PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon 5100 - ekpozycja live view

marcin_nr
08-09-2012, 23:52
Witam,

Zwracam się do Was z zapytaniem o wyświetlanie na ekranie podczas live view informacji o aktualnej ekspozycji.
Przeleciałem instrukcje i nie mogę znaleźć w tym temacie odpowiedzi i obawiam się że takiej opcji nie ma.
Otóż chodzi mi o ten suwak + -, który widoczny jest np. w wizjerze podczas pstrykania zdjęć przy jego użyciu.
Tryb live view nie ma histogramu (masakra, poprzedni panasonic fz 20 miał) i wygląda na to że też nie posiada informacji o ekspozycji i jak tu pstrykać fotki... Oglądać zdjęcie po i przestawiać na nowo parametry?? Bez sensu....
Gdy podczas live view wcisnę "i" to suwak jest no ale jak wrócę z powrotem to już nie mam pewności że takie same warunki na danym punkcie pomiaru uzyskam....
Poradźcie coś bo mnie szlak trafia... :(

GonzoG
09-09-2012, 00:33
Nie ma takiej opcji.
Nie działa pomiar światła przez czujnik, a odbywa się on bezpośrednio na matrycy. Nikon najwyraźniej stwierdził, że sam obraz na ekranie powinien wystarczyć.

marcin_nr
09-09-2012, 00:46
Ale ten obraz nic nie daje... Tryb M, ustawiam niski czas 1000 ekran dalej normalny pstryk.... i du.. obraz czarny więc obraz nie daje żadnej informacji

Galactic
09-09-2012, 01:02
Wiem, ze jestem amator i tylko kilka postów na koncie, ale po co robic zdjecia na live view ?

Ps. Mam problem z klawiatóra i nie mam polskich znaków.

marcin_nr
09-09-2012, 01:08
Nie o to chodzi... Płace wymagam. Za tą kasę mogłem mieć Canona 600 d a on to ma... Po to chciałem obrotowy ekran... bo nie zawsze można przez wizjer zrobić fajną fotkę...

GonzoG
09-09-2012, 01:53
Nie o to chodzi... Płace wymagam. Za tą kasę mogłem mieć Canona 600 d a on to ma... Po to chciałem obrotowy ekran... bo nie zawsze można przez wizjer zrobić fajną fotkę...

Ma, ale działa na identycznej zasadzie jak w Nikonie. Pomiar w LV odbywa się dla wybranego obszaru z pewną, dość sporą, niedokładnością.
W 90% przypadków pomiar przy LV różni się od pomiaru przez wizjer. Tak samo ma Canon czy Nikon.

wer
09-09-2012, 02:21
Nie ma takiej opcji.
Nie działa pomiar światła przez czujnik, a odbywa się on bezpośrednio na matrycy. Nikon najwyraźniej stwierdził, że sam obraz na ekranie powinien wystarczyć.

Jeśli włączasz LV to uniesione jest lustro, a wtedy światło nie odbija się do czujników więc jak ma być inaczej pomiar niż przez matrycę? Sony w swoim rozwiązaniu ma tak, ale tam masz nieruchome półprzepuszczalne lustro. Nota bene pomiar na matrycy powinien być dokładniejszy niż przez czujniki. Masz miliony punktów pomiarowych.

marcin_nr
09-09-2012, 10:04
http://www.youtube.com/watch?v=9x5eZN43Kuc

A jak to ma Canon rozwiązane?? on ma histogram i wskaźnik ekspozycji podczas live view

Mam jeszcze pytanie. W moim kompakcie panasonic fz 20 podczas manualnych ustawień i ustawienia krótkiego czasu otw. migawki i naciśnięciu spustu migawki obraz ciemniej i wiedziałem ze przesadziłem. Tu tego nie zaobserwowałem na manualu. Przy wyostrzaniu obraz jest w miarę jasny na live view nawet przy bardzo krótkich czasach.