PDA

Zobacz pełną wersję : Obróbka zdjęć - kolejność wykonywanych czynności.?

malyd77
11-09-2012, 21:45
Witam

Mam pytanie jaka powinna być kolejność podczas obróbki zdjęć.

1. Czy jest jakiś schemat, czy też do każdego zdjęcia należy podejść indywidualnie.?
2. Jeśli jest jakiś schemat to jak to powinno wyglądać -> ekspozycja -> kontrast -> nasycenie kolorów -> WB -> wyostrzanie

3. Czy obróbka programem Picasa to dobre rozwiązanie. W nim mi się najszybciej obrabia zdjęcia z meczu.

Z góry dzięki za wszystkie informacje

stock
11-09-2012, 21:50
heh - gdyby to było takie proste. Nie ma recepty - sam sobie musisz to wypracować i ćwiczyć.

rafal1980
11-09-2012, 22:19
Polecam lekturę : Scott Kelby - System 7 punktów ;)
Znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie ;)
Jeśli obróbka na poważnie to lightroom/photoshop

markB
13-09-2012, 13:38
Kolejność czynności za Gulbinsem i Steinmuellerem (The Digital Photography Workflow Handbook):

1. Podstawowa optymalizacja fotografii:
- WB
- Ekspozycja
- Poziomowanie i crop
- Wyplamkowanie
- Ogólna korekta wartości tonalnej.
2. Selektywna i dokładna optymalizacja:
- Selektywna korekta wartości tonalnej i koloru
- Lokalna optymalizacja kontrastu
- Ewentualne inne selektywne korekty.
3. Przygotowanie fotografii do określonych celów (po angielsku krótko: output):
- Skalowanie fotografii
- Wyostrzanie
- + parę innych czynności nieistotnych dla obróbki.

Można z tym polemizować, ale to nie ze mną, a z autorami podręcznika.

danielz
13-09-2012, 21:10
Ooooo... super sposob... Ja tez mam podobny...

Import w LR, podem do develop, i od gory do dolu sowaczkami z uwzglednieniem histogramu, potem cmd (crtl) +e i do PS-a na usuwanie syfu, kontrastowanie, filtrowanie i wyoszczanie i cmd (ctrl) + w z sejwem i na powrot do LR... I tam juz TIFF jeszcze raz sowaczkami dla osiagniecia finalnego efektu.... (2 ekran i ipad pomaga w pracy nad wieksza iloscia)

tablet-2012
14-09-2012, 11:43
Kolejność czynności za Gulbinsem i Steinmuellerem (The Digital Photography Workflow Handbook):

1. Podstawowa optymalizacja fotografii:
- WB
- Ekspozycja
- Poziomowanie i crop
- Wyplamkowanie
- Ogólna korekta wartości tonalnej.
2. Selektywna i dokładna optymalizacja:
- Selektywna korekta wartości tonalnej i koloru
- Lokalna optymalizacja kontrastu
- Ewentualne inne selektywne korekty.
3. Przygotowanie fotografii do określonych celów (po angielsku krótko: output):
- Skalowanie fotografii
- Wyostrzanie
- + parę innych czynności nieistotnych dla obróbki.

Można z tym polemizować, ale to nie ze mną, a z autorami podręcznika.

looks good

martin204
14-09-2012, 16:00
Ooooo... super sposob... Ja tez mam podobny...

Import w LR, podem do develop, i od gory do dolu sowaczkami z uwzglednieniem histogramu, potem cmd (crtl) +e i do PS-a na usuwanie syfu, kontrastowanie, filtrowanie i wyoszczanie i cmd (ctrl) + w z sejwem i na powrot do LR... I tam juz TIFF jeszcze raz sowaczkami dla osiagniecia finalnego efektu.... (2 ekran i ipad pomaga w pracy nad wieksza iloscia)
A w jaki sposób łaczysz ipada i za pomocą jakiego oprogramowania tak aby był podgląd na iPadzie ?
Będę wdzięczny za pomoc.
pozdrawiam

malyd77
14-09-2012, 23:31
Dziękuję za wszystkie wyjaśnienia

malyd77
16-09-2012, 22:52
Dobra to teraz pójdźmy dalej. Wracacie z sesji zrzucacie zdjęcia na dysk i przy pomocy jakiego oprogramowania dokonujecie selekcji. Potem dokonujecie obróbki oczywiście albo w Photoshopie albo Lightroomie. A czy ktoś bawi się GIMP-em.?

militarius
16-09-2012, 22:54
selekcja w Adobe Bridge, ewentualnie Camera Raw, ale Bridge szybciej wczytuje pliki.

carac
16-09-2012, 23:17
ViewNX2 - do przeglądania i selekcji (dedykowane do NIKONA, nie przekłamuje koloru zarejestrowanego przez body). Potem albo Capture NX2, albo PS (LR)

Jakub365
14-09-2013, 19:01
witam, ja mam trochę inne pytanie, mianowicie mam zdjęcie RAW jakieś postaci powiedzmy chcę dodać jakiś tatuaż, makijaż zrobić retusz twarzy ciała itp to robię to najpierw czy dopiero po zabawie w camera raw? czyli po ustawieniu już odpowiednich kolorów itd?

manfred
14-09-2013, 19:08
Jeśli jakimś cudem dodasz tatuaż w CR to możesz to zrobić najpierw a potem ustawić kolory :)

Jakub365
14-09-2013, 22:20
czyli najpierw kolory, a później PS?:)

cohontes
15-09-2013, 14:05
Zależy, bo ja o wiele bardziej wolę najpierw poprawić wszystkie niedoskonałości typu plamki,syfy, niedoskonałości skóry w PS a dopiero potem zabawa z kolorem jeśli zdjęcie jest już przygotowane.