PDA

Zobacz pełną wersję : Apple a sprawa polska

elanek
10-09-2012, 23:15
Nie wiedziałem czy dać to do humoru, ale chyba to prawdziwa wiadomość:
http://technologie.gazeta.pl/internet/1,104530,12458034,Apple_a_sprawa_polska__Koncern_c hce_uniewaznienia.html

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://bi.gazeta.pl/im/4c/1a/be/z12458572X.jpg)
Znajdźcie 3 cechy wspólne...

Główne zarzuty to konfuzyjne podobieństwo oraz wykorzystanie renomy znaków Apple

Osłabiło mnie.

bogdi64
10-09-2012, 23:29
dlatego nie lubię tej firmy, a jutro sprzątam działkę ze spadów jabłek, bo wyglądają jak ponadgryzane i jeszcze ktoś mnie oskarży ....

Czornyj
10-09-2012, 23:33
Szkoda, że nie można wystąpić z kontrpozwem o zawracanie d..., oni to robią notorycznie.

marszull
10-09-2012, 23:35
Szkoda, że nie można wystąpić z kontrpozwem o zawracanie d..., oni to robią notorycznie.

powalilo ich na maksa, sami sobie robia czarny PR

drdln
10-09-2012, 23:39
Tu chyba chodzi o adres a.pl (można to przeczytać tak jak 'apple'), nie o logo. Co nie zmienia faktu, że tak czy inaczej zarzuty są idiotyczne :D

Czornyj
10-09-2012, 23:39
powalilo ich na maksa, sami sobie robia czarny PR

Na pewno mają*w tym jakiś*zafajdany interes, bo robią to nagminnie.

bogdi64
10-09-2012, 23:42
Na pewno mają*w tym jakiś*zafajdany interes, bo robią to nagminnie.

stare powiedzenie VIP, "nie ważne jak o nas mówią, ważne aby mówili" - czyli to jak by się na to nie patrzeć forma reklamy

freefly
10-09-2012, 23:44
No cóż, marketingowcy i kancelaria prawna obsługująca Apple, co jakiś czas musi udowadniać swoim mocodawcom, że do czegoś są potrzebni i warci są każdych pieniędzy.

Pawel Pawlak
10-09-2012, 23:48
bardziej pop.......ni niż Amerykańska Akademia Sztuki i Wiedzy Filmowej z ich manią ścigania wszelakich Oscarów

Majek
11-09-2012, 00:08
No cóż, marketingowcy i kancelaria prawna obsługująca Apple, co jakiś czas musi udowadniać swoim mocodawcom, że do czegoś są potrzebni i warci są każdych pieniędzy.Toż to chyba właśnie o to chodzi...

freefly
11-09-2012, 01:13
Toż to chyba właśnie o to chodzi...

To początek końca tej firmy. Nie zapomnijcie za rok sprzedać akcji jeśli posiadacie, bo rozdęta bańka jaką jest ta firma pęknie.

Władca Pixeli
11-09-2012, 03:46
http://technowinki.onet.pl/inne/wiadomosci/chinczycy-groza-pozwaniem-apple-za-iphonea-5,1,5240070,artykul.html :mrgreen:

krzysztofz24
11-09-2012, 05:37
http://technowinki.onet.pl/inne/wiadomosci/chinczycy-groza-pozwaniem-apple-za-iphonea-5,1,5240070,artykul.html :mrgreen:

Boskie:-).

gibber
11-09-2012, 05:56
Dużą kasa to i sentymentów mało. Na dzień dzisiejszy Apple jest warte 621mld $ i ta bańka nie pęknie, dopóki kolejne produkty będą notowały rekordy sprzedaży. Za rogiem jest jeszcze kolejny produkt - telewizor od Apple, oczywiście wynaleziony na nowo ;-)

Władca Pixeli
11-09-2012, 06:37
Dużą kasa to i sentymentów mało. Na dzień dzisiejszy Apple jest warte 621mld $ i ta bańka nie pęknie, dopóki kolejne produkty będą notowały rekordy sprzedaży. Za rogiem jest jeszcze kolejny produkt - telewizor od Apple, oczywiście wynaleziony na nowo ;-)

"W 1985 r. wskutek konfliktu z Johnem Sculleyem zmuszony do odejścia z Apple. Założył firmę NeXT."

"Apple wykupiło NeXT w 1996 r. za 402 miliony USD, sprowadzając Jobsa z powrotem do macierzystej firmy, która znajdowała się w kiepskiej sytuacji finansowej. W 1997 r. został on prezesem Apple"

Tak więc historia pokazuje, że Apple bez Jobsa może szybko wiele stracić.

Kuba_eM
11-09-2012, 07:17
Raz wniosek był bezzasadny, będzie i drugi, trzeci, ...... aż się delikatesy wykończą. Popieram Czornego z wnioskiem o zawracanie tyłka.

titus1
11-09-2012, 08:11
Swego czasu podobną "zagwozdkę" miał Microsoft z gościem, który nazywał się Mike Rowe i zarejestrował sobie domenę MikeRoweSoft. http://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_vs._MikeRoweSoft

titus1
11-09-2012, 08:12
Kuba, ale sąd USA wyda inny wyrok, który domyślnie jest obowiązujący na terenie całego świata...

elanek
11-09-2012, 10:02
Kuba, ale sąd USA wyda inny wyrok, który domyślnie jest obowiązujący na terenie całego świata...
Tylko w jaki sposób, bo spec od prawa nie jestem. Chiny mają swoje sądy. Polska też powinna mieć. Myślę, że polskie sądy są bardziej zdroworozsądkowe, przy czym zdaję sobie sprawę z niedoskonałości ludzi, którzy tam pracują.

hubik
11-09-2012, 11:07
No cóż, marketingowcy i kancelaria prawna obsługująca Apple, co jakiś czas musi udowadniać swoim mocodawcom, że do czegoś są potrzebni i warci są każdych pieniędzy.

Lubię to. :-)

Świetne podsumowanie roszczeń tej firmy. :-)

MrQba
11-09-2012, 13:36
Niech Apple (dział prawny) trzepie kogo sie da. Jakoś ciężko mi zrozumieć czemu wszyscy nagle tylko kopiują rozwiązania wymyślone przez Apple a nikomu sie nie chce wymyślić nic nowego. Tandetne próby upodobnienia sie do designu Apple czasami sprawiają mnie o mdłości. Każda firma ma kase na R&D a wydaje mi się, że projektanci chyba nic tam nie robią...
A oto żenujący przykład próby zrobienia konkurencji dla iMac z połączenia Air z monitorem i odbitki klawiatury z gładzikiem (masakra ;) )

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/09/HPSpectreOne-1.jpg
źródło (http://imagazine.pl/wp-content/uploads/2012/09/HP-Spectre-One.jpg)

Pawel Pawlak
11-09-2012, 13:40
jasne... a.pl zapewne chciał skorzystać z popularności Apple.

Greg77
11-09-2012, 13:41
Znajdz mi potwierdzona plotke o tym modelu HP, osobiscie nie trawie HP, wrecz mam do nich awersje, choc w pracy tylko na nich pracuje, to jakos nei wierze, ze zrobili takie cos, bo wyglada mi to na taki komputer jak wizje iPhonea 5 z tamtego roku z laserowa klawiatura;)

jasne... a.pl zapewne chciał skorzystać z popularności Apple.

Ciekawe czy maja w ofercie "Tur"a albo "Byk"a:D

Czornyj
11-09-2012, 13:48
A gdzież polski supermarket internetowy cośkolwiek skopiował? Jakaś nadgorliwa papuga odkryła, że adres a.pl mógłby komuś w pijanym widzie skojarzyć się z koncernem z Cupertino. Kompletnie nie ta branża, nie ta stylistyka, wreszcie i (przede wszystkim!) nie ta fonetyka, pozew jest tak piramidalnie z d... wyjęty i oderwany, jakby złożył go jakiś niedorozwój.

Nie mam nic przeciwko gnębieniu szajsungów i inszych hapeków, ale co to do cholery ma wspólnego z tym przypadkiem?

MrQba
11-09-2012, 13:49
Znajdz mi potwierdzona plotke o tym modelu HP, osobiscie nie trawie HP, wrecz mam do nich awersje, choc w pracy tylko na nich pracuje, to jakos nei wierze, ze zrobili takie cos, bo wyglada mi to na taki komputer jak wizje iPhonea 5 z tamtego roku z laserowa klawiatura;)

prosze tu jest "żywy model"
http://www.ubergizmo.com/2012/09/hp-spectre-one/ wiecej zdjęć

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/09/HPSpectreOne64001-1.jpg
źródło (http://cdn2.ubergizmo.com/wp-content/uploads/2012/09/HP-SpectreOne-640-01.jpg)

MrQba
11-09-2012, 13:51
Nie mam nic przeciwko gnębieniu szajsungów i inszych hapeków, ale co to do cholery ma wspólnego z tym przypadkiem?

Temat uciekł w strone patentów. Jakby nie było oprócz nazwy apple sprzęt i design jest patentowany. Z moje strony już wracam do tematu wątku.

Majek
11-09-2012, 14:04
Łomatko, znowu będziecie się teraz nad Applem znęcać. Ewidentnie jakaś papuga chciała wyrobić normę i tak leci po nazwach, wysyłając wszystkim pozwy po kolei, kto spełnia jakieś minimalne kryteria, bez jakiegokolwiek przyglądania się czemukolwiek. Nie zdziwiłbym się, gdyby to jakiś automat wyszukiwał... Jak dla mnie to taki pozew powinien być zlany ciepłym moczem i tyle... I koniec tematu. Absolutny brak podstaw do jakichkolwiek roszczeń ze strony Apple'a

elanek
11-09-2012, 14:29
Temat uciekł w strone patentów. Jakby nie było oprócz nazwy apple sprzęt i design jest patentowany.

Właśnie, nich jeszcze opatentują kolory, odcienie, materiały. Na prawie patentowym żerują tylko duże koncerny, które ładują część kasy w politykę żeby nikt w tym prawie nie grzebał.

miron19j
11-09-2012, 15:36
jakoś nie odnalazłem informacji: czy wpłynął wniosek od prawników Appla czy to jest tylko w artykule? Bo może się nagle okazać, że ta informacja wypłynęła (tak scichapęk i cichaczem) z działu marketingu delikatesów. Reklama w całej prasie aż miło.
Bo ja naprzykład do dzisiaj o nich nawet nie słyszałem.

costi
11-09-2012, 15:36
Hilti próbowało kiedyś opatentować czerwony kolor obudów swoich narzędzi, ale zostali wysłani na drzewo... tyle, że to było parę lat temu.

Rafał_Sz
11-09-2012, 16:31
A jak się walnę w kostkę o łóżko i krzyknę: aj się z***m to też mnie pozwą? :)

elanek
11-09-2012, 16:48
jakoś nie odlalazłem informacji: czy wpłynął wniosek od prawników Appla czy to jest tylko w artykule? Bo może się nagle okazać, że ta informacja wypłynęła (tak z cichapęk i cichaczem) z działu marketingu delikatesów. Reklama w całej prasie aż miło.

I to jest możliwe, nikomu nie można ufać w dzisiejszych czasach, media kłamią, a w sąsiadujących ze sobą parafialnych kościołach mówią co innego :)

freefly
11-09-2012, 17:17
jakoś nie odlalazłem informacji: czy wpłynął wniosek od prawników Appla czy to jest tylko w artykule? Bo może się nagle okazać, że ta informacja wypłynęła (tak z cichapęk i cichaczem) z działu marketingu delikatesów. Reklama w całej prasie aż miło.

A niby gdzie miałyby być informacje, że do Urzędu Patentowego wpływają jakiekolwiek wnioski o unieważnianie np. znaku towarowego?

dzejms
11-09-2012, 17:20
A gdzież polski supermarket internetowy cośkolwiek skopiował? Jakaś nadgorliwa papuga odkryła, że adres a.pl mógłby komuś w pijanym widzie skojarzyć się z koncernem z Cupertino. Kompletnie nie ta branża, nie ta stylistyka, wreszcie i (przede wszystkim!) nie ta fonetyka, pozew jest tak piramidalnie z d... wyjęty i oderwany, jakby złożył go jakiś niedorozwój.

Albo jakiś spec od marketingu wpadł na pomysł. Siejemy ploteczkę, prawniczyna z kancelarii przyklepie, hejterzy się*nakręcą i wypozycjonują stronkę a.pl jak się patrzy.

Jak widać wyszło im to całkiem, całkiem... prawie na każdym forum ktoś dał się złapać i nakręcił spiralkę...

sibelio
11-09-2012, 17:37
Szkoda że niektórzy mądrzy tutaj popierają zidiociałą markę baranów z USA, którzy myślą że odkryli świat i są supernowocześni,
a ich produkty są takie same jak innych, tylko opakowane w papke jablka.

A już to że kłocili się o zaokrąglony ekran (że to ich patent)
a nie kwadratowy to ten co to wymyślił powinien sobie palnąć w łeb na widoku publicznym.

Moja Nokia też ma kwadratowy.

I poza tym tu nie chodzi o a.pl tylko fresh24.pl

Poza tym jak się robi szmelc którego ludzie nie chcą kupować, to trzeba się chwytać chwytów poniżej pasa żeby móc swoje produkty sprzedawać.

dzejms
11-09-2012, 17:39
Szkoda że niektózy mądrzy tutaj popierają zidiociałą markę baranów z USA, którzy myślą że odkryli świat i są supernowocześni,
a ich produkty sątakie same jak innych, tylko opakowane w papke jablka.

A już to że kłocili się o zaokrąglony ekran (że to ich patent)
a nie kwadratowy to ten co to wymyślił powinien sobie palnąć w łeb na widoku publicznym.

Moja Nokia też ma kwadratowy.

I poza tym tu nie chodzi o a.pl tylko fresh24.pl

Poza tym jak się robi szmelc którego ludzie nie chcą kupować, to trzeba się chwytać chwytów poniżej pasa żeby móc swoje produkty sprzedawać.

Błysnąłeś. Brawo.

Majek
11-09-2012, 19:44

Bardzo słuszna konkluzja całego tego zamieszania.

Zolty
11-09-2012, 20:32
Strach zjesc jablko....

pil74
11-09-2012, 23:03
Wg mnie jabole nie mają szans z azjatami. Kwestia czasu, krótkiego.
Poza doskonałym marketingiem nic specjalnego nie mają do zaoferowania.

costi
12-09-2012, 22:08
Jako, że premiera IP5 już się odbyła, czekamy na obiecywany pozew Chińczyków :)