PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon d7000 + 85mm/1.8 oraz 35mm/1.8

szymic1
10-09-2012, 12:35
Jako, że na parę godzin miałem do użytku te dwa obiektywy porobiłem trochę testów. Głownie chodziło o to na ile ostro rysują te obiektywy. Może to kogoś zainteresuje.
Przykładowe foty przy pełnych 16mpix
85mm http://szymanskich.net/pub/D7000/ob.jpg
35mm http://szymanskich.net/pub/D7000/ob2.jpg

wniosek jest ostro, dwa razy ostrzej niż myślałem :)

militarius
10-09-2012, 12:43
na f/13 (85mm) i f/6.3 (35mm) to sobie możesz robić :D pokaż na pełnej dziurze, wtedy pogadamy o ostrości ;)

szymic1
10-09-2012, 13:00
na f/13 (85mm) i f/6.3 (35mm) to sobie możesz robić :D pokaż na pełnej dziurze, wtedy pogadamy o ostrości ;)

masz racje, ale moim zdaniem w praktyce pełna dziura to i tak wykorzystywana jest najczęściej w zdjęciach laboratoryjnych bo przy głębi ostrości która przy takich ustawieniach mamy trudno o sensowne zdjęcie... Przy okazji wrzucę foty przy f1.8.

militarius
10-09-2012, 13:13
masz racje, ale moim zdaniem w praktyce pełna dziura to i tak wykorzystywana jest najczęściej w zdjęciach laboratoryjnych bo przy głębi ostrości która przy takich ustawieniach mamy trudno o sensowne zdjęcie... Przy okazji wrzucę foty przy f1.8.

Ja 35tką (1.8G) i 50tką (1.8D) praktycznie zawsze w plenerze portrety focę na 1.8-2.2 i wcale nie trudno o sensowne zdjęcie gdy masz szkło dobrze spasowane z puszką ;)
a przy f/13 każde szkło będzie ostre, nawet najtańsze.

Toma
10-09-2012, 13:14
przy takich parametrach równie dobrze mógłbyś przetestować 28-80 - miałbyś killer ostre szkło za 100pln :)

szymic1
10-09-2012, 13:23
przy takich parametrach równie dobrze mógłbyś przetestować 28-80 - miałbyś killer ostre szkło za 100pln :)

mam 18-70 i przy takich warunkach killer to nie jest, to mogę zagwarantować :) Tak czy inaczej przy prezentacji fotek na ekranie/telewizorze LCD a nawet wydruku do niewielkich formatów to mówienie tylko o ostrości mija się z celem bo przy innych parametrach robienia zdjęcia super ostrość nie ma takiego wielkiego znaczenia na odbiór przez oglądającego, ważniejsze są kwestie związane z kolorem. Dla mnie temat super ostrości obiektywów jest czymś podobnym jak dla Kowalskiego kupującego pierwszy aparat rozważania o ilość megapixeli w aparacie :) Te dwa zdjęcia które wkleiłem można potraktować jako ciekawostkę , ja osobiście miałbym teraz kupować dodatkowy obiektyw to na te ostre szkła bym się nie zdecydował, nie ze względu na parametry techniczne tylko po prostu na małą uniwersalność przy moim robieniu fotek.

Michał Szymański
http://blog.szymanskich.net

Toma
10-09-2012, 13:36
To może zdecyduj się o co ci chodzi. W pierwszym poście piszesz, że chodziło głównie o ostrość, za chwilę piszesz, że ostrość traktujesz z pobłażaniem "jak megapiksele dla Kowalskiego".... a tak w ogóle to po co ten post ? Milion słów wylano na temat tych 2 świetnych szkieł, Ameryki nie odkryjesz...

szymic1
10-09-2012, 13:57
To może zdecyduj się o co ci chodzi. W pierwszym poście piszesz, że chodziło głównie o ostrość, za chwilę piszesz, że ostrość traktujesz z pobłażaniem "jak megapiksele dla Kowalskiego".... a tak w ogóle to po co ten post ? Milion słów wylano na temat tych 2 świetnych szkieł, Ameryki nie odkryjesz...

Jak pisałem traktuje te zdjęcia jako ciekawostkę. Po co piszę po to żeby zaistnieć na forum każdy ma marzenia żeby zaistnieć czyli z tego samego powodu dlaczego ty na profilowym zdjęciu pojawiasz się mega-obiektywem. Lans przede wszystkim :) Nie bardzo rozumiem twój komentarz, nie mam zamiaru odkrywać Ameryki. Moim zdaniem nie warto prowadzić dalej dyskusji bo do niczego nie prowadzi. Jeśli admin forum uzna za stosowne to skasuje ten wątek i ja i ty będziemy mieli po sprawie :)

Toma
10-09-2012, 14:04
a to są jakieś wytyczne wyglądu avatara ?

to prawda, ten wątek nic nie wnosi

do usunięcia

darkmajin
10-09-2012, 14:20
aż wlazłem na Twój blog ( autorze ) bo byłem ciekaw co robisz na tych f6.3 w górę, po co lustro? "kup Pan kompakt, będziesz Pan zadowolony" głębia Cię nie interesuje, raz chodzi o ostrość jak Toma napisał, a później mówisz o kolorze i oglądaniu zdjęć na matrycach TV.

... Śmiałem się że wklejasz dwie fotki testowe na wysokim f, po to żeby zaistnieć.. ale przestałem się śmiać pisząc drugą linijkę tekstu bo Ci się udało :) może nie w takim stylu jakim chciałeś, ale zapamiętam żeby odwiedzać kolejne wątki z Twoim udziałem ;)

edit: wygląda na to że 90% ludzi robi zdjęcia laboratoryjne ;)

szymic1
10-09-2012, 14:39
aż wlazłem na Twój blog ( autorze ) bo byłem ciekaw co robisz na tych f6.3 w górę, po co lustro? "kup Pan kompakt, będziesz Pan zadowolony" głębia Cię nie interesuje, raz chodzi o ostrość jak Toma napisał, a później mówisz o kolorze i oglądaniu zdjęć na matrycach TV

Dzięki za dobre słowo :) Nie wstydzę, się zdjęć które robię, jestem amatorem i nawet nie aspiruje do bycia profesjonalistą i nie mam problemów z tym żeby usłyszeć krytykę. Moje zdjęcia nie są doskonałe bo nie mam super sprzętu jak również nie mam dużo wolnego czasy żeby poświęcić go fotografii. Nie odniosę się do twoich zdjęć bo niestety się nimi nie chwalisz, ale domyślam się że są świetne tak więc ich tobie zazdroszczę. Nie znalazłem przycisku 'zgłoś do moderatora' ale dla dobra ludzkości warto żeby moderator forum zadziałał i skasował ten wątek :)

militarius
10-09-2012, 17:48
Moje zdjęcia nie są doskonałe bo nie mam super sprzętu

Nie sprzęt o tym decyduje... jasne, że pomaga, ale to człowiek robi zdjęcia :) i zdziwisz się, ale nawet ludzie z tanim 18-55 i D60 potrafią zrobić fajne kadry.
Jak to mówią "sprzętu kupa, a fotograf dupa" ;)

szymic1
10-09-2012, 18:13
Nie sprzęt o tym decyduje... jasne, że pomaga, ale to człowiek robi zdjęcia :) i zdziwisz się, ale nawet ludzie z tanim 18-55 i D60 potrafią zrobić fajne kadry.
Jak to mówią "sprzętu kupa, a fotograf dupa" ;)

Dokładnie i z tym nie polemizuje, robiłem zdjęcia na Zenicie i nie narzekałem. Natomiast moja wcześniejsza uwaga była zabarwiona ironią.

ikar39
10-09-2012, 20:04
jak chcesz kolego porównywać obiektywy to zrób chociaż dwa takie same zdjęcia i tak samo przymknij obiektyw,bo te porównanie nic nie wnosi,po za tym fotki są wyostrzone programowo

szymic1
10-09-2012, 20:11
jak chcesz kolego porównywać obiektywy to zrób chociaż dwa takie same zdjęcia i tak samo przymknij obiektyw,bo te porównanie nic nie wnosi,po za tym fotki są wyostrzone programowo

Jasne. To nie był tekst recenzujący obiektyw a jak pisałem coś co mnie zaskoczyło i co chciałem pokazać no ale wiadomo specjalistów to nie zaskoczyło i wręcz rzucili się na mnie 'co taki koleś jak on wie', czyli miłe przywitanie na forum :) Nie zdawałem sobie sprawy, że takie poruszenie/oburzenie wywoła mój wpis. Cóż małe rozczarowanie, spodziewałem się innej reakcji.