożyczony aku był naładowany? ;)

julievna
14-09-2012, 10:13
Nie miałam możliwości przetestowania mojego aku w innym body - osoba pożyczająca nie wzięła ze sobą;/
Testowalam tylko tej osoby aku w moim body - efekt taki sam czyli migająca ikona aku.
Czyli zakładam, że to coś z body się stało.