PDA

Zobacz pełną wersję : Ubiór na ślub - dylemat

Kubuś24
08-09-2012, 15:17
Zostałem zaproszony do fotografowania u kumpla ślubu. Mam kłopot ponieważ nie mam w co się ubrać (garnitur wisi w szafie tylko jest na mnie za mały) czy wypada założyć spodnie jeansy + granatowa koszula w paski z długim rękawem (jak będzie chłodniej ) lub T-shirt z krótkim rękawem (jak będzie ciepło)? Garnituru nie chcę kupować.

Czy wypada fotografowi się Psiknąć markową wodą toaletową (wyperfumować)?

shaolin
08-09-2012, 15:36
Sugeruje to (http://www.mrporter.com/images/products/300269/300269_mrp_ou_l.jpg)+to (http://merlin.pl/Wielki-slownik-ortograficzny-PWN-CD_PWN/browse/product/1,594897.html) :twisted:

Boryszuk
08-09-2012, 16:09
I to (http://www.dobre-maniery.com/).

kazwita
08-09-2012, 19:08
I to (http://www.dobre-maniery.com/).

Eee tam, jakieś dziwne te porady ;)

I na koniec kilka rad dla Pań, czego nie należy nosić:
(…)
2. Spódnic z rozcięciem ukazującym bieliznę.
(…)
5. Przesadnie dużych dekoltów.

(…) czy wypada założyć spodnie jeansy + granatowa koszula w paski z długim rękawem (jak będzie chłodniej ) lub T-shirt z krótkim rękawem (jak będzie ciepło)? (…)

Wydaje mi się, że powinieneś dobrać ubranie wyglądające schludnie i skromnie, powinno ono zapewnić Ci też względny komfort i wymaganą swobodę ruchów. Wszak podczas kilku godzin fotografowania będziesz się sporo przemieszczał.

adriansocho
08-09-2012, 19:20
W większych supermarketach można kupić za 30-50 PLN spodnie wizytowe, to są mniej więcej takie, jak do garnituru, oraz jakąś koszulę z kołnierzykiem w podobnej cenie. Chyba lepiej długi rękaw. Te ubrania będą wyglądały dobrze na pewno przez pierwszych kilka prań. Czarne spodnie + czarna koszula + jasny krawat (ja zakładałem żółty, złoty, słomkowy, czerwony, wszystkie moim zdaniem pasują), lub jakaś inna kombinacja. Buty - to już powinieneś mieć buty do garnituru. Pamiętaj, że rodzina państwa młodych może potem plotkować, że fotograf był ubrany byle jako....

moro
08-09-2012, 19:34
Ta, poliestrowe spodenki z marketu najlepsze ... i żeby w kancik były.

stock
09-09-2012, 11:47
i absolutnie nie psikaj się markową wodą toaletową !! To zabronione. Prawdziwy fotograf pachnie whisky, tytoniem, olejem z matrycy i potem...

Kurna - co za bzdurny wątek :)

pgaik
09-09-2012, 13:05
i absolutnie nie psikaj się markową wodą toaletową !! To zabronione. Prawdziwy fotograf pachnie whisky, tytoniem, olejem z matrycy i potem...

:)

hehehe ale się uśmiałem ... ;)

Jeansy spoko, koszulateż - ważne, żebyś czył się swobodnie i żebyś miał niczym nie skrępowane ruchy. Tu za mały garnitur odpada... klększniesz i ciach na tyłku... Ewentualnie czarne gacie, żeby nie było widać jak portki pójdą ;)

a tak serio to ważne są buty... ja zawsze zakładam do kościoła takie "cichobieżki" ... lekkie i hałasu nie robią ;)

ekonet
09-09-2012, 13:08
klększniesz
A co to za nowa figura gimnastyczna? :mrgreen:

doktor
09-09-2012, 13:18
A co to za nowa figura gimnastyczna?
Nie, nowe słowo. Połączenie klęcznik i pacierz (z błędem). klększniesz: tu, pacierz klęcząc. Poproszę dopisać do SJP

pgaik
09-09-2012, 14:23
hehe coś mi się "sz" zaplątało i szydercy wyłapali ;)

Boryszuk
09-09-2012, 14:51
hehe coś mi się "sz" zaplątało i szydercy wyłapali ;)

'chłop żyweeeemu nie przepuści'

durom
10-09-2012, 08:22
Że ten wątek jeszcze nie zamknięty? No nic to, walimy bezsensowne posty.

Redskull
10-09-2012, 10:23
Pójść na ślub w jeansach to brak szacunku do zamawiającego. Jeśli wchodzisz między wrony kraczesz tak jak one. Skoro wszyscy są w garniturach i strojach "wieczorowych", Ty również powinieneś.

siona
10-09-2012, 10:39
strojach "wieczorowych",

czyli szlafrok tudzież pidżama będzie giciorrrooo

Me_how
10-09-2012, 10:42
czyli szlafrok tudzież pidżama będzie giciorrrooo

Ignorant czy dowcipas?

elanek
10-09-2012, 10:46
Z drugiej strony medalu - byłem niedawno na ślubie jako gość, nie jako fotograf. Obserwowałem sobie zachowanie fotografa. Żebym wiedział jak to wygląda ze strony widzów, bo młodzi i tak są na tyle zdenerwowani, że nie zwracają uwagi.
Fotograf był w jeansach z wypuszczoną białą koszulą. Po prostu tragedia. Rozumiem, że trzeba mieć w miarę luźny strój, że nie muszą być półbuty typu lakierki, bo niewygodne, a jak wygodne to drogie.
Z punktu widzenia gościa weselnego nie wyglądało to dobrze. Ludzie elegancko ubrani i goniący miedzy nimi koleś w ubraniu spacerowym. Bardzo się rzucał w oczy, każdy jego ruch odwracał uwagę od uroczystości. Nie podobało mi się, a przecież taką uroczystość obserwuje zazwyczaj przynajmniej kilku potencjalnych klientów!
Czarne buty, ciemne spodnie, ciemna koszula, albo marynarka na jasną koszulę. Biegający biały punkt wokół ołtarza to nie jest dobry pomysł.

fotograf58
10-09-2012, 10:56
polecam kaftan bezpieczeństwa, trochę ogranicza ruchy, ale jaki lans :)

a tak serią, uranie winno byś dostosowane do sytuacji w jakiej się znajdujesz, co nie znaczy, że musi ograniczać ruchy i wygodę poruszania się.

Dorian
10-09-2012, 11:20
Fotograf jak fotograf, byłem w maju na weselu, na którym kilku gości pojawiło się w jeansach i kolorowych koszulach z chińskiego bazaru. Jeden przebił wszystkich - spodnie tzw. 3/4 i t-shirt :mrgreen:

ekonet
10-09-2012, 11:29
Nie wyobrażam sobie pojawienia się fotografa na ślubie w tzw. "T-shirt" i butach sportowych. Od stonowanej koszuli i krawata jeszcze nikt nie umarł, a wrażenie będzie o wiele lepsze.

jm
10-09-2012, 11:34
Nie wyobrażam sobie pojawienia się fotografa na ślubie w tzw. "T-shirt" i butach sportowych.

Musisz ćwiczyć wyobraźnię...
Widziałam foto, takiego z górnej (średniej?) półki w kościele, w czasie ceremonii w jasnych bojówkach. Czarne dżinsy byłyby przy tym wyżynami elegancji i dobrego smaku.

stock
10-09-2012, 11:36
ja na slub nigdy nie ubieram T-shirtów i jeansów - ale np ciemne spodnie materiałowe lub nawet sztruksy (nowe, nie wytarte) o klasycznym kroju, koszula i marynarka jest dla mnie jak najbardziej OK. Trumniaków tez nie stosuje bo stukam w kościele nimi jak opętany. Zamiast nich ciemne obuwie na miękkiej podeszwie, tzw casual.
Wygodnie musi być, wszak to fizyczna tyra :)

ekonet
10-09-2012, 11:44
Nie znam wygodniejszych butów, niż te: ECCO Hybrid (http://outletstore.pl/images/83205450347_18146b.jpg), są ciemne (chociaż akurat w tym wykonaniu podeszwa jest nieco szalona), ciche i idealne w noszeniu. Ale i tak najczęściej do kościoła wkładam bardziej klasyczne buty, później zmieniam na wygodniejsze.

Redskull
10-09-2012, 12:02
Fotograf jak fotograf, byłem w maju na weselu, na którym kilku gości pojawiło się w jeansach i kolorowych koszulach z chińskiego bazaru. Jeden przebił wszystkich - spodnie tzw. 3/4 i t-shirt :mrgreen:

Potwierdził tylko swoje buractwo. Ja widziałem studentkę, która przyszła się na wesele uczyć. Przy stoliku wyjęła książki i jazda do wkuwania. Oczywiście ubrana "na letnio" z plecakiem w którym brzęczały słoiki, gotowa do niedzielnej podróży pociągiem na uczelnię.

Musisz ćwiczyć wyobraźnię...
Widziałam foto, takiego z górnej (średniej?) półki w kościele, w czasie ceremonii w jasnych bojówkach. Czarne dżinsy byłyby przy tym wyżynami elegancji i dobrego smaku.

Gdy ja widzę takiego ziutka to mam ochotę podejść i zapytać czy mu się ślub z poligonem nie popier*****? Im więcej bierzesz kasy za wesele tym lepiej się ubierz. Wtedy pokażesz klasę i najnormalniej w świecie- DOBRE WYCHOWANIE

siona
10-09-2012, 12:42
DOBRE WYCHOWANIE

jesteś pewien, że on zna to określenie ?
kindersztuba i dobre maniery są w skrajnym zaniku na obecnym etapie rozwoju społecznego przeciętnego europejczyka...

nie dalej jak wczoraj usłyszałem na dyżurze: "pan jesteś od tego żeby mnie obsłużyć, jak dupa od srania"

hydra_nt
10-09-2012, 13:19
jesteś pewien, że on zna to określenie ?
kindersztuba i dobre maniery są w skrajnym zaniku na obecnym etapie rozwoju społecznego przeciętnego europejczyka...

Coś w tym jest co piszesz :

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://e.smog.pl/s1118/f8813bb30011d7654ba17024)

rafal1980
10-09-2012, 13:36
Pan Młody po prostu mistrz :D
I masa pomysłów przychodzi na plener - piwkowanie w bramie itp. :D

Majek
10-09-2012, 13:58
Pan Młody po prostu mistrz :D
I masa pomysłów przychodzi na plener - piwkowanie w bramie itp. :DBueheheee... Krojenie kieszeni babciom w autobusie, kopanie leżącego kibica znienawidzonej drużyny piłkarskiej... :-)