PDA

Zobacz pełną wersję : Wyzwalacz radiowy

Michaelg
08-09-2012, 21:22
Czy jest jakiś inny - tańszy wyzwalacz lamp reporterskich, który ma synchronizację z czasami krótszymi niż 1/250- niż PW?

GonzoG
09-09-2012, 00:05
Pixel King - cena ok 550zł (nadajnik + odbiornik), dodatkowy odbiornik ok 300 zł
tańszego rozwiązania chyba nie ma.

Michaelg
09-09-2012, 00:06
Dziękówa za odpowiedź.

De Camtrois
19-02-2013, 20:42
http://allegro.pl/yongnuo-radiowy-wyzwalacz-lamp-fotocela-2w1-mf-i2994273136.html - czy ktoś posiada/używa tego wyzwalacza i mógłby kilka słów na ten temat powiedzieć? Jak z jego niezawodnoscią? Można znaleźć coś lepszego w podobnej cenie? Z góry dziękuję za pomoc!

katzdw
19-02-2013, 20:50
Powinien lada chwila wyjsc pixel king 2

Kadziu55
19-02-2013, 20:52
http://allegro.pl/yongnuo-rf-603-wyzwalacz-pilot-2-4ghz-nikon-n2-d80-i2966529514.html - Mogę się wypowiedzieć na temat tego pilota/wyzwalacza posiadam go już pół roku, a to co w opisie, zasięg 100m to się z nimi nie zgodzę, testowałem z kolegą, ponad 400m :D Dużą zaletą są sanki mocujące w tym pilocie, można np umieścić na statywie tego pilona a na niego założyć jeszcze lampę, drugi do aparatu i można wyzwalać lampę, jeśli chodzi o niezawodność to jeszcze nigdy mnie nie zawiódł, pod koniec października wieczorem zgubiłem go, leżał całą noc w trawie, a wtedy była rosa, ponad 15 godzin w rosie i nic mu się nie stało, dodam jeszcze, że cały czas był włączony, także dodasz trochę kasy a będziesz miał kilka rzeczy w jednym :)

jacek_wozniak
20-02-2013, 09:22
http://allegro.pl/yongnuo-radiowy-wyzwalacz-lamp-fotocela-2w1-mf-i2994273136.html - czy ktoś posiada/używa tego wyzwalacza i mógłby kilka słów na ten temat powiedzieć? Jak z jego niezawodnoscią? Można znaleźć coś lepszego w podobnej cenie? Z góry dziękuję za pomoc!

Ja mam podobny zestaw od photixa o nazwie Aster... obecnie używam ich jedynie jako fotocele, bo po radiu nie były takie niezawodne (błyskać się dało, ale czasem denerwowały) moze YN mają lepszą powtarzalność... w Atsterach baterie były minusem, bo są nietypowe i trzeba szukać i płacić odpowiednio więcej... po przesiadce na RF-603 Astery się kurzą (albo służą za fotocele jedynie)... I na mrozie te Astery mocno zawodziły

jacq
20-02-2013, 09:51
Panowie z racji posiadania Phottixa PT-04II, który jest badziewiem rozglądam się za wyzwalaczem radiowym. W oko wpadł mi właśnie Youngnuo RF-603, który ma pozytywne opinie tu na forum. Ale:

posiadam D90tkę i do tego aparatu pasuje zestaw RF-603 N3

Pytanie rodzi się takie: czy jak za parę lat będę chciał kupić sobie jakąś lepszą puszkę np. D700 to będę musiał również zmienić wyzwalacza na RF-603 N1 czy może N3 będzie działać z D700? Lub N1 będzie działać z D90?

Pytanie 2: Czy pomiędzy RF-603 N1 i N3 są tak duże różnice, że nie będą działać zamiennie? Czy to wszystko rozchodzi się o współprace z lampą w trybie TTL, a trybie M wyzwalacze będą działać naprzemiennie?

Wolałbym zakupić jeden dobry (w tym przedziale cenowym) wyzwalacz, a nie zmieniać go razem z puszką.

Kadziu55
20-02-2013, 10:29
Jedyna rzecz w różnicy pomiędzy tymi pilotami to taka, że różnią się kablem który łączy pilota z aparatem, jeśli chodzi o Twoje pytanie możesz kupić wyzwalacz za 150zł i do swojego D90 i dokupić do niego takie coś
http://allegro.pl/wezyk-spustowy-do-rf-602-nikon-d700-d300-d200-wawa-i2978057499.html
więc nie będziesz musiał zmieniać wyzwalacza, tylko jedynie ten przewód który kosztuje 15 zł
Na drugie pytanie nie znam odpowiedzi, ale jak mówiłem wystarczy, że kupisz wyzwalacz i do niego dokupisz jeszcze kabel z wejściem do D700, ale myślę że działałyby naprzemiennie.

A teraz do Ciebie pytania jacq.
Wypowiadałeś się może na innym forum na temat filtrów szarych?
Może byśmy się spotkali i zobaczyłbyś jak wygląda ten wyzwalacz i jak działa, lecz póki co nie mam potrzeby jechać do Rzeszowa, więc może Ty będziesz się wybierał w najbliższym czasie do Stalowej Woli?

galaza
20-02-2013, 10:36
To po taniości kup Pixel Soldiera, ten zestaw nie obsługuje TTL, z lepszych polecany w tym wątku Pixel King.

GonzoG
20-02-2013, 13:00
Panowie z racji posiadania Phottixa PT-04II, który jest badziewiem rozglądam się za wyzwalaczem radiowym. W oko wpadł mi właśnie Youngnuo RF-603, który ma pozytywne opinie tu na forum. Ale:

posiadam D90tkę i do tego aparatu pasuje zestaw RF-603 N3

Pytanie rodzi się takie: czy jak za parę lat będę chciał kupić sobie jakąś lepszą puszkę np. D700 to będę musiał również zmienić wyzwalacza na RF-603 N1 czy może N3 będzie działać z D700? Lub N1 będzie działać z D90?

Pytanie 2: Czy pomiędzy RF-603 N1 i N3 są tak duże różnice, że nie będą działać zamiennie? Czy to wszystko rozchodzi się o współprace z lampą w trybie TTL, a trybie M wyzwalacze będą działać naprzemiennie?

Wolałbym zakupić jeden dobry (w tym przedziale cenowym) wyzwalacz, a nie zmieniać go razem z puszką.

ad 1. RF-603 jest tylko w dwóch wersjach -> RF-603C (Canon) i RF-603N (Nikon), oznaczenia C1, C2, N1, N2 i N3 to tylko oznaczenia przy zestawie 2 wyzwalaczy z kablem i oznaczają jaki jest kabel w zestawie, a kabel służy do zdalnego wyzwalania aparatu. Zupełnie nie potrzebny do wyzwalania lamp. Poza tym w każdej chwili można kupić którykolwiek inny kabel, pasujący do innych modeli aparatów.

ad. 2 RF-603 nie ma żandego TTL. Lampy działają tylko i wyłącznie w manualu.

jacq
21-02-2013, 01:01
Kadziu55 i GonzoG dziękuję za odpowiedzi. Świat stał się piękniejszy, gdy kolejne drzwi niewiedzy zostały otwarte! ;)