Zobacz pełną wersję : Helios 44M-4 2/58 - czy warto?
Witam. Znalazłem swojego starego zenitha - jest przy nim obiektyw Helios 44M-4.
Posiadam obecnie tylko jeden obiektyw nikkor 18-105mm
Mam taki problem:
1) do czego może służyć taki obiektyw?
2) czy warto inwestować w pierścienie by móc korzystać z tego obiektywu?
Biorąc namiar na to że wciąż jestem absolutnie początkującym nikoniarzem :-)
Pozdrawiam Marek
1) Według mnie głównie do portretu i do makro
2) Myślę że tak, sam posiadam i zapewnia mi całkiem sporo zabawy, zważywszy na to że dedykowanego obiektywu makro nie posiadam
Piszesz że jesteś początkujący i na to również trzeba wziąć poprawkę. Zapinając ten obiektyw przez przejściówkę do D3100, nie będziesz miał ani pomiaru światła, ani autofocusa. Oznacza to, że musisz działać w pełnym manualu i dobierać parametry ekspozycji na oko (nie jest to trudne zakładając, że jakąś wiedzę o ekspozycji posiadasz i umiesz zrobić poprawnie naświetloną fotkę w trybie M - im dłużej będziesz używał tego obiektywu, tym łatwiej będzie "wyczuć" poprawne parametry i ewentualnie je szybko skorygować na kolejnym zdjęciu).
1. Makro i fotografia zbliżeniowa
2. warto, adapter kosztuje kilka złotych, pierścienie też niedrogie. Sam byłem w identycznej sytuacji jakiś czas temu i strasznie mi się spodobało przejście z kita na tego heliosa :)
Moim zdaniem nie warto.
Ale bardzo warto kupić do tego obiektywu przejściówkę, fotografować nim trochę rozwiązując wszelkie problemy z tego wynikające i samemu stwierdzić ,że nie ....warto.
Wiedza jaka zdobędziesz dzięki tej zabawie będzie bardzo wiele warta. Więcej niż 70-200 vrII
Kup adapter i się pobaw. To najtańszy sposób na uzyskanie małej głębi ostrości, szczególnie, że masz już szkiełko.
dawid666
11-09-2012, 09:48
niektore teleobiektywy m42 to i do obrony mogą służyć:D
sam zaczynalem od ruskiego Mira 37/2.8 z tym ze na Pentaxie. I wtedy dla mnie jak dla bardzo poczatkującego to serio fajna sprawa była samemu ustawiac przysłone czas i inne i sprawdzać rezultaty ustawień. teraz na Nikonie mam Pentacona 50/1.8 i fajna sprawa do szerszych portretów i do makro:]
Nie warto szczegolnie przy puszce (D3100), ktora nie mierzy swiatla ciaglego z obiektywami bez mikroprocesora.
Do nauki fotografii jak najbardziej dobry wybór. Polecam zakup dwu adapterów jeden z soczewką, a drugi bez. Wersja bez soczewki dobrze się sprawdzi jako portretówka lub do makrofotografii.
rafal1980
11-09-2012, 14:10
Widziałem szkiełko w połączeniu z pentaxem k200d - bardzo ładny obrazek generuje ;)
Wielkie dzięki - przekonaliście mnie :-)
dzięki Wszystkim za pomoc - liczę na to że może "inaczej" spojrzę na fotografowanie i właśnie się czegoś nauczę (jeśli to jeszcze możliwe :-) )
Czytałem sporo o tych adapterach - że bez szkiełka nie ostrzy na nieskończoność a ze szkiełkiem ostrzy do nieskończoności :
- powinienem wybrać któryś z nich czy może warto zakupić obydwa?
- czy kupując taki adapter jest jeszcze coś na co powinienem zwrócić uwagę?
- czy oprócz tego adaptera jeszcze coś należy zakupić?
Z góry dziękuję i pozdrawiam Marek
rafal1980
11-09-2012, 15:14
Adapter bierz bez soczewki i srebrny ( nie będzie kruszył Ci się lakier/farba na lustro).
Potwierdzenie ostrości to wygoda, chodź ja bawiłem się bez tego i przy sprawnym oku nie ma konieczności.
W przypadku ruskiej optyki, proponowalbym wyczernione wnetrze adaptera oraz oslone przeciwsloneczna (gumiaka) na przod szkla. Nie pamietam czy 4 wersja Heliosa ma powloki MC, ale nawet jak sa nie sa one najwyzszych lotow.
Zależy co chcesz fotografować. Tak jak było pisane wcześniej, wersja bez soczewki jest bardzo dobra do makrofotografii. Możesz zakupić wtedy adapter odwrotnego mocowania obiektywu, czy pierścienie pośrednie.
Wg. mnie najlepiej zrobisz zakupując obie wersje adaptera ;)
za kase wydana na adaptery, kupisz 50mm f1.8 MF nikona.
Efekty niebo lepsze, jakosc obrazka tez.
A kasa wyjdzie pewnie taka sama...
Mam takiego heliosa, mam adapter.
Wiem co mowie...zniechecisz sie po chwili do tego pomyslu
jak tylko zapniesz tego heliosa.
Kasa może i ta sama, ale obiektyw wciąż jest manualny. A kupując adaptery może je później wykorzystać z innymi obiektywami na M42.
Masz D7000 a on ma D3x00, troche inna polka aparatow. Jego puszka jest wykastrowana i to zdrowo z pomiaru swiatla ze szklami bez uP.
D7000 prawdę mówiąc mam od kilku dni... I nawet jeszcze nie miałem okazji podpinać Heliosa do niego. Wcześniej używałem D5100, które jest bliższe D3100 i to z nim bawiłem się tym Heliosem.
Witam, mam pytanie dotyczace helios 44-4 który ma bolec przesłony ale adapter z soczewką nie blokuje bolca i nie zmienia sie przesłona i pytanie jaki adapter powinien być? A pytanie numer dwa, adapter z soczewką, przesłona w obiektywie jest otwarta na maksa i zauważyłem ze na dalsze odległości się nie nadaje bo nie ostrzy. Czy to oznacza że obiektyw jest walniety ?
Adaptery z soczewką psują tak obiektyw że nie ma sensu tego używać, wiele adapterów jest źle zrobionych i nadal nie ma nieskończoności, bolec można zablokować samemu, rozkręć i zobaczysz jak łatwo.
Rozkręcić obiektyw? I zablokować bolec? A może podłożyć pierścień do adaptera żeby wcisnąć bolec?
Są adaptery blokujące bolec, zarówno z soczewką jak i bez, zawsze w opisie mają ta informacje.
Zablokować bolec można, patrz poradniki na yt.
Ok , to z bolcem sobie poradzę a co z tematem że ostre obiekty są na odległości ok 4 m , dalej już tylko mydło i nie mogę wyostrzyc dalszych planów?
Bo to jest obiektyw M42 czyli żeby działał na nieskończoność w nikonie wymaga przerobienia mocowania, a nakręcenie adaptera jeszcze bardziej oddala od matrycy, do tego wiele adapterów z soczewką to buble zrobione nie wiem chyba na oko, dobre adaptery kosztują blisko 200zł, a i tak tracisz to co helios oferuje fajnego.
Napisałem ci na pm.
OK. Kto mi dobrze przerobi mocowanie? :)
Wysłane ze smyczy.
Wielkie dzięki za info. Przesłonę juz sobie zblokowalem .
Fotosnajper 12
13-07-2018, 07:39
Przy zakupie adapterka za kilka złociszy do montażu dodatkowego słoika na "pedzia" dostajemy makro w tym przypadku chyba coś 3:1. Nie pamiętam dokładnie, ale już w tym powiększeniu robaczki wydają się jakieś "inne". :D