PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Dolda spår till Sverige?

dem
10-09-2012, 10:59
Kolejna, trzecia już odsłona, z mini wypadu nad północną granicę kraju.

Powiem szczerze, iż w materii fotografowania o tzw. złotej godzinie, jestem zdecydowanym zwolennikiem i miłośnikiem wschodów, niż zachodów słońca. Abstrahując od faktu, iż moim zdaniem, rankiem jest delikatniejsze i bardziej miękkie światło, największą wadą fotografowania o zachodzie, w takich miejscach, jest ogromna ilość turystów. Jeśli do tego używa się UWA, to doprawdy graniczy z cudem upolowanie zdjęcia bez sztafażu w postaci ludzkiej.

Cierpliwość jednak jest cnotą i warto poczekać na ten odpowiedni moment.

Dolda spår till Sverige?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img692.imageshack.us/img692/9744/dsc7935z1000.jpg)

Pozdrawiam

krzysztofz24
10-09-2012, 13:16
Bardzo przyjemna tonacja zdjecia, lecaca gdzieniegdzie w lekki brązy. Bardzo mi sie to podoba.
Cisza, spokoj, morza szum.
Kadr mi pasuje...
No ogolnie bardzo przyjemnie jest:-).

Duder
10-09-2012, 17:42
Mam podobne pozytywne odczucia. Ale tytułem nie chcesz nas obrazić? :-) Kompletnie nie mam pojęcia o językach skandynawskich, ale spróbuję przełożyć: Jak daleko do Szwecji? ;-)

PABLOOK
10-09-2012, 19:57
Kadr rzekłbym klasyczny, nadmorski, bałtycki ;).
Światełko fajowe po kołkach pląsa i szkoda, że nie udało się go ciut więcej do kadru zaprosić.
Bo na podłodze widać (PD), że dodało by to dodatkowego smaczku tej odsłonie ;).
Wydaje mi się, że zejście ciut niżej nie byłoby złym posunięciem ;).
Kolorystyka rzecz gustu. Jak dla mnie, to jest ona lekko "przybrudzona".
Jeżeli o to chodziło, to wszystko ok ;).

dem
10-09-2012, 20:48
Mam podobne pozytywne odczucia. Ale tytułem nie chcesz nas obrazić? :smile: Kompletnie nie mam pojęcia o językach skandynawskich, ale spróbuję przełożyć: Jak daleko do Szwecji? :wink:

Obrazić? Eeee, jakże bym śmiał.
Przetłumaczyć to można jako: Ukryty szlak do Szwecji?

Kadr rzekłbym klasyczny, nadmorski, bałtycki ;).
Światełko fajowe po kołkach pląsa i szkoda, że nie udało się go ciut więcej do kadru zaprosić.
Bo na podłodze widać (PD), że dodało by to dodatkowego smaczku tej odsłonie ;).
Wydaje mi się, że zejście ciut niżej nie byłoby złym posunięciem ;).
Kolorystyka rzecz gustu. Jak dla mnie, to jest ona lekko "przybrudzona".
Jeżeli o to chodziło, to wszystko ok ;).

Jeśli idzie o tonację, to właśnie taką zamierzałem osiągnąć. Wpadającą w odcień delikatnego brązu. Oczywiście rzecz gustu, czy komuś będzie się podobała, czy też nie. Najważniejsze, iż mnie się podoba ;)
Światła, owszem z chęcią widział bym więcej, jednakże szamanem nie jestem i na sprawy pogodowe nie mam żadnego wpływu :)
Niestety nie mam uwiecznionego kadru z niższej perspektywy. Może następnym razem.

Nikonozaur
10-09-2012, 23:15
Do kadru, a w szczególności do tonacji nic nie mam, jest w tonie poprzedniej odsłony, można więc mówić o pewnej kontynuacji. Podoba się i tyle.

jacekz40
11-09-2012, 15:02
Trza uszanować wizję autora ;) chciał taką tonację to ma... ale to sprawia, że mnie najbardziej brakuje teraz kolorystyki zachodowej.
Cała reszta cacy :)

Bartekkw
11-09-2012, 15:39
Za Krzyśkiem - tonacja BDB. Ciekawie to wygląda