Zobacz pełną wersję : Fotografia ślubna
Witam
Chciałbym zacząć przygodę z fotografią, czy dobrym pomysłem byłoby zaczęcie od fotografii ślubnej ? mógłbym sobie załatwić portfolio wykonując zdjęcia na początku za free jako 2 fotograf. Problem w tym czy to dobry początek ? i czy jest tu jakiś fotograf specjalizujący się w tej dziedzinie który mógłby mi podać przykładowe rozpiski na temat dochodów i wydatków ? dlaczego o to pytam, ponieważ w jednym sezonie zrobię (myślę że tyle uda się zrobić) 20 ślubów, biorąc np. po 200 zł za ślub + plener + album 30 zdjęć wyjdzie 4000 zł. Odliczając dowóz na sesje, druk albumów, zdjęć, zakup płyt itd wyjdzie około 2500 czyli nawet na body nie starczy :)
Pozdrawiam
Proponuje to od razu zamknac zanim sie zacznie.... No i chlopaka nikt ukamieniowac nie zdazy :mrgreen:
militarius
11-09-2012, 19:20
Jeżeli nie masz doświadczenia (i odpowiedniego sprzętu) to nawet się nie zabieraj za śluby, bo zepsujesz ludziom pamiątkę na całe życie.
yhym ;p no więc od czego zacząć ?
barracuda
11-09-2012, 19:26
Temat był wałkowany wiele razy. Na pewno przy odrobinie chęci znajdziesz za pomocą forumowej wyszukiwarki. Ale na początek najlepiej w ogóle nauczyć się robić zdjęcia:)
militarius
11-09-2012, 19:28
yhym ;p no więc od czego zacząć ?
od przeczytania instrukcji obsługi aparatu ;)
krzysztofz24
11-09-2012, 19:31
Ja mysl, ze ktos sobie zalozyl drugie konto i jako swiezak rozkreca prowokacje grubymi nicmi szyta:-).
od przeczytania instrukcji obsługi aparatu ;)
powiem ci że szybciej dowiedziałem się o obsłudze i wszystkich funkcjach z praktyki niż z instrukcji :)
Masz i czytaj:
fotografia ślubna - nikoniarze (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=171594)
a i tak to nie jest wszystko z tego forum.....
I watek faktycznie do zamknięcia, bo znowu sie zacznie daremna dyskusja.......
A ja myślę, że przy bardziej zaawansowanej lustrzance i przy braku jakiejkolwiek wiedzy o robieniu zdjęć i procesie ich powstawania, bez instrukcji i książek polegniesz. Robienie zdjęć to nie to samo, co naciskanie spustu migawki.
Wygląda jak prowokacja nudzącego się brakiem obowiązków na początku roku szkolnego gimnazjalisty. Ale kto wie? Może kolega/żanka poważnie pyta. :)
RomanZWrocławia
11-09-2012, 21:03
prowokacja
wszystko już było
wątek do zamknięcia
hahaha - 20 ślubów w sezonie po 200zł za każdy... Dobre dobre - dawno się tak nie uśmiałem :D
Chłopaku, z takim budżetem jaki masz/zakładasz zarobić po roku to rzeczywiście się za to nie bierz.
Minimum D200 1500zł + tamron 17-50 2.8 1000zł + N35 1.8 800zł + lampa SB600 800zł + lampa body zapasowe od bidy D70 500zł + lampa zapasowa od bidy Di622mk1 używany 150zł to ci daje 4750zł. Jeśli którąś z poniższych rzeczy już masz to sobie odejmij.
Do tego photoshop oryginalny 3000zł, lub opcja minimum lightroom 1000zł. Do tego ZUS przez pierwsze 2 lata 400zł/miesiąc, prowadzenie księgowości 100zł/miesiąc (minimum), do tego jeszcze dojazdy, albumy po każdym weselu itp itd etc. I zakładam że mocnego kompa już masz więc nie liczę kolejnych 3000zł na sprzęt minimum z monitorem do spokojnej pracy.
To wszystko co napisałem to absolutne minimum, jeśli nie masz takiej kasy na start to nie łaź na śluby z kitem i nie rób ludziom bajzlu ze zdjęć, bo nie wypada. Pozdrawiam!
Koledzy dobrze radzą. Zanim zrobisz jakiś ślub, to najpierw poczytaj trochę, choćby na tym forum o zdjęciach, świetle, technikaliach, obróbce itd. Tymczasowo zamykam