Zobacz pełną wersję : Kolorowe kropki w D60
ProTofik
09-09-2012, 01:09
Witam.
Dzisiaj po powrocie z wakacji zabrałem się za przeglądanie i obrabianie zdjęć.
Gdy doszedłem do zdjęć ciemnych / wykonanych w nocy na wysokim ISO ujrzałem masę kolorowych kropek. Oto przykładowe zdjęcie (uwaga 7MB):
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img37.imageshack.us/img37/4879/dsc2602e.jpg)
Wygląda to dla mnie jak dead pixele na ekranie monitora, z tym że są na każdym ciemnym zdjęciu.
Co to może być i jak się tego pozbyć na przyszłość?
Z góry dzięki za pomoc.
Masę ?? Na tym zdjęciu to jest ich za ledwie parę. Ja na D7000 przy ISO 1600 i czasie 30-60 sekund mam ich z 3-4 razu więcej.
Martwe piksele są czarne i widać raczej przy jasnych zdjęciach.
A to co masz to hot pixele - standard przy wysokim iso lub długim czasie, szczególnie na matrycy CCD.
Włącz odszumianie i ich nie będzie.
Dodatkowo, przy zdjęciach nocnych można używać mniejszej przesłony (to zdjęcie f/9) i dać dłuższy czas oraz mniejsze ISO - bo przy dłuższym czasie głębia ostrości się trochę wydłuża, a przynajmniej tak mi wychodzi ze zdjęć. Tu mogłeś przynajmniej zejść do ISO 400 i f/6.3
P.S.
Widzę, że masz dokladnie taki sam zestaw, jak ja mialem.
ProTofik
09-09-2012, 01:48
A już się martwiłem że aparat umiera.
Co do ustawień na tym zdjęciu to było ono robione z ręki więc nie wiem czy dał bym radę dłużej stabilnie trzymać aparat.
Dzięki za radę. Na fotografii się nie znam więc takie byki mogę walić.
Zapamiętam sobie na przyszłość :)
Zmniejszając przesłonę o 1EV można było zmniejszyć ISO o 1EV, więc czas pozostałby ten sam.
Co do fotografii - warto sobie zapamiętać lub zapisać odległości hiperfokalne dla kilku ogniskowych i przesłon.
I tak:
- 18mm f/5.6 - 2.88m, więc przy ustawieniu ostrości dla obiektu w odległości ok 3m masz ostre zdjęcie już do nieskończoności.
- 18mm f/4 - 4.1m...
więc z tych danych można było zjeść z przesłoną nawet do f/4, a to dało by ISO 200 i czas ok 1/5 s
najlepiej wykorzystać kalkulator on-line, np.: http://www.dofmaster.com/dofjs.html
albo jak masz telefon z jakimś systemem to pobrać aplikację, która to liczy.
ProTofik
09-09-2012, 02:16
Mam jeszcze jedno pytanie.
Dlaczego na wysokim iso / czasie naświetlania powstają te hot pixele?
Zwiększanie ISO odbywa się przez zasilenie matrycy większym prądem. To powoduje głównie większy szum oraz grzanie się matrycy.
Jednak matryce nie są idealne i niektóre piksele przy wyższym zasilaniu czy temperaturze dostają przebicia (zjawisko w elementach półprzewodnikowych). To powoduje, że zamiast wyłapywać elektrony z samego światła, wyłapują również prąd który je zasila.
Im wyższa temperatura (czyli większy prąd - ISO lub dłuższy czas) tym większe prawdopodobieństwo wystąpienia przebicia.
(tak to przynajmniej wychodzi z mojej wiedzy)
Z czasem ilość pikseli w których napięcie przebicia jest niższe może wzrastać. Jak również to że matryca może się bardziej grzać.
W D60 silne grzanie się matrycy łatwo zauważyć - fioletowe górne rogi zdjęć.
Zwiększanie ISO odbywa się przez zasilenie matrycy większym prądem. To powoduje głównie większy szum oraz grzanie się matrycy.
Jednak matryce nie są idealne i niektóre piksele przy wyższym zasilaniu czy temperaturze dostają przebicia (zjawisko w elementach półprzewodnikowych). To powoduje, że zamiast wyłapywać elektrony z samego światła, wyłapują również prąd który je zasila.
Im wyższa temperatura (czyli większy prąd - ISO lub dłuższy czas) tym większe prawdopodobieństwo wystąpienia przebicia.
(tak to przynajmniej wychodzi z mojej wiedzy)
Z czasem ilość pikseli w których napięcie przebicia jest niższe może wzrastać. Jak również to że matryca może się bardziej grzać.
W D60 silne grzanie się matrycy łatwo zauważyć - fioletowe górne rogi zdjęć.
To nie jest silnik dwufazowy w którym zwiększając napięcie to szybciej się kręci. Matryca pracuje cały czas ze swoją natywną czułością, sygnał jest wzmacniany w przetworniku AC/DC. A druga sprawa hot pixel, to piksel kóry nie rejestruje żadnego sygnału i świeci cały czas na jeden kolor, możesz zmapować matryce, wtedy przy tworzeniu zdjęcia sygnał całego ''pixela'' będzie brany z sąsiadującego.
ProTofik
09-09-2012, 11:35
A w jaki sposób mogę zmapować matrycę w moim aparacie? Czy chodzi może o tą funkcje odszumianie?
Te hot pixele dały mi kilka godzin pracy więcej na zdjęciami...
Matryce mapuje się tylko jak hoty występują przy ISO 100 i robi to serwis. Poza tym wystarczy Adobe Lightroom - sam usuwa hot-pixele.
Przy wysokich ISO i dłuższych czasach wystarczy włączyć odszumianie w aparacie.
To nie jest silnik dwufazowy w którym zwiększając napięcie to szybciej się kręci. Matryca pracuje cały czas ze swoją natywną czułością, sygnał jest wzmacniany w przetworniku AC/DC.
To skąd im wyższe ISO tym więcej hot-pixeli wychodzi ??
A druga sprawa hot pixel, to piksel kóry nie rejestruje żadnego sygnału i świeci cały czas na jeden kolor, możesz zmapować matryce, wtedy przy tworzeniu zdjęcia sygnał całego ''pixela'' będzie brany z sąsiadującego.
Gdyby nic nie rejestrował, to byłby czarny (inaczej martwy). Hot-pixele to te, które rejestrują więcej niż powinny.
W zależności od stopnia degradacji danego pixela może on świecić pełną mocą lub być wyraźnie jaśniejszy od sąsiadujących - czyli rejestrować więcej niż powinien.
ProTofik
09-09-2012, 12:11
Na ISO100 mam zazwyczaj tylko jednego hot pixela który świeci na czerwono. Zazwyczaj mi on nie przeszkadza.
Do obróbki i od wczoraj do usuwania hot pixeli używam programu Capture NX2 w wersji 2.3.0. Do hot pixeli używam narzędzia "Auto Retouch Brush" klikając na każdą kropkę z osobna.
Czy jest w tym programie opcja by usunąć wszystkie hot pixele za jednym zamachem?
to jest ta sama zasada co w matrycach lcd, martwy piksel w ogole nie swieci a hoty swieca cały czas na jeden ze składowych kolorow, czyli w ogole nie reaguje na "swiatło". O zaleznosci hotow i iso chyba nie trzeba tłumaczyc, im wieksze wzmocnienie sugnału tym wiecej syfu wychodzi na obrazku.