PDA

Zobacz pełną wersję : 50 1.8/G back focus - jak zaradzić?

plan3s
12-09-2012, 01:43
Witam,

Jestem posiadaczem wymienionego w tytule obiektywu.
Czytałem kilka topiców z tego forum na temat ogromnych problemów wśród 35tek, natomiast nie znalazłem niczego na temat 50tki, stąd mój temat.

Obiektyw zakupiłem w sklepie FotoJoker (nazwa tego sklepu pada nadmiernie często w tematach z problemami) i używam go od nieco ponad roku. Cały czas łudziłem się, że problem leży po stronie mojego doświadczenia, że może źle coś robiłem (wszak jedno na dziesięć zdjęć wychodziło w porządku) i w zasadzie dopiero kilka dni temu postanowiłem zrobić poważniejszy test.

U znajomego przetestowaliśmy obiektyw zarówno na moim d5000 ( 6xxxx felernym, nie serwisowanym) jak i jego d90, w obu przypadkach obiektyw wykazywał BF na poziomie 1.5 przy f/1.8. Co najdziwniejsze, na f/2.8 BF zdaje się być jeszcze większy, na poziomie 2!

Zastanawiam się co mam teraz zrobić. Walczenie z serwisem w Warszawie mija się z celem (mimo gwarancji), chciałem więc próbować jakiegoś serwisu w okolicy. Ile może kosztować taka usługa? Czy kalibrację przeprowadza się pod konkretne body? D90 i D5000 obie miały problemy ze stałkami, więc jeśli miałbym zmienić aparat to kalibrowanie obiektywu pod to niefortunne combo byłoby stratą pieniędzy.

No i dodatkowe pytanie: AF w porównaniu z jego D90 w moim D5000 na tym samym obiektywie wydaje się być dużo dużo wolniejszy. Do tego stopnia, że fotografowanie ruchu wymaga kosmicznej wręcz wprawy (ruchem nazywam nawet głupie zdjęcie osoby która idzie kilka metrów ode mnie)

Z góry dziękuję za wskazówki! :)

matomi
12-09-2012, 07:00
Hm, sugerujesz, że FotoJoker ma w ofercie sprzęt niższej jakości?
I dlaczego myślisz, że walczenie z autoryzowanym serwisem Nikona mija się z celem, skoro masz gwarancję na obiektyw? Wyślesz za darmo, sprawdzą, skalibrują za darmo w razie potrzeby, albo coś wymienią i również za darmo, w ramach gwarancji obiektyw do Ciebie wróci.

kurczak2
12-09-2012, 07:20
Pewnie Fotojoker podmuenia soczewki i pozniej nie kalibruje obiektywu ....:)

darkmajin
12-09-2012, 08:24
do kalibracji dajesz body+obiektyw...skalibrujesz pod 50, a reszta może się rozjechać.. i co znaczy że szkło ma BF na poziomie 1.5 ? co to jakiś RPG ?.. skoro na f2.8 jest BF większy mam wrażenie że nie wiesz jak wykonać test.. pokaż jakieś fotki.
Szybkość AF to w tym wypadku akurat sprawa puszki chociaż nie przypominam sobie żeby d5k były jakieś problemy air show obleciałem i nie jedną imprezkę gdzie po piwkach obiekty poruszają się chaotycznie.. ;)

..a gwarancje to ty masz?.. na 50 była chyba roczna ? :>

plan3s
12-09-2012, 12:21
Hm, sugerujesz, że FotoJoker ma w ofercie sprzęt niższej jakości?
I dlaczego myślisz, że walczenie z autoryzowanym serwisem Nikona mija się z celem, skoro masz gwarancję na obiektyw? Wyślesz za darmo, sprawdzą, skalibrują za darmo w razie potrzeby, albo coś wymienią i również za darmo, w ramach gwarancji obiektyw do Ciebie wróci.

nic nie sugeruje, tylko dziwi mnie dlaczego ta nazwa pada tak często. Maja na ogół najtańszy sprzęt ale jeśli ich o cokolwiek zapytać to odsyłają do producenta, bo sami pewnie nie wiedzą co biorą.

A co do serwisu, z tego co czytałem (tutaj nawet), to wezmą do siebie i po dwóch tygodniach dostanę wiadomość że wszystko z obiektywem jest w porządku i odeślą mi co miałem.

..a gwarancje to ty masz?.. na 50 była chyba roczna ? :>
Hmm... w zasadzie to musiałbym sprawdzić, byłem przekonany że dwa lata.

Co do tego BF, tak wskazywały tablice. 0 było rozmyte, a środek ostrości był między 1 a 2 cm. Kiedy ustawiłem na 2.8 środek ostrości przesunął się jeszcze wyżej, tak do około dwóch, chociaż powinien być mniejszy. Oczywiście test był w warunkach domowych zrobiony, więc akurat ten rozjazd pomiędzy otworami też mi się wydaje tym spowodowany. Jak będę miał trochę czasu zrobie profesjonalniej (ze statywem) i wrzucę. Natomiast nie umniejsza to faktu iż backfocus conajmniej 1.5cm jest.

http://i54.tinypic.com/66awx0.jpg
http://i54.tinypic.com/2r4kghg.jpg

tutaj dwa zdjęcia które wrzuciłem już rok temu na forum optycznych. Oba były ostrzone dokładnie na nos. f/f.8 (skropiłem żeby było lepiej to widać)

darkmajin
12-09-2012, 12:28
dobra, fakt jest BF, albo korygujesz albo sprzedaj szkło dziwne że przy zakupie tego nie zauważyłeś o ile inni "testerzy" mają mm przesunięcia i już kręcą śrubkami u Ciebie widać to dobitnie

zakwas
12-09-2012, 12:51
nic nie sugeruje, tylko dziwi mnie dlaczego ta nazwa pada tak często. Maja na ogół najtańszy sprzęt ale jeśli ich o cokolwiek zapytać to odsyłają do producenta, bo sami pewnie nie wiedzą co biorą.

Może dlatego, że dużo ludzi tam kupuje.

plan3s
12-09-2012, 12:55
dobra, fakt jest BF, albo korygujesz albo sprzedaj szkło dziwne że przy zakupie tego nie zauważyłeś o ile inni "testerzy" mają mm przesunięcia i już kręcą śrubkami u Ciebie widać to dobitnie

No dobrze, jeśli postanowiłbym korygować, to w przypadku obiektywów z silnikiem korekta dotyczy szkła czy body? Bo jeśli korygowałbym body to potem inne szkła mogłyby źle ostrzyć, mam rację?

No i nadal chciałbym wiedzieć ile kosztuje taka naprawa. :)

EDIT: sprawdziłem, mam gwarancje 2 lata - rok gwarancji i rok ochrony (bezpłatna naprawa - wiec powinno być ok)

Na karcie gwarancyjnej mam tylko pieczątkę, produkt nr seryjny i data sprzedaży, mam to wypełnić samemu?

matomi
12-09-2012, 13:20

A co do serwisu, z tego co czytałem (tutaj nawet), to wezmą do siebie i po dwóch tygodniach dostanę wiadomość że wszystko z obiektywem jest w porządku i odeślą mi co miałem.

Może tak często, bo to popularna sieć i dużo ludzi tam kupuje? A o dobrego sprzedawcę wszędzie ciężko...

Uprzedzony jesteś do serwisu, a nawet nie sprawdzałeś. Ja mam pozytywne doświadczenia. Na mojego maila oddzwonili na drugi dzień, wszystko miło i kulturalnie.
Przesłałem body z obiektywem i przykładami na CD, na koszt Nikona, posprawdzali, skalibrowali i za tydzień miałem aparat u siebie. BF odszedł w niepamięć. Nawet gumkę pod kciukiem wymienili, choć sam nie zauważyłem że coś z nią jest nie tak.

plan3s
12-09-2012, 13:23
Może tak często, bo to popularna sieć i dużo ludzi tam kupuje? A o dobrego sprzedawcę wszędzie ciężko...

Uprzedzony jesteś do serwisu, a nawet nie sprawdzałeś. Ja mam pozytywne doświadczenia. Na mojego maila oddzwonili na drugi dzień, wszystko miło i kulturalnie.
Przesłałem body z obiektywem i przykładami na CD, na koszt Nikona, posprawdzali, skalibrowali i za tydzień miałem aparat u siebie. BF odszedł w niepamięć. Nawet gumkę pod kciukiem wymienili, choć sam nie zauważyłem że coś z nią jest nie tak.

może faktycznie wtedy wyślę.

Tylko co jeśli będę chciał zmienić body? Albo podpiąć inny obiektyw?

matomi
12-09-2012, 13:25
Masz jeszcze jakieś inne obiektywy? Czy tylko ten 50mm? Na innych nie ma BF?

plan3s
12-09-2012, 13:29
mam kita, nie ma na nim BF
ostrzy strasznie wolno i często nie trafia ale to raczej normalne z kitami

matomi
12-09-2012, 13:32
Kita 18-105?
A jesteś pewny, że na tym kicie nie ma BF? Bo na jasnych stałkach zawsze łatwiej BF zobaczyć niż na ciemnym kicie.

Jeśli faktycznie nie ma, to 50mm do kalibracji i tyle.

Ale ja i tak bym wysłał body + szkło.

plan3s
12-09-2012, 13:33
18-55

Jestem pewien że nie ma BF, jeśli byłby jakiś to niezauważalny.

Nie mam silnika AF w puszce, on jest w obiektywach, stąd pewnie wina leży po jego stronie w 50tce

EDIT: A body w sumie mógłbym wysłać i zaraz dać zrobić tą wadę fabryczną sprzed stuleci

matomi
12-09-2012, 13:43
Jeśli masz gwarancję, to zamawiaj DHL na koszt Nikona, spakuj puszkę i szkło i czekaj na efekty. Mam nadzieję, że będziesz pozytywnie zaskoczony :)

EDIT: Tu masz nr Nikon dla DHL: 1243919