Zobacz pełną wersję : Problem z "kolegą" i sprzetem.
TomaSzSz
09-09-2012, 23:24
Witajcie, otóż jestem w takiej sytuacji, iż dwa lata temu z "kolega" zrzuciliśmy się na sprzęt fotograficzny o kwocie 700+pln. Jednak z pewnych przyczyn człowiek ten nie jest moim kolegą, a sprzęt leży u niego i nie bardzo chwapi mi się go oddać, wszystkie rachunki za sprzęt wystawione są na mnie oraz ja posiadam oryginały tych faktur. Co zrobić w takiej sytuacji ?
Możesz spróbować dogadać się z (nie)kolegą w celu spłacenia jego części skoro doszło do rozłamu między wami a sprzęt został zakupiony za pieniądze was obu. Lub zaproponować aby to on spłacił Ciebie. To chyba najbardziej pokojowe rozwiązanie.
Jak przy każdym rozwodzie, pyskówki, wzajemne obwinianie, najpierw drobne, potem grubsze złośliwości. Robienie sobie na złość, wypominanie kto tu więcej zainwestował w ten układ. W zależności od temperamentu: podkładanie świń lub okładanie się po gębie. Na rozwód bez orzekania winy nie masz co liczyć. Normalka. Choć nie do końca. Między dwoma facetami może to wyglądać inaczej.
jacek.gold
09-09-2012, 23:33
możesz też olać sprawę i machnąć na 350 zł
TomaSzSz
09-09-2012, 23:37
W tym, że ten człowiek nie odpisuje mi nawet na wiadomości, na razie nie chcę nachodzić go bo nie jest wart mego czasu ale póki co nie idzie się z nim dogadać.
Zdecyduj się, póki pukasz może odpowie
za 3,5 stówy uznałbym to za niezbyt drogą lekcję.
nie bardzo chwapi mi się go oddać
Co robi?
Co robi?
Oj tam oj tam ;)
potem grubsze złośliwości
No właśnie, jak się nie dogadacie, a faktury są na Ciebie, to odbierz mu sprzęt :)
jacek dr
10-09-2012, 09:28
Tylko twarda meska rozmowa.
http://www.youtube.com/watch?v=6xd6bXfez44&feature=related
ppfalcon
10-09-2012, 09:37
Sorry za Offtopic, ale czytając temat tego wątku to pomyślałem o czymś zupełnie zgoła innym :P
adriansocho
10-09-2012, 09:45
Możesz spróbować dogadać się z (nie)kolegą w celu spłacenia jego części skoro doszło do rozłamu między wami a sprzęt został zakupiony za pieniądze was obu. Lub zaproponować aby to on spłacił Ciebie. To chyba najbardziej pokojowe rozwiązanie.
Druga opcja (niwelująca spadek wartości sprzętu z czasem) to sprzedaż sprzętu i podział kasy na pół. Jak przy rozwodzie.