PDA

Zobacz pełną wersję : D700, 50 1.8, 85 1.8 - matrycowy czy punktowy

blackmetal_x
10-09-2012, 10:15
Witajcie!
Pytanie czysto techniczne. Jeśli robicie załóżmy na weselach, czy na dyskotekach zdjęcia podanym zestawem, to jakie parametry ustawiacie jeśli chodzi o AF? Tańczące pary, które ciągle się poruszają, szybko wypadają z ostrości przy single focusie. Wolę mieć punkt ustawiony na środku pół AF, cop za tym idzie celuję, obniżam aparat do kadru i robię zdjęcie. Na 1000 trafią się do 10 nieostrych. Jakieś zalecenia? Korzystać na ten czas z matrycowego pomiaru?
(single w 11 polach, priorytet migawki - bardzo dobra szybkość AF)

Drugie pytanie. Czy na wciśniętej migawce też zauważyliście, żeby AF podążał w trybie single? Zdarzyło mi się to wiele razy

Flores
10-09-2012, 11:03
To już chyba zależy od Ciebie jak chcesz, żeby aparat mierzył światło i od właśnie światła jakie pada w danej chwili.

Osobiście nigdy przy dynamicznych scenach nie używałem punktowego bo wtedy to loteria jak Ci zmierzy światło.

blackmetal_x
10-09-2012, 11:17
Światło dobrze mierzy, bo loterię opanowałem. Nie ustawiasz ostrości na "czarnobiałych" parach. Tak nazywam pary w czarnym garniturze i jasnych bardzo sukienkach. Gdy ustawisz ostrość na twarz mężczyzny, światło dobiera mocniejsze, z racji jego ciemnego ubioru. Zawsze na kobietę trzeba ustawiać, Rzadko się zdarza, że oboje na czarno/ciemno ubrani. Pomiar wtedy doskonale działa. Poćwicz punktowym na ciemnych garniakach, mając obok właśnie jasne sukienki i zobaczysz jakie ładne przepały porobi, pomimo ustawienia korekty na -0,3, 0,7

Flores
10-09-2012, 14:59
Światło dobrze mierzy, bo loterię opanowałem.

Puść za mnie totka.

durom
11-09-2012, 11:48
O co jest pytanie? O pomiar światła czy AF?

blackmetal_x
11-09-2012, 11:52
O AF czy matrycowo, czy punktowo. Jak pisałem, przy punktach ustawiam na środku punkt i staram się złapać ostrość, skadrować potem, pytam dlatego o matrycowy jak się Wam sprawdza, bo tak nie mam odwagi wcisnąć na matrycowy

darkmajin
11-09-2012, 12:59
jak nie patrze przez wizjer wale auto-area AF - czyli twój "matrycowy" skutek mierny potrafi ostrzyć na tło kiedy osoba zajmuje połowę kadru.. używam tylko w ostateczności
w trybie dynamicznym lata 1 kwadracik, ale pola(wokół kwadracika) łapią w zależności od ustawień nie pamiętam 9,21,51? coś takiego.. spróbuj użyć opcji a4 na krótki lock-on

blackmetal_x
11-09-2012, 14:33
No właśnie krzyżowe ustawienie AF spowalnia jego działanie. Kadrowaniem mogę tak powalczyć zAF matrycowym. Ktoś jeszcze?

michalek80
07-10-2012, 17:24
Dołączę się do tematu. Na weselach czy imprezach używacie trybu AF-S, AF-C z jakimś jednym punktem czy może śledzenie w 3D lub AUTO? Ciekawi mnie to bo wczoraj byłem na weselu i ciężko złapać tańczącą parę, AF-C potrafi się zgubić, próbowałem na AF-S wybór pola na AUTO i rezultaty były nie najgorsze (też zawsze używam środkowego pola potem kadruję ale szybko tańczących par w ten sposób nie uchwycę) .

Piotrek 77
07-10-2012, 21:35
Np ja ustawiam na af-c

blackmetal_x
07-10-2012, 23:20
af-c? Bez odpowiednich ustawień nie ma sensu, no i obiektywy bez silnika... Potrafi się zgubić. Pozostaje mi dalej walczyć singlem? AF w centrum, spust do połowy wciśnięty, obniżam z twarzy na odpowiedni kadr i ciach zdjęcie.

Zauważył ktoś, by mu na AF-S focus ciągle pracował w połowie wciśniętej migawki? Jakby AF-C był włączony? Zdarzyło się kilkadziesiąt razy

Aeon88
08-10-2012, 10:18
Nie wiem jak ty chcesz robić zdjęcia szybko tańczącym parom używając AF-S i jeszcze kadrując po złapaniu ostrości a nie przed.... Jak CI się fajnie ustawią to zanim złapiesz ostrość i przekadrujesz to od dawna będą wyglądać inaczej. Do bani takie fotografowanie, istna loteria co do tego co będzie na zdjęciu. Chyba że wolno tańczą, ale nie o tym rozmawiamy.

Co do pomiaru to zawsze używam punktowego bocznego i łapię w AF-C ostrość na czyjejś głowie przy tańczeniu, jest ok kadr to dociskam, może to błąd, może na matrycowym śledzeniu 3D lepiej by sobie radził, wkońcu to D700.. Tak czy siak AF-C daje radę, nie wyobrażam sobie pracy na AF-S z przekadrowywaniem po złapaniu ostrości tak jak Ty to robisz... Na punktowym bocznym często się gubi AF na szkłach starszych w wersji D (50, 85), na szczęście tylko jak jest bardzo ciemno. Szkoda że wczoraj ostatnią imprezę w sezonie zrobiłem, to już nie przetestuję matrycowego ;O

michalek80
10-10-2012, 09:16
Zauważył ktoś, by mu na AF-S focus ciągle pracował w połowie wciśniętej migawki? Jakby AF-C był włączony? Zdarzyło się kilkadziesiąt razy

Może masz AF-A aparat wtedy sam wybiera co mu bardziej odpowiada.

somrozen
10-10-2012, 12:00
D700+24-70 - AF-S, Tryb M, 99% zdjęć z wesel ostrych