Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Eksodos...
... .
*** Zapraszam ***
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/09/9d2f73b21b85e7bf-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl)
*** Dziękuję ***
Bartekkw
10-09-2012, 20:31
Bardzo fajnie zbudowany kadr Pawle. Sporo się na tej focie dzieje. BW w porządku
Chyba ciachnąłbym tę barierkę na pierwszym planie: odwraca uwagę.
Kurcze kiedy tam byliscie? Przeciez ze mna nie byliscie na tym zamku:D
Eeee B&W super, ale, ze znam te zamek i okolice, jakos mnie nie wzielo....choc B&W klasa.
Chyba ciachnąłbym tę barierkę na pierwszym planie: odwraca uwagę.
Możesz ciachać, jeżeli takowa wizja u Ciebie ;).
Mi tam nie przeszkadza i wprowadza mz dodatkowe oddzielenie od "tamtego" świata ;).
A do tego chciałem zachować całe odbicie wieży zamku :).
P.S. Ale mam cosik i bez barierki, ale to zupełnie już inna powieść jest ;).
Kurcze kiedy tam byliscie? Przeciez ze mna nie byliscie na tym zamku:D
Eeee B&W super, ale, ze znam te zamek i okolice, jakos mnie nie wzielo....choc B&W klasa.
A to teraz w sierpniu było Grzegorz. Jak znasz to miejsce, to wiesz, że nie łatwo tam o spokojne kadrowanie ;).
jarekf34
10-09-2012, 20:54
Ależ miejsce... Super fota i tak jak to Bartek wspomniał ileż to się dzieje na niej... jest ptok, kaczuchy i nawet jakiś ludek :)
I zapomniałem dodać, że świetny tytuł :)
Dobrze zbudowałeś kadr, a BW ma moc :-)
dla mnie jest mega! Wyśmienity kadr! Aż ciężko uwierzyć, że tak zastałeś;) no i obróbka miodzio. Wielkie graty!
A ja mam wrażenie, że pierwszy i drugi plan zbyt odcina się od tła, przez co mam odczucie sztuczności kadru.
A to teraz w sierpniu było Grzegorz. Jak znasz to miejsce, to wiesz, że nie łatwo tam o spokojne kadrowanie ;).
Dlatego ja bym kadrowal z dolu;)
Nikonozaur
10-09-2012, 22:42
Sam nie wiem, kadr jak kadr, nigdy nie dbałem i nie dbam o jakieś złote podziały, linie czy inne tego typu pierdoły - pasuje albo nie. Tu pasuje, ale trza przyznać, że dzieje się tu sporo. Jeśli chodzi o wykonanie (BW) jest mi bliżej do opinii Maćka. Jak dla mnie zabrakło nieco "mięsa".
(Jak przyjedziesz nie dasz mi chyba po ryju? :D)
A ja mam wrażenie, że pierwszy i drugi plan zbyt odcina się od tła, przez co mam odczucie sztuczności kadru.
Podpiszę się, do tego zbyt dużo się dzieje oczy latają. BW dobre, ale duży niedosyt pozostaje.
krzysztofz24
10-09-2012, 22:48
Mi pasuje. Dobre BW, kadr tez spoko. Jest pewien klimat.
Ptak na niebie dobrze zdjecie uzupelnia (to kurde jakis sep chyba, taki duzy sie wydaje;-)).
Dla mnie spoko fota w dobrej obrobce.
Możesz ciachać, jeżeli takowa wizja u Ciebie ;).
Skoro pozwalasz :-D
Wyszło tak:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/09/7973855626_ce5f989355_b-1.jpg
źródło (http://farm9.staticflickr.com/8449/7973855626_ce5f989355_b.jpg)
PS. Oczywiście jeżeli sobie zażyczysz, usunę plik.
Oryginał jest BDB jak dla mnie-nic bym nie zmieniał!
Podoba mi się właśnie to że dużo się dzieje a i bw klasa :)
Witam :).
Bardzo mnie to cieszy, ze zdjęcie wzbudziło zainteresowanie :).
Wszelkie wpisy i komentarze przeczytałem z dużym zainteresowaniem i uwagą ;).
Kilka słów ogólnych odnośnie tego kadru. Wszystkie elementy w nim zawarte są jak najbardziej oryginalne.
Zgodzę się z opiniami, że mało tych składników nie jest ;). Ale jak dla mnie stanowią one ważne składowe opowieści zawartej w kadrze. Każdy sam może sobie ją dopowiedzieć.
W tym miejscu na brak przeszkadzajek różnej maści raczej narzekać nie można. Także starałem się wybrać takie, które są spójne i pasujące do tematu.
Pewnie, że można powiedzieć, aby ptaszyna kadr opuściła, czy postraszyć kaczuchy, ale jak już wyżej napisałem mi tak właśnie pasowało i tak to przedstawiłem ;).
Co do spójności planów, to rzeczywiście można odnieść wrażenie lekkiego odcięcia, niespójności tychże.
Niebo naświetlane na osobnej klatce. Mogłem je bardziej wtopić, zespolić.
Ale, to takie trochę szukanie dziury w całym mz. Dla mnie najważniejsza jest opowieść, klimat ;).
Dlatego ja bym kadrowal z dolu;)
Jak wcześniej napisałem, posiadam zdjęcie poczynione z innego miejsca położonego niżej.
A tak na marginesie, to bardzo chętnie bym zobaczył Twoje podejście do tematu.
Wiadomą sprawą jest, że macie to miejsce dużo bardziej dostępne niż ja.
Ja musiałem brać co było. Począwszy od pory dnia o której tam zawitałem, aury jaką napotkałem, stopnia "zaturyszczenia" itp. Mając możliwość powrotu i znając już daną miejscówkę można bardziej świadomie podejść do tematu.
I powiem szczerze, że bardzo się Wam dziwię, że mieszkając w kraju, który śmiało można nazwać "bajką fotograficzną" nie wykorzystujecie tego w większym procencie. Ciekawe motywy, oryginalne tematy, zróżnicowanie terenu wielką wartością "zielonej wyspy" są. Faktem także niezaprzeczalnym jest, że aura bywa tu mocno kapryśna, ale walkę trzeba zawsze podjąć ;).
...
(Jak przyjedziesz nie dasz mi chyba po ryju? :D)
No zbiera się, zbiera ;). Damy sobie po razie i w plener ;):mrgreen:.
Skoro pozwalasz :-D
Wyszło tak:
...
PS. Oczywiście jeżeli sobie zażyczysz, usunę plik.
Moim zdaniem tym cięciem amputowałeś focie j..a ;).
Jeszcze raz wielkie dzięki za poświęcony czas i pozostawienie komentarze :).
Jak wcześniej napisałem, posiadam zdjęcie poczynione z innego miejsca położonego niżej.
A tak na marginesie, to bardzo chętnie bym zobaczył Twoje podejście do tematu.
Wiadomą sprawą jest, że macie to miejsce dużo bardziej dostępne niż ja.
Ja musiałem brać co było. Począwszy od pory dnia o której tam zawitałem, aury jaką napotkałem, stopnia "zaturyszczenia" itp. Mając możliwość powrotu i znając już daną miejscówkę można bardziej świadomie podejść do tematu.
I powiem szczerze, że bardzo się Wam dziwię, że mieszkając w kraju, który śmiało można nazwać "bajką fotograficzną" nie wykorzystujecie tego w większym procencie. Ciekawe motywy, oryginalne tematy, zróżnicowanie terenu wielką wartością "zielonej wyspy" są. Faktem także niezaprzeczalnym jest, że aura bywa tu mocno kapryśna, ale walkę trzeba zawsze podjąć ;)
Wiesz, wyglada to inaczej jak tutaj mieszkasz, poza tym mam tak samo jak Ty, jak jestem w polsce to co krok zachwycam sie widokiem, albo widze ciekawy kadr, Ty masz tak u nas, ja juz przywyklem i dla mnie to wszystko normalne, te zamki, ocean i klify to taka "codziennosc".....
Jak widzisz staramy sie cos pokazywac, choc ostatnio slabo u mnie z czasem a jak czas jest to warunkow nie ma, inna sprawa to taki Twoj wyjazd na wyspe jest w tylko w jednym celu i poprostu na jedno sie nastawiasz, ja urlopy wykorzystuje inaczej a na zdjecia w dniu wolnym, stad trudniej mi ugryzc cos tak jak bym chcial.
Miejscowke juz zaliczylem wiele razy, jest to taki standardowy spot w Killarney, ale wlasnie bardzo turystyczny, dlatego wole na zdjecia jechac w inne miejscowki.
Samo zdjecie jest ok, ale przyzwyczailes nas do silnych i ciekawych kadrow, ten jest ok, ale nie porywa, B&W mi sie podoba, zwlaszcza niebo.
No i teraz napewno dostane po pysku:D
o zbiera się, zbiera ;). Damy sobie po razie i w plener ;):mrgreen:.
Tylko zebyscie wstali na ten plener:D
MZ barierka za mocno odciąga wzrok od murów. Kadr dobry - dla nastroju zdjęcia wystarczją MZ chmury, postać i ptak w LG. No i oczywiście bardzo ładne cz-b.
jacekz40
11-09-2012, 14:38
Hmmm Paweł ostro broni swojej koncepcji ;) Nie daje się adwersarzom :mrgreen: ale ja też mam zagłostkę, bo wyjątkowo jak na piękne czyste i przejrzyste kadry u Ciebie ten nad wyraz rozbudowany ;) nawet zawarło się w treści ptactwo fruwające i pływające... ale przechodząc do meritum, to... wizje autora szanować trzeba, swoje zdanie wygłaszać śmiało i szczerze też trzeba :)
I całe zamieszanie pewnie wynika z tego, że kadrowo jest "inaczej" niż zwykle u Ciebie. Sugestie co do zmian w kadrowaniu też mają głęboki sens, tu można wykombinować kilka różnych obrazków z jednego i każdy zachowa klimat - można z płotkiem i bez płotka, można z wodą i zupełnie bez wody i z drzewkiem i bez drzewka ... i każdy będzie równie dobry... :)
aaaaaa jeszcze z człowiekiem i bez.
Czyli śmiało można zrobić tryptyk + bonus ;)
Jedno jest pewne klimat fotki superancki :)
Ja napisze tylko odnośnie kadru - podoba mi sie taki jaki jest, dzieje sie sporo, ale mz. jest bardzo dobry i gra wszystko. Nie napisze nic odnosnie techniki bo komputer mi sie ostatnio posypal i używam laptopa. A tak poza tym - jest to trudne miejsce do kadrowania w sezonie, kiedy wala tam tłumy.