PDA

Zobacz pełną wersję : Konserwacja i regeneracja obiektywu

RaB
16-03-2007, 09:31
Witam serdecznie!
Mam pytanie dotyczące, regeneracji bagnetu i i czyszczenia obiektywu.
Sprawa dotyczy 80-200AF-S wiec szkelka o ktore warto dbac, kupilem uzywanego,
w ktorym mam luzy na bagnecie. Do tej pory nie przejmowalem sie tym bardzo,
ale w ostatni weekend focilem na imprezie sportowej gdzie pod koniec dnia
w hali zrobilo sie bardzo parno..wqiem ze to warunki ciezkie dla sprzetu,
Ale z tego co mi wiadomo to to szklo jest uszczelniane, a tutaj taka niespodzinaka,
ze na sam koniec w obiektywie przestal dzialac AF i elektronika zaczela niestabilnie mrugac...
zdjecie dalo sie zrobic tylk o po przelaczeniu na MF. Na poczatku myslalem ze to cos nie tak z
D80 bo wczesniej z F80 nie mialem nigdy takiej sytuacji. Jednak po przepieciu innego szkla bylo
wszystko OK. Po powrocie do domu (warunki normalne) dalej bylo cos nie tak, ale wystarczylo ze obiektyw z ktoregos miejsca odparowal:o??? ( wnosze ze gdzies nie bardzo ukrytego moze wlasnie styki na bagnecie) i wszystko wrocilo do normy.

Wiem ze juz bylo na forum kilka razy o dobrych serwisach, ale czy mozecie cos poleciz? Preferowana lokalizacja to np Poznan, ewentualnie warszawa, bo wiekszosc serwisów podawana byla w Krakkowie:) tylko tam serwisuja??;)

Z gory dzieki
RaB

wizja
17-03-2007, 16:38
Ja oddałem w Poznaniu do Staszyszyna na Zeylanda (czyszczenie), ale z tego co słyszałem od kogoś innego to traktowanie klienta jest takie sobie (jak ktoś jest wrażliwy) - ja tam pobłażliwie spojrzałem na typa przy labie i tyle.

Popytałbym na Ratajczaka w sklepie (~30m od narożnika ze Św. Marcina) - tam miła obsługa, ale nie wiem czy mają serwis (chyba muszą) - www.fotodura.pl

Jeśli wymiana bagnetu i styków to niestety serwis NP w Warszawie. Mi za wymianę bagnetu i styków (+ elektronika od przełączników) w 70-200 VR krzyknęli 1200zł. Ale teraz przynajmniej jest jak nowy :-)

RaB
19-03-2007, 16:54
1200 powieadasz....
a dlaczego musiales wymienic jezeli wolno zapytac?
Pytam bo sie zastanawiam jak to sie ma do mojego przypadku.

wizja
19-03-2007, 21:01
W niefortunny sposób wygięty "listek" trzymający bagnet (jeden z trzech). Nie wiem czy styki nadawały się do wymiany, ale tak zadecydował NP :-)

em3si
26-03-2007, 17:14
Mam nietypowy problem z zabrudzeniem aparatu! Nie jest to zabudzenie obiektywu, bo gdy zmieniam optykę czarna plamka na zdjęciach jest dokładnie w tym samym miejscu. Wyczyściłem wszystkie dostępne elementy aparatu. Gdzie może być ten paproch???:) Czy jestem w stanie sam dokonać czyszczenia?

wizja
26-03-2007, 17:27
Problem typowy - plamka jest na matrycy. Dmuchnij gruszką.

RaB
27-03-2007, 07:33
Wzja czy sprawdzales moze ceny w NIkon DE?
bo odleglosc ta sama z Poznania jak i ode mnie.

Moze ktos sie orientuje jak w porownaniu wypadaja ceny uslug PL i DE?
Moje szkielko znowu sie przywiesilo i chyba nie ma co czekac...

wizja
27-03-2007, 08:04
Nie, niestety nie sprawdzałem :-(

RaB
27-03-2007, 13:17
Tak czy siak dzieki wielkie, zadzwonie za Odre i moze cos sie da z nich wyciagnac:)

robin102
29-03-2007, 21:20
Się podczepię pod temat z następującym zapytaniem . Czy ktoś czyścił -konserwował i czym ?? gumy na pierścieniach zomowania czy też ogniskowania w obiektywach. Jakimś silikonkiem ?? Macie jakieś doświadczenia w tym temacie .

jarek76
30-03-2007, 07:34
Się podczepię pod temat z następującym zapytaniem . Czy ktoś czyścił -konserwował i czym ?? gumy na pierścieniach zomowania czy też ogniskowania w obiektywach. Jakimś silikonkiem ?? Macie jakieś doświadczenia w tym temacie .
Ja ostatnio czyściłem, wacikiem do czyszczenie uszu i spirytusem.
Poszło dobrze i ładnie się doczyściło
Pozdrawiam

robin102
30-03-2007, 15:42
Z czyszczeniem dobry plan użyć spirtu, ale potem trza by ta gumę jakoś zakonserwować co by właściwości gumy nie traciła.

HYPER
30-03-2007, 20:47
ja kazda gume na obiektywach od wielu lat czyszcze i konserwuje zwyklym olejem jadalnym. przecieram olejem (w rozsadnych ilosciach) a pozniej wycieram olej suchymi platkami kosmetycznymi. guma jest czysta i swietnie zakonserwowana na dlugi czas.