Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Takie byle co...
1
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img37.imageshack.us/img37/4647/11z1kopia.jpg)
2
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img593.imageshack.us/img593/1036/41z1kopia.jpg)
JaroPienza
09-09-2012, 00:00
To po co to pokazujesz?? Jeżeli według Ciebie takie byle co to po prostu to skasuj z dysku.
nie wiedziałem jaki dac tytuł,dlatego tak napisalem.Nie przypuszczalem,ze w ten sposob ktos do tego tak podekdzie,sory
Gurgul99
09-09-2012, 09:59
Wyprostuj 1 bo woda leje się w lewo.
Na Twoich zdjęciach brakuje kilku elementów, każdy guru forum Ci to powie - tu są mile widziane klify, łąki i Tatry, ew. onanizm sprzętowy.
JaroPienza
09-09-2012, 11:52
Wyprostuj 1 bo woda leje się w lewo.
Na Twoich zdjęciach brakuje kilku elementów, każdy guru forum Ci to powie - tu są mile widziane klify, łąki i Tatry, ew. onanizm sprzętowy.
Zapomniałeś dodać Toskanii.
Mylisz się wielce. Trzeba po prostu robić zdjęcia, a nie strzelać na oślep jak z karabinu i "byle co" pokazywać szerszej publiczności. Trzeba się zastanowić nad poprawną kompozycją, układem planów w kadrze, dobrać odpowiednie światło (wyczekać je), zastanowić się nad kolorystyką itd Ale o tym jest napisanych wiele książek.
Bartekkw
09-09-2012, 11:58
Bezsensowny komentarz :???: A kamienie w wodzie, gałęzie na plaży, wbite pale, falochrony, rzepaki....??? No i oczywiście wszystko rozmyte 10-cio przysłonowym filtrem ;) Weź się chłopie zastanów zanim coś znowu napiszesz....
Kartofelinder
09-09-2012, 12:32
Też nie jestem zwolennikiem forumowych-na-jedno-kopyto landszaftów, ale tutaj rzeczywiście jest niewiele rzeczy o których w ogóle warto pisać. Jest ciemno, kompozycyjnie płasko i bezkierunkowo oświetlone. Na dodatek same miejsca nie są zbyt ciekawe więc jeszcze raczej trochę ćwiczenia przed Tobą.
Gurgul99
09-09-2012, 14:43
Bezsensowny komentarz :???: A kamienie w wodzie, gałęzie na plaży, wbite pale, falochrony, rzepaki....??? No i oczywiście wszystko rozmyte 10-cio przysłonowym filtrem ;) Weź się chłopie zastanów zanim coś znowu napiszesz....
Wymieniłeś wszystko co na tym forum jest mile widziane - fakt że zdjęcie nr 2 nie powala na kolana ale gdyby "jedynkę" wystawił jeden z naszych kochanych guru, cmokałbyś nad fotką do wieczora. Widziałem gorsze zdjęcia niż 1 które zbierały dobre recenzje i same ochy.
Bartekkw
09-09-2012, 15:06
?.... ale gdyby "jedynkę" wystawił jeden z naszych kochanych guru, cmokałbyś nad fotką do wieczora. Widziałem gorsze zdjęcia niż 1 które zbierały dobre recenzje i same ochy.
Myśle ze jestes w zaje...stym błędzie Kolego....jedynka niestety nie prezentuje nic co mogłoby wzbudzić moje ochy i achy...i chyba nie tylko moje....może w tych pozostałych zdjęciach które zbierały pozytywne opinie a były gorsze nie dostrzegles swym bacznym okiem ukrytego artyzmu ???;)
Gurgul99
09-09-2012, 15:08
Ukryty artyzm? Są takie sytuacje, że trzeba westchnąć z zachwytu podążając za stadem - tyle moich słów na podsumowanie trendów na tym forum.
Widziałem kiedyś film, na którym widać jak szympansy bazgrają po białym papierze - prace te pokazane w galerii wzbudziły "ochy i achy" krytyków którym wcześniej powiedziano, że namalował to jakiś tam znany Bolek - widzisz analogię z tym forum? Jeśli nie to szkoda.
Bartekkw
09-09-2012, 15:12
Są takie sytuacje, że trzeba westchnąć z zachwytu podążając za stadem - tyle moich słów na podsumowanie trendów na tym forum.
To kwestia indywidualna....trzeba mieć swoje zdanie i tyle....a stado niech idzie dalej
JaroPienza
09-09-2012, 16:47
Ukryty artyzm? Są takie sytuacje, że trzeba westchnąć z zachwytu podążając za stadem - tyle moich słów na podsumowanie trendów na tym forum.
Widziałem kiedyś film, na którym widać jak szympansy bazgrają po białym papierze - prace te pokazane w galerii wzbudziły "ochy i achy" krytyków którym wcześniej powiedziano, że namalował to jakiś tam znany Bolek - widzisz analogię z tym forum? Jeśli nie to szkoda.
Czyli każde nie udane zdjęcie można nazwać "ukrytym artyzmem"? Ostatnim trendem tego forum są marudy pod których zdjęciami nie ma komentarzy, a każdą krytykę uważają za atak na ich "artyzm".
Nikonozaur
09-09-2012, 18:07
Niestety jedynka zupełnie do kitu: brak światła, tematu i najzwyklejszej ostrości. Dwójka ma chociaż jakiś punkt zaczepienia, ale w tym wykonaniu jest następną fotą z cyklu "tu byłem".
Nawiązując do dyskusji powiem jedynie, że miejsce może być totalnie nudne za to dużo można osiągnąć przez odpowiednią obróbkę. I odwrotnie, samograje typu Toskania, Morawy czy inne klify można spokojnie ukatrupić nawet najlepszym programem graficznym. ;)
No to moze ja coś napisze, skoro taka dyskusja w wątku moim;)
Nie chce wypowiadać się, kto ma rację, a kto jej nie ma. Każdy patrzy indywidualnie na zdjęcie, każdy postrzega je inaczej. Ja widziałem, je tak, jak wrzuciłem, takie mnie się spodobały, niestety nie mam doświadczenia które mogło by mi powiedzieć(pokzać) to jest nie tak, to jest źle, tamto usuń, tu zrób jaśniej itp itd. dlatego też wrzucając tutaj zdjęcie, liczyłem na waszą opinie, opinie ludzi, którzy że tak nie ładnie napisze zjedli zęby na fotografii i myślę, że wielu fotoamatorów również dodaje tutaj zdjęcia z tego samego powodu. Jakie można wyciągnąć wnioski, jesli pod spodem pisze zdjecie bez szału, do kitu, nie podoba się itd? Dlatego kochani koleżanki i koledzy, którzy posiadacie wiedze i doświadczenie, pomożcie czasem naprowadzic zabłądzonych:) Wy kiedys też sie uczyliscie;) I pewno, gdyby role się odwróciły, również byś Cie chcieli takową pomoc uzyskać
Pozdrawiam.
Kartofelinder
09-09-2012, 22:09
W poprzednich postach zostało Ci wypunktowane, czego na tych zdjęciach brakuje. Stanowią one słaby materiał do tego, żeby dać jakąś radę, która je w jakiś sposób poprawi ponieważ brakuje im jakiegoś punktu zaczepienia, który by się chciało uwypuklić. W kontekście kanonów fotografii i pewnych reguł, są słabe na całej szerokości. Liczysz na to, że ktoś Ci powie, że powinieneś postawić statyw wyżej, ustawić takie iso, kadrować jakoś tam i zrobić coś na komputerze? Pewnie można, ale chyba nie byłoby w takim opisie niczego, co przy tych zdjęciach rzeczywiście wykonałeś.
Następnym razem wstaw może jakieś zdjęcia, które mają chociaż zaczątek dobrej fotografii, a wtedy pewnie i znajdzie się ktoś bardziej doświadczony, kto powie Ci co w Twoim przekazie działa, a co go zaciemnia.
Aby cokolwiek pogadać o tych pstrykach, zdradź może co dokładnie urzekło Cię w tych widoczkach i co chciałeś pokazać. Przy odrobinie szczęścia możliwe, że uda się wskazać dlaczego się nie udało.
Nikonozaur
09-09-2012, 22:16
No to moze ja coś napisze, skoro taka dyskusja w wątku moim;) (...)
Tutaj prezentujemy swoje gotowe już prace.
Myślę, że dobrym rozwiązaniem będzie zamieszczenie fotek w dziale "W trakcie obróbki". Tam powiedzą Ci co i jak, albo zasugerują kosz. Co w przypadku jedynki jest raczej pewne. Przede wszystkim trzeba ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. Nikt nie da Ci recepty na udaną fotę bo takiej po prostu nie ma. Oglądaj prace innych i czytaj co napisali oglądający, to kopalnia wiedzy. Powodzenia.
Źle mnie odebrałeś. NIe chodziło mi konkretnie o moje zdjęcie, tylko że w którymś poscie przeczytałem, że wiele zdjęc jest bez komentarzy, a prawda jest taka, że tak samo Ty Kartofelinder,jak i ja i wielu innych użytkowników tego forum, dodając tutaj zdjęcie, mysli o tym, co kto pod nim napisze pozytywnego lub nie. Dlatego uważam, że ludzie znający się na fotografii, powinnie w jakiś sposob pomoc chodźby i wytykająć błedy(jak np. mi). Bo kiedy ja przeczytam pod swoim zdjęciem, że np. jest ciemne, że nie ma zandego punktu zaczepienia to przy nastepnym bede tego szukał, bede chciał tego uniknąc. Dla przykładu, na 1ce napisano mi, że nie ma ostrości na niej, a ja tego nie zauważyłem;)dlatego dodając nastepne zdjęcie, juz się mu bardziej bede przyglądał.
a co mnie urzekło: na jedynce spodobał mnie się bardzo promień nieba padający na wodę, a na 2 chciałem pokaża w pierwszej kolejności kolorki, które są na tych rowerkach, jaki i również spokój, jaki tam panował, dlatego tez i woda rozmyta.
Tutaj prezentujemy swoje gotowe już prace.
Myślę, że dobrym rozwiązaniem będzie zamieszczenie fotek w dziale "W trakcie obróbki". Tam powiedzą Ci co i jak, albo zasugerują kosz. Co w przypadku jedynki jest raczej pewne. Przede wszystkim trzeba ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. Nikt nie da Ci recepty na udaną fotę bo takiej po prostu nie ma. Oglądaj prace innych i czytaj co napisali oglądający, to kopalnia wiedzy. Powodzenia.
Ja Cie jak najbardziej rozumiem, tylko ćwiczyc można wszystko, tylko nie wiadomo z jakim skutkiem. Idąc na siłownie, dostajesz trenera, który podopowiada Ci, to zrób tak, a to tak, a gdy w domu ćwiczysz, to juz nie do konca pewne jesteś, czy robisz to dobrze. tak samo w fotografii, chciałbym pójśc na jakiś kurś, czy plenery, ale niestety w mojej mieścinie o niczym takim nie słyszałem, wiec próbują swoich sił w fotografii(gdzie wcześniej miałem doczynienia albo z małpkami, albo aparatem z tel) moge Cwiczyc, i robie to, tylko jesli nie pokaże tego publicznie, to skad mam wiedzieć, czy w dobrym kierunku idę?
romek257
09-09-2012, 22:42
brakuje ostosci i bije to bardzo po oczach, kadry slabe. Skoro w pierwszym zdjeciu urzekl Cie promien slonca na wodzie to trzeba bylo go ustawic w mocnym punkcie zdjecia.. do tego rozswietlic delikatnie ale nie przeswietlic. (tak to widzi amator -ja ) Wlasnie skonczylem czytac ksiazki "Sekrety mistrza fotografii cyfrowej" Scotta Kelbyego - polecam poczatkujacym.
brakuje ostosci i bije to bardzo po oczach, kadry slabe. Skoro w pierwszym zdjeciu urzekl Cie promien slonca na wodzie to trzeba bylo go ustawic w mocnym punkcie zdjecia.. do tego rozswietlic delikatnie ale nie przeswietlic. (tak to widzi amator -ja ) Wlasnie skonczylem czytac ksiazki "Sekrety mistrza fotografii cyfrowej" Scotta Kelbyego - polecam poczatkujacym.
w którym miejscu prześwietliłem?
Nikonozaur
09-09-2012, 22:49
(...) Idąc na siłownie, dostajesz trenera, który podopowiada Ci (...)
Pewnie dlatego, że ów trener wliczony jest w cenę tej siłowni. Niestety idąc na basen nie dostajesz trenera, za to obserwuje Cię ratownik, który bez pardonu wywali z wody kogoś nieradzącego sobie z pływaniem.
Na osobistego doradcę raczej nie licz, zachęcam do spróbowania sposobu, o którym napisałem wcześniej.
romek257
09-09-2012, 22:50
Zle mnie zrozumiales. Chodzilo mi o to zeby rozswietlic ten "promien" ale delikatnie zeby nie przeswietlic. A nie o to ze Ty go przeswietliles :)
ale ten ratownik również moze zawołac: Hej, robisz to źle, spróbuj tego lub tego;)
Może juz lepiej dajmy spokój, bo to nas nigdzie nie zaprowadzi, ja pewnie dalej jesli uznam ze zdjeci mnie sie podoba, to dodam, a czy ktoś mnie oceni, doradzi, podopowie, albo zbluzga, napewno się nie załamie;)