Zobacz pełną wersję : Filtr szary i pomiar światła
Witam,
mam pytania odnośnie pomiarów światła podczas fotografowania z użyciem filtra szarego (połówkowy).
Pierwszy pomiar robię w trybie priorytetu przysłony, ustawiam wybaraną 'efkę'. Zapamiętuje wartość i po nakręceniu filtru zmieniam na manuala i nie zmieniając przysłony, zmieniam czas (wg tabeli (http://mountainsandwaves.com/userfiles/6704/NDFilterChart-LandscapePhotographyOnline.pdf)).
Pytania:
Jaki tryb pomiaru włączyć?
Gdzie robić pomiar? W naj jaśniejszej częśći (niebo)?
coś namieszałeś, albo ominąłeś rozdział w podręczniku ...
filtr połówkowy szary (najlepszy system cokin) zakładasz po to aby "przyciemnić" obszar, który zbyt jasny do głównego motywy, więc jeśli w manualu ustawiłeś poprawną ekspozycję dla poprawnego naświetlania, to zakładasz filtr szary o odpowiedniej gradacji i robisz fotki bez zmiany parametrów, każdy pomiar aparatu może dawać ci zafałszowane wyniki, po to właśnie jest w aparacie manual, aby osiągnąć zamierzony wynik
sejmajnejm
12-09-2012, 13:14
najlepiej spotem sprawdzic jak naswietlic ciemniejsze partie zdjecia (np ziemie). Jak juz zdecydujesz jak to naswietlic (z odpowiednia korekta, np -1EV) to mierzysz spotem np niebo (jasniejsze partie zdjecia). Sprawdzasz swiatlo stosujac odpowiednia korekte (np niebo bedziesz chcial przeswietlic 1-2 EV w stosunku do pomiaru spotem). Jak juz zdecydujesz jak naswietlac niebo, to zakladasz taki filtr polowkowy (o takiej gestosci) aby czasy naswietlania ziemi i nieba sie pokryly (zakladajac, ze oba pomiary robiles dla tej samej przyslony). Ogolnie rzecz biorac przyda sie spot i tryb manualny doboru ekspozycji.
ogolnie idea jest taka, ze ekspozycje ustawiasz na ciemne partie obrazu, przyciemniajac filtrem jasne, aby sie nie wypalily.
pzdr.
A,
Na stronie LEE jest krotki film, który mówi jak to się je...
http://bcove.me/a9vfzv9o
Czyli jeżeli na pomiarze dólu kadru ma czas 1/60 sek, a niebo 1/250 sek (bez filtra), to powinienem użyć filtra ND 0.9 (wg LEE), tak?
coś namieszałeś, albo ominąłeś rozdział w podręczniku ...
filtr połówkowy szary (najlepszy system cokin) zakładasz po to aby "przyciemnić" obszar, który zbyt jasny do głównego motywy, więc jeśli w manualu ustawiłeś poprawną ekspozycję dla poprawnego naświetlania, to zakładasz filtr szary o odpowiedniej gradacji i robisz fotki bez zmiany parametrów, każdy pomiar aparatu może dawać ci zafałszowane wyniki, po to właśnie jest w aparacie manual, aby osiągnąć zamierzony wynik
Może namieszałem.
Póki co filtr mam jeden.
Ala czas musze zmienić. Jeżeli po przyciemnieniu góry nie zmienie czasu, to dół będzie zbyt ciemny, poprzez zbyt krótki czas naświetlania, prawda?
Jeżeli popatrzeć np tu (http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/neutral-density-filters.htm), to widać tam kadr, naświetlony 0.1 sek. bez filtra i 2 sek. z filtrem
Czyli jeżeli na pomiarze dólu kadru ma czas 1/60 sek, a niebo 1/250 sek (bez filtra), to powinienem użyć filtra ND 0.9 (wg LEE), tak?
oznacza to, że różnica w jasności wynosi 2 ev, albo jak kto woli góra kadru jest cztery razy jaśniejsza niż dół. Myślę, że to już powinno Ci dać jasność jaki filtr dobrać.
czy nie pomyliłeś pojęć, bo z tej reklamówki wynika, że chodzi ci o efekt filtra ND - pełnego ?
a jednocześnie piszesz
i w tym przypadku dobrze rozumujesz i jeszcze raz ci piszę, że w przypadku filtra POŁÓWKOWEGO, ustalasz parametry naświetlania (dla twojego przykładu 1/60 i dobierasz intensywność filtra, aby w twoim przypadku przyciemnić niebo i aby było "widzialne" przy 1/60 sek
Może namieszałem.
Póki co filtr mam jeden.
Ala czas musze zmienić. Jeżeli po przyciemnieniu góry nie zmienie czasu, to dół będzie zbyt ciemny, poprzez zbyt krótki czas naświetlania, prawda?
Jeżeli popatrzeć np tu (http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/neutral-density-filters.htm), to widać tam kadr, naświetlony 0.1 sek. bez filtra i 2 sek. z filtrem
Nic nie musisz zmienić oprócz trybu pomiaru światła - tutaj używasz punktowego i pobierasz pomiar z ciemniejszej połowy kadru. Względnie możesz użyć matrycowego lub uśrednionego ale przy takim ustawienu aparatu, żeby w kadrze była tylko ciemniejsza "strona księżyca". Link jest nieodpowiedni, bo prowadzi do pełnego filtra szarego, jak to zauważył powyżej kolega.
Dziękuję za cierpliwość i wytłumaczenie. Rzeczywiście pomieszałem połówkę z całym filtrem.
Ekhm....docelowo przestaniesz sie bawic w obliczenia, u mnie wyglada to tak, ze manualnie ustawiam jasniej na drabince, po zrobieniu zdjecia sprawdzam histogram i jak jest ok to dobrze a jak nie to "pale" jeszcze raz. Z polowkami tylko manualnie, pomiar mam centralnie wazony....