Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : DSLRDashboard - zdalne sterowanie Nikonem na Androida i Windows

GonzoG
08-09-2012, 13:23
DSLRDashboad (http://play.google.com/store/apps/details?id=com.dslr.dashboard) - aplikacja pozwala nam na sterowanie aparatem podłączonym przez USB do telefonu lub tabletu z Androidem.

Wymagania:
telefon lub tablet z Androidem 2.3 lub nowszym z pełną obsługa hosta USB

Na co pozwala aplikacja:
- pełna kontrola nad ekspozycją - czas, przesłona, ISO, kompensacja ekspozycji, balans bieli
- obsługa LV, z możliwością manualnego ostrzenia z aplikacji (na D300 chyba nie działa)
- auto-bracketing, zarówno wbudowany w aparat, jak i sterowany z poziomu programu do 9 zdjęć
- możliwość zmiany trybu z poziomu aplikacji (M,A,S,P, auto, scena, itp).
- możliwość zmiany trybu migawki z poziomu aplikacji (S, CL, CH, Q, itp)
- kontrola lampy wbudowanej czy na sankach w trybie TTL (w wersji 0.26.6 - dostępna na xda - również obsługa trybu manualnego, stroboskopu i CLS)
- wybór jakości/wielkości zdjęcia
- wybór trybu AF - punktu AF na razie nie można wybrać
- wybór trybu pomiaru światła
- wybór jednego w domyślnych ustawień Picture Color
- możliwość nagrywania filmów
- zapis zdjęć i filmów na kartę w aparacie lub pamięć/kartę w telefonie lub tablecie

Aplikacja jest jeszcze w fazie testowej i silnie rozwojowej. Interfejs nie należy do ładnych czy prostych, jak również na wersja tabletowa UI wymaga dość dużo pracy (pierwotnie aplikacja miała działać tylko na SGS II z D5000).
Największym plusem jest to, że jest darmowa i działa.

Urządzenia które mają obsługę hosta USB (z tego co mi wiadomo):
- Samsung Galaxy S II, Galaxy Nexus i S III
- Samsung Galaxy Tab 2 7" i 10"
- Samsung Galaxy Note
- Tablety Acer i Asus (w tym Nexus 7 na którym UI jest z telefonu - to lepiej działające)
- SE Xperia Arc (możliwe, że inne również, a najprawdopodobniej wymagana zmiana systemu na CM9/10)
- Tablety Ainol Elf II, Aurora II z wgranym systemem CM9 lub CM10.

Nie działa na tabletach Manta (możliwe, że zadziała na Mid013 z CM10), Lark, GoClever, PlugImpact.

wacki4
09-09-2012, 20:31
Xperia S - andek 4.0.4 wgrałemm i chula wersja 02.6.6 [7 się wywala, zgłoszone] - przy nikonie d300. brakuje mi również lv - nie chce chodzić. poza tym - bajka! :)

Woland
27-10-2012, 23:32
ktoś mi może wskazać jaki kabelek do tego potrzebuję?:)

RobertMiernik
27-10-2012, 23:57
Zwykły USB do aparatowy (męskie mini USB - męskie USB)
taki jaki można wpiąć do aparatu (na przykład do zgrywania zdjęć).

GonzoG
28-10-2012, 01:38
ktoś mi może wskazać jaki kabelek do tego potrzebuję?:)

jeden to USB od aparatu. drugi jest zależny od urządzenia do którego podłączasz - zazwyczaj mini lub micro USB-OTG.
część telefonów czy tabletów nie mających USB-OTG również może działać, ale muszą mieć pełne wsparcie gitara USB w API systemu.

Woland
28-10-2012, 14:44
jeden to USB od aparatu. drugi jest zależny od urządzenia do którego podłączasz - zazwyczaj mini lub micro USB-OTG.
część telefonów czy tabletów nie mających USB-OTG również może działać, ale muszą mieć pełne wsparcie gitara USB w API systemu.

ja mam sony ericsson neo , on ma wejscie mini usb i moje d7000 też ma mini usb, czyli kabel z dwoma mini? bo do niczego więcej nie trzeba podłączać?

GonzoG
28-10-2012, 15:24
Zawsze potrzeba dwóch kabli - hosta i zwykłego USB.

ja mam sony ericsson neo , on ma wejscie mini usb i moje d7000 też ma mini usb, czyli kabel z dwoma mini? bo do niczego więcej nie trzeba podłączać?

1) SE Xperia Neo nie ma gniazda mini USB, a micro USB.
2) Potrzebujesz kabel micro USB-OTG 2.0
3) potrzebujesz kabel USB do swojego aparatu

Trick
28-10-2012, 15:26

Małe sprostowanie, Xperia Neo ma microUSB.

igsux3
28-10-2012, 19:43
U mnie DSLR Dashboard nie działał w połączeniu HTC One X - D3, ale już program Helicon remote bezproblemowo.

wacki4
31-10-2012, 11:45
pojawiła się nowa wersja - jak wrócę do domu postaram się obadać z xperia s i d300.

wacki4
31-10-2012, 18:31
niestety, d300 + xperia s - wywala aplikację, gdy helicon chodzi bez większego problemu...

GonzoG
31-10-2012, 18:49
Nowa (0.30.1) z d7000 i CM9 w miarę działa. Wymagania niestety A4.0.4 lub A4.1 - na starszych może się wysypywać.
Jest jeszcze parę problemów, jak np. próba zmiany czasu migawki wysypuje aplikację.

Co do samego uruchomienia, to zauważyłem, że uruchomienie aplikacji przed podłączeniem aparatu spowoduje jej wysypanie, później nie chce znaleźć, póki nie da się w aplikacji "close USB connection"

docxxx
12-11-2012, 11:29
A czy ktos moze potwierdzic, czy moj ZTE Blade bedzie gadał z tym programem i D300?

GonzoG
12-11-2012, 12:55
Nie będzie, bez dodatkowych urządzeń - zewnętrznego zasilania USB.

Edit:
Dodatkowy wymagany custom ROM - CM 7.1 lub nowszy.

costi
19-11-2012, 17:53
Nexus 7 + D300 - działa.

Co istotne, aparat musi być ustawiony w tryb MTP/PTP, w trybie USB Mass Storage nie jest wykrywany.

igsux3
21-11-2012, 13:14
costi - jest ale, jako dysk zewnętrzny. Można wtedy zgrywać z niego zdjęcia jak ze zwykłego Pendrive.

costi
21-11-2012, 16:36
Ta, szczególnie na Nexusie 7, który nie montuje automatycznie pamięci masowych...

igsux3
22-11-2012, 10:25
Ale to już problem nexusa a nie mass storage ;)

costi
25-11-2012, 13:29
OK, jasne. Teraz jak patrzę na swojego posta wyżej, to rzeczywiście jest trochę niejasno napisany, więc poniżej sprostowanie:

"(...) aparat musi być ustawiony w tryb MTP/PTP, w trybie USB Mass Storage nie jest wykrywany przez aplikację DSLRDashboard" ;)

grzegorzant
23-02-2013, 16:01
że odkopię
Nie mogę rozkminić, gdzie w Helicon Remote vor Android zaznaczyć, aby fotki zapisywane były do aparatu a nie na kartę w tel.

kiemlo
25-02-2013, 16:39
Nie testowałem, ale czy Settings → Image saving → Download images after shooting → Leave in camera nie wystarczy?

grzegorzant
25-02-2013, 16:50
oo widzisz zaraz będę sprawdzał. Pewnie to będzie to dzięki :)

docxxx
30-04-2013, 21:08
A czy jest taki kabel USB, ktory ma na drugim koncu wifi, co pozwala nam na bezprzewodową kontrolę?

RAF7705
01-05-2013, 00:08
Ale że niby jak kabel ma mieć WiFi
Tzn moduł WiFi możesz do aparatu podłączyć o ile jest takowy przewidziany do twojego aparatu.

wacki4
03-05-2013, 10:55
A czy jest taki kabel USB, ktory ma na drugim koncu wifi, co pozwala nam na bezprzewodową kontrolę?

kiedyś bardzo krótko były 'bezprzewodowe przedłużacze usb' - ale coś szybko to umarło, czyt. musiało nie chodzić zbyt dobrze ;)

http://www.alstor.pl/produkty/przetwarzanie-dokumentow/serwery-urzadzen-usb-silex/ ktoś wrócił do tematu USB via LAN, tylko pewnie do androida jeszcze trochę poczekamy aż ktoś interfejs zrobi ;)

gebir
14-05-2013, 16:42
Witam
To mój pierwszy post na tym forum więc: Witam Wszystkich :-)

Cena wifi dla np D5000/D7000 jest dla mnie za wysoka jak na swoje możliwości. Coś z tym chciałem zrobić i wybór padł na aplikację DslrDashboard. W podstawowej "konfiguracji" należy podłączyć tablet(lub telefon) przewodem usb do aparatu i mamy pełne sterowanie puszką oraz tryb LiveView. Jest jednak opcja klient/serwer i możliwość zdalnego zarządzania (odległość ograniczona zasięgiem sygnału wifi).
Co jest potrzebne:
1. MK802 (http://www.aliexpress.com/item/HD-Android-4-0-4-Mini-PC-Wifi-TV-BOX-Wi-Fi-IPTV-Google-Internet-TV/729110159.html) (minikomputer wielkości pendrive na ARM) - cena z przesyłką ze znanego portalu chińskiego ~100 zł
2. Bank energii (http://www.aliexpress.com/item/Energy-conservation-mobile-phone-charger-power-bank-PB002P-6600mAh-use-samsung-battery-core/669513388.html) z portem usb - jw
3. Karta microSD 4gb, kabel puszka - usb, kabel usb-miniusb(do zasilaniamk802)
4. "Odbiornik/sterownik" - tablet/duży smartfon z systemem android (min wersja systemu 4.0), nie musi posiadać hosta usb !

Instalacja: Na kartę pamięci kopiujemy obraz linuksa np miniand (https://www.miniand.com/forums/forums/2/topics/1), uruchamiamy, instalujemy libusb-dev,git oraz kompilator.
Następnie postępujemy zgodnie ze wskazówkami z tej strony (https://github.com/hubaiz/DslrDashboardServer). (ddserwer dodajemy do "autostartu"). Pozostało tylko uruchomić hotspota na tablecie, sieć która się utworzyła ustawiamy na MK802 (ustawiamy dla niej stałe ip! i automatyczne łączenie) .
Z android market pobieramy DslrDashboard i uaktywniamy opcję połącz z serwerem linux/openwrt - podajemy ip który ustawiliśmy na MK802 i możemy zacząć zabawę.
Schemat:
Nikon Dxxx usb <--->usb MK802 miniUSB <--->USB PowerBank <wifi> tablet/telefon z androidem

Zestaw działa kilka h. zależnie od użytego PowerBanku'u, cały "nadajnik" możemy włożyć do np futerału od lampy błyskowej i powiesić na statywie pod aparatem.
Zachęcam do zabawy gdyż koszty nie duże a frajda wielka :-)
W razie pytań służę pomocą.

Pozdrawiam gebir

ps Jest też możliwość zamiast minikomputera na arm'ie użyć routera z openwrt. np tl-mr3020 - są gotowe obrazy z openwrt i ddserwer

GonzoG
19-05-2013, 17:49
http://www.alstor.pl/produkty/przetwarzanie-dokumentow/serwery-urzadzen-usb-silex/ ktoś wrócił do tematu USB via LAN, tylko pewnie do androida jeszcze trochę poczekamy aż ktoś interfejs zrobi ;)

Nic nie trzeba czekać, DSLRDashboard obsługuje połączenie z aparatem poprzez WiFi.

Wystarczy podpiąć odpowiednie urządzenia do to aparatu i masz pełne sterowanie po WiFi

wacki4
19-05-2013, 18:24
...a na to nie wpadłem z ostatnią wersją dslr dashboard ;) prawda, to aktualnie najlepszy sposób :)

chevalier
19-05-2013, 22:27
Właśnie testowałem u siebie DSLRDashboard po WiFi i działa jak trzeba. Wszystko, co mi było potrzebne to:
2 tablety z Androidem (4.x) - można zastąpić telefonem
router WiFi - kupiłem za 69 PLN na allegro
kabelki do połączeń

Żadnego banku energii nie potrzebowałem (router ma wbudowany akumulator, który podobno ma starczyć na 3 h pracy), żadnego obrazu Linuksa też nie. Wszystko działa na Androidzie bez problemu.

TomaSzSz
12-08-2013, 18:01
Witam, a ja mam adapter WU-1B i nie działa mi :-( pomysły?

GonzoG
12-08-2013, 18:13
Witam, a ja mam adapter WU-1B i nie działa mi :-( pomysły?

A połączenie między aparatem i tabletem/telefonem jest poprawne ??
Czy działa z aplikacją Nikona ??

TomaSzSz
12-08-2013, 18:19
Z aplikacją nikon utili coś tam działa. tylko tas aplikacja jest tak prosta, ze nie umożliwia żadnej zmiany parametrów.

GonzoG
17-09-2013, 12:45
DSLRDashboard ma też możliwość łączenia się poprzez routery WiFi, np. TP-Link TL-MR3040. Wystarczy w nim zmienić oprogramowanie poprzez wgranie za pomocą aktualizacji softu w routerze.
Linki do paczek:
https://code.google.com/p/dslrdashboard/downloads/list

Właśnie zamówiłem router. Szczegóły instalacji podam jak router przyjdzie.

GonzoG
19-09-2013, 15:23
Więc tak. Cała instalacja na routerze jest banalnie prosta:
1) włączyć router i podłączyć najlepiej kablem oraz podłączyć zasilanie (dla pewności)
2) zalogować się do strony zarządzania routerem (domyślnie 192.168.1.1, login i hasło admin)
3) za pomocą aktualizacji softu wgrać pierwszą paczkę:
openwrt-ar71xx-generic-tl-mr3040-v1-squashfs-factory.bin
lub
openwrt-ar71xx-generic-tl-mr3040-v2-squashfs-factory.bin
w zależności od posiadanego modelu. Wersja jest na naklejce pod baterią, ale (z tego co wyczytałem) też V1 nie ma chyba przełącznika 3G/WISP/AP.
Router się zresetuje.
4) ponownie wejść na stronę zarządzania routerem. Tym razem będzie to już zarządzanie OpenWRT.
5) za pomocą aktualizacji softu wgrać 2 paczkę: (System -> Backup / Flash Firmware, na dole strony Flash new firmware image)
openwrt-ar71xx-generic-tl-mr3040-v2-squashfs-sysupgrade.bin
openwrt-ar71xx-generic-tl-mr3040-v2-squashfs-sysupgrade.bin
(j.w. czyli w zależności od wersji).
router się zresetuje.
7) włączyć i skonfigurować WiFi (zalecane zmniejszenie mocy z domyślnych 501mW, to mniejszej - mi wystarcza 25mW)
8 ) na tablecie/telefonie uruchomić DSLRDashboard i dać "Connect to OpenWRT/Linux", podać adres routera (domyślnie 192.168.0.1).

Cieszyć się z zarządzania tabletem po WiFi.

Przy pełnej moc WiFi uzyskałem zasięg ok 150m w terenie otwartym.

Darcio_777
29-01-2014, 15:12
Czy TL-MR3040 jest lepsze WU-1B i dlaczego

GonzoG
29-01-2014, 17:18
Czy TL-MR3040 jest lepsze WU-1B i dlaczego

Tak, jest lepsze.
Nie, jest gorsze.

Odpowiedz wybierz sam.

MR3040 jest duży, korzysta z własnego zasilania i nie ma możliwości sprawdzenia ile zostało baterii, nie ma też dostępnych u nas zapasowych baterii, wymaga podłączenia kablem i przymocowania gdzieś. Działa tylko z DSLRDashboard. Działa też ze wszystkimi Nikonami z godnymi z API Nikona, jak i z Canonami.

WU-1a/1b - mały, zasilany z aparatu i nie trzeba się martwić o jego mocowanie. Działa z Androidem, iOSem i zapewne za jakiś czas pojawią się wersja aplikacji na Windowsa czy OS X'a. Działa tylko z najnowszymi puszkami Nikona:
WU-1a: Df, D3200+, D5200+, D7100+ i kilka wyższych Coolpixów
WU-1b: D600, D610 i Nikon 1: V2, J3, S1, AW1

111lisu
19-02-2014, 23:22
Znalazłem przypadkiem ten wątek: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=235724&page=1
ale nie sadziłem że już pierwsze koty za płoty :-)

Świetny pomysł i fajna apka https://code.google.com/p/dslrdashboard/
Po kablu tez bryka aż miło. Spróbuję ze starej komórki zrobić "router"
Widziałem w opcjach DslrDashboard opcje serwera.

Pozdrawiam

GonzoG
09-03-2014, 01:37
Jest nowa wersja OpenWRT i DDServer do MR3040, które są wymagane aby nowa wersja aplikacji łączył się po WiFi.
Aktualizacja identycznie jak wgrywanie.
>>LINK<< (https://www.dropbox.com/sh/xzfowv7r3nx5mzb/T8BjK0sgMj) do folderu na DB, w którym jest soft do MR3040 v2 oraz najnowsza wersja DSLRDashboard, jak by się komuś nie chciało ściągać z marketu.

GonzoG
05-04-2014, 00:05
DSLRDashboard już nie tylko na Androida. Autor zrobił również wersja na Windowsa i Linuxa.
http://dslrdashboard.info

Na razie jest to wersja beta i ma swoje kaprysy, ale jest to jedyna aplikacja, która pozwala sterować Nikonami na PC poprzez WiFi.

pethep
09-05-2014, 12:24
DSLRDashboard już nie tylko na Androida. Autor zrobił również wersja na Windowsa i Linuxa.

Na razie jest to wersja beta i ma swoje kaprysy, ale jest to jedyna aplikacja, która pozwala sterować Nikonami na PC poprzez WiFi.

Testuje wlasnie D7100 z WU-1a. Kaprysow nie znalazlem. Chodzi na Nexusie(2013) i laptopie z Windowsem bardzo stabilnie.
Jestem bardzo zadowolony.
Polecam bardzo.
Pozdrawiam
Piotr

Jacek_Z
11-08-2014, 23:38
Na stronie http://dslrdashboard.info/ jest też qdslrdashboard
Bawił się ktoś już tym?
Mi się nie udało odpalić D800 z dslrdashboard połaczonym przez USB z Samsung Galaxy Mega 6.3 (telefon ma hosta USB) - nie mam pojęcia dlaczego. Nie widzi aparatu, nie wiem jakie ustawienia pozmieniać.

GonzoG
12-08-2014, 11:35
Na stronie http://dslrdashboard.info/ jest też qdslrdashboard
Bawił się ktoś już tym?
Mi się nie udało odpalić D800 z dslrdashboard połaczonym przez USB z Samsung Galaxy Mega 6.3 (telefon ma hosta USB) - nie mam pojęcia dlaczego. Nie widzi aparatu, nie wiem jakie ustawienia pozmieniać.

Tam jest tylko qDSRLDashboard. Wersja bez "q" jest już nie rozwijana.
Nowa działa lepiej niż stara, choć trzeba się przestawić na zmieniony interface, który wg. mnie jest trochę mniej przyjazny.
Działa za to na każdym systemie - Linux, OSX, Windwos, Android i chyba nawet iOS.

Powinno działać z i9200, ale jak to z każdym Samusngiem - czy masz odpowiedni kabel USB-OTG, bo na zwykłym często nie chcą działać.

Aby sprawdzić czy kabel USB-OTG i host w aparacie działają poprawnie, to wystarczy podpiąć cokolwiek i sprawdzić w aplikacji USB Device Info (https://play.google.com/store/apps/details?id=aws.apps.usbDeviceEnumerator) czy podłączone urządzenie jest widoczne w obu zakładkach - Android i Linux.
Jak będzie tylko w "Andorid", to znaczy, że telefon nie ma pełnego hosta.

Jacek_Z
12-08-2014, 12:26
Może to faktycznie kwestia kabla?
W D800 jest USB 3.0, czyli w praktyce micro-usb, w Samsungu też micro-usb. Jest kłopot z kablami microUSB - microUSB
Ja by taki sobie "zrobić" użyłem kableka i przejściówki. Zamówiłem teraz inny kabel, zobaczymy co będzie jak dojdzie.

GonzoG
12-08-2014, 12:40
Może to faktycznie kwestia kabla?
W D800 jest USB 3.0, czyli w praktyce micro-usb, w Samsungu też micro-usb. Jest kłopot z kablami microUSB - microUSB
Ja by taki sobie "zrobić" użyłem kableka i przejściówki. Zamówiłem teraz inny kabel, zobaczymy co będzie jak dojdzie.

Kablem micro-micro nigdy nie będzie działał.
Do podłączenia pod telefon/tablet potrzeba zawsze kabla USB-OTG, bez tego telefon nie będzie działał w trybie hosta.
Nawet zwykła przejściówka micro-żeński USB nie pozwoli podłączyć nic pod telefon.

Jacek_Z
12-08-2014, 13:01
Zamówiłem kabel host OTG (znalazłem taki długi, 1 m), ale ma gniazdo duże USB, więc trzeba i tak złaczyć z drugim kablem USB-microUSB.

igsux3
12-08-2014, 15:41
Bawiłem się tym programem ponad rok temu i działało to dosyć koślawo.
Odpaliłem dziś na:

HTC One

Kabel Host OTG, USB 3.0, Nikon D800. Całość działa dosyć niezawodnie, obraz nie ma opóźnień, zdjęcia na telefon zgrywają się szybko. Gorzej z późniejszym przeglądaniem, szczególnie rawów, trzeba czekać jakieś 10 sekund na załadowanie zdjęcia. Dodatkowo program nie czyta profili koloru Nikona i zdjęcia wyglądają dosyć mdło. Interfejs jest malutki i niezbyt wygodny, więc dla mnie do użytku tylko w skrajnej sytuacji. 4.7 cala to zdecydowanie za mało do wygodnej obsługi.

Surface Pro

Rewelacja. Nareszcie coś sensownego na dotykowego Windowsa. Aplikacja korzysta DirectWrite, więc mamy idealnie ostre czcionki, do tego możliwość skalowania interfejsu i pracy pełnoekranowej lub w okienku. Brawo dla autora, bardzo przyszłościowe podjeście, dodatkowo działają gesty przewijania. Brakuje jedynie gestu przybliżania/oddalania w Live View. Pliki po USB 3.0 lecą jak błyskawica, aparat reaguje na wszystko momentalnie, zdjęcia można od razu przeglądać w ViewNX/Bridge, czapki z głów.
PC z Windowsem

Niewiele się różni w stosunku do powyższego, działa jak trzeba, brakuje jedynie skrótów na klawiaturze do wyzwalania migawki (albo ich jeszcze nie odkryłem) i trochę nieintuicyjne jest korzystanie z myszy, ale to szczegóły. Poza tym piątka z plusem, w porównaniu do nikonowskiego Camera Control Pro jest pod każdym względem lepiej. Nikon powinien się wstydzić swojego softu do zdalnej obsługi aparatu, bo sprzedaje go za koszmarne pieniądze, a do tego ma znacznie mniejszą funkcjonalność i znacznie gorszy interfejs od darmowej alternatywy.

Ze względu na świetne i bezproblemowe działanie z Surface planuję zakup bezprzewodowego odbiornika do D800. Autorzy polecają TP-LINK MR3040, ale widzę, że ma tylko 150mbps. Z tego co zrozumiałem, wystarczy dowolny router z obsługą openWRT. Czy ktoś może polecić coś o większej wydajności? Od biedy kupię tego TP-LINKa, ale szkoda wyrzucać pieniądze w błoto, jeżeli okaże się, że nie spełnia moich wymagań.

GonzoG
12-08-2014, 16:09
Ze względu na świetne i bezproblemowe działanie z Surface planuję zakup bezprzewodowego odbiornika do D800. Autorzy polecają TP-LINK MR3040, ale widzę, że ma tylko 150mbps. Z tego co zrozumiałem, wystarczy dowolny router z obsługą openWRT. Czy ktoś może polecić coś o większej wydajności? Od biedy kupię tego TP-LINKa, ale szkoda wyrzucać pieniądze w błoto, jeżeli okaże się, że nie spełnia moich wymagań.

Serwer aplikacji będzie działał na każdym z openWRT, ale będziesz musiał sam odpowiednio skonfigurować openWRT i wgrać serwer. Możliwe też, że trzeba będzie kompilować ddserver.

Jeśli chodzi o "tylko" 150Mbps - i tak przy większości routerów więcej nie uzyskasz, bo i Surface i większość kart w laptopach ma "tylko" 150Mbps.

Aby mieć "pełne N" - czyli 300Mbps lub więcej, to potrzebujesz routera MIMO, czyli z wieloma antenami.

Większym problem są słabe anteny w mobilnych routerach i urządzeniach mobilnych, co sprawia, że już przy 3-4m wyraźnie spada prędkość połączenia.

igsux3
12-08-2014, 18:53
openWRT jest zmodyfikowane przez autorów dslr dashboarda? Jeżeli tak, to faktycznie problem. Surface akurat robi ponad 150mbps z bliska, ale to sprzęt, który jest już na rynku prawie 2 lata. Jak będę zmieniał 3 albo 4 to pewnie te 150mbps nie będzie już żadnym ograniczeniem. Zastanawiam się, czy będzie to działało w drugą stronę : postawić AP na Surface i podłączyć się do niego z openWRT. Jak dotąd robiłem tak z eye-fi, bo hotspot stawiany z karty działał może na 2 metry i to ze śmieszną predkością, natomiast hotspot stawiany na SP do którego łączyłem się z eye-fi działał przy znacznie większych odległościach i ze znacznie lepszym transferem.

GonzoG
12-08-2014, 20:15
Wersja na MR3040 jest specjalnie przygotowana.
Jeśli chodzi o samo openWRT, to nie ma w nim modyfikacji, ale są potrzebne moduły, które nie są standardowo w openWRT i trzeba je samemu dograć.
Nie sprawdzałem, czy jest opis, co i jak dogrywać.

Jako serwer dla DSLRDashboard może działać dowolne urządzenie z tą aplikacją - ma opcję udostępniania połączenia z aparatem, ale nie sprawdzałem jak to działa na nowej wersji aplikacji.

igsux3
12-08-2014, 20:36
Akurat mieli w sklepie rzut beretem ode mnie, więc podjechałem i kupiłem na próbę. Zdam relację jak wszystko ustawię.

Jacek_Z
18-08-2014, 18:39
No i nadal uparcie nie chce działać. Mam ten kabel host OTG (bardzo ładnie wykonany :) http://allegro.pl/krugermatz-kabel-microusb-otg-1-metr-w-wa-i4489377227.html ) . Kombinuję już z takimi drobiazgami jak to czy tem kabel ma być wetknięty w body czy w telefon. Czy najpierw włączyć body i podłączyć potem kabel czy odwrotnie. Czy pierw zestawić połączenie a potem odpalic aplikacje a potem aparat czy najpierw aparat a potem aplikacja. Już świra dostaje. Nic.
Ważne jest jakies ustawienie w body D800? Albo w telefonie? W telefonie wyłączyłem Wi-fi - też nic.
Zainstaluję zaraz te apkę USB device info, ale boję się, że nie potrafię zinterpretowac tego co ona pokazuje.

Jacek_Z
18-08-2014, 23:43
Nic. Jakbym w ogóle niemiał nic podłączonego do tego kabelka.

Program zażądał pobrania plików tzn Update DBs, co zrobiłem. Nie mam pomysłu co zrobić by telefon widział aparat. :(
Telefon kupiłem niedawno i m.in kierując się tym, że będzie mógł do tego służyć.

GonzoG
19-08-2014, 02:51
Zainstaluj USB Device Info (https://play.google.com/store/apps/details?id=aws.apps.usbDeviceEnumerator), następnie podłącz przez kabel USB-OTG dowolnego pendrive'a.
W aplikacji sprawdź, czy podłączony pendrive jest widoczny w obu zakładkach - Linux i Android. Jak jest w obu, to telefon ma pełnego hosta, jak tylko w "Android", to znaczy, że telefon nie ma pełnego hosta i pozwala tylko na podłączenie z góry określonych urządzeń.

Ja mam taki adapter USB-OTG:
http://allegro.pl/adapter-przejscie-usb-otg-a-minib-delock-i4458250438.html
i z Nexusem 5 działa bez najmniejszych problemów.

Jacek_Z
19-08-2014, 11:28
Podłączyłem pendrive - telefon go nie widzi, obie zakładki są puste.

GonzoG
19-08-2014, 12:47
Tak więc najwyraźniej nie obsługuje trybu hosta albo nadal kiepski kabel.
Do samsunga najlepiej brać kable samsunga, bo z innymi często są problemy.

mbodniak
22-08-2014, 15:46
Działa Wam tryb bulb? Wybieram konkretny czas, wciskam ok, i przycisk aparatu/migawki jest podświetlony na czerwono i... nic się nie dzieje. Wciskam i zero reakcji. Oczywiście ustawiam czas powyżej programowych 30 sekund, ale to nie powinno mieć znaczenia.

GonzoG
22-08-2014, 15:55
Działa w aparatach, które to umożliwiają - od D7100, D600, D810, D4s.
Jak jest w przypadku D5x00 i D3x00 - na 100% nie działa w D5100 i D3100. W pozostałych nie wiem.

mbodniak
22-08-2014, 16:28
No i lipa, a gdybym tylko mógł go odpalić to darował bym sobie wężyk spustowy bo timelapse i reszta bzdetów działa perfekt. Ktoś może potwierdzić jak się z D80 zachowuje?

GonzoG
22-08-2014, 17:22
No i lipa, a gdybym tylko mógł go odpalić to darował bym sobie wężyk spustowy bo timelapse i reszta bzdetów działa perfekt. Ktoś może potwierdzić jak się z D80 zachowuje?

Działa co ma działać.

Jacek_Z
23-08-2014, 19:55
No tak. Nikt mi nie powiedzial, ze trzeba włączyć USB w Andku 4.2 (tryb programisty). Przypadkiem sie o tym dowiedzialem, włączyłem. Ale jaki jest efekt finalny dowiem sie w poniedzialek. Jestem na działce, a kabelki mam w domu.

GonzoG
23-08-2014, 22:03
Z tego co wiem, to w trybie programisty jest tylko USB debugging . Host USB powinien być dostępny niezaleznie od ustawień.

Jacek_Z
23-08-2014, 22:39
Zobaczymy. To mi wyszlo przy próbie (nieudanej) synchronizacji pewnej aplikacji z Win z apką na telefonie. I tam w komunikacie o tym dlaczego brak polaczenia byla wymieniona dluga lista mozliwosci. Co w przypadku wifi, co w bluetooth i co przy USB. Ja sie laczylem po WI Fi ale poczytalem o tym co moze byc powodem klopotow z USB. I bylo wlasnie o koniecznosci wlaczenia USB debugging. Zobacze w poniedzialek co to da.

GonzoG
23-08-2014, 23:44
Zobaczymy. To mi wyszlo przy próbie (nieudanej) synchronizacji pewnej aplikacji z Win z apką na telefonie. I tam w komunikacie o tym dlaczego brak polaczenia byla wymieniona dluga lista mozliwosci. Co w przypadku wifi, co w bluetooth i co przy USB. Ja sie laczylem po WI Fi ale poczytalem o tym co moze byc powodem klopotow z USB. I bylo wlasnie o koniecznosci wlaczenia USB debugging. Zobacze w poniedzialek co to da.

Przy połączeniu z komputerem - tak. Debugowanie może mieć znaczenie, bo pozwala na większy dostęp.
Natomiast tyczy się to tylko ustawienia gdy to komputer jest hostem.

Przejrzałem fora androida na temat problemów z hostem w Galaxy Mega i poza nieodpowiednim kablem, to nie znalazłem nic więcej. Ale tam nie próbowali podpinać nic poza pendrive'ami/dyskami, czy klawiaturami.

Jacek_Z
31-08-2014, 20:48
Kabel. Zakupiłem następny i wszystko śmiga :).

amte
15-09-2014, 21:55
jaki przewód kupiłeś ?

Jacek_Z
15-09-2014, 22:15
Host OTG - najpodlejszy kabelek po 2.50 zl ;) bardzo krotki. Ma z 10 cm. Piękny kabel z metalowym oplotem ale 1 m długi okazał się do kitu.

GonzoG
16-09-2014, 04:15
Jest już wersja na iOS:
https://itunes.apple.com/us/app/qdslrdashboard/id912760548?ls=1&mt=8 - stety/niestety płatna 10$

Trudnoonazwe
16-09-2014, 10:46
Nie znalazłem QDSLRDashboard w Google Play. Czy wersja na Androida jest możliwa do zainstalowania tylko w inny sposób (pobranie pliku przez komputer itd?)
DSLR dashboard jest całkiem spoko, gdyby nie brak stabilności podczas przekraczania zasięgu Wifi oraz stosunkowo zapchany interfejs. Nie mogę też ustawić telefonu tak, żeby wyświetlał nowe zdjęcia
z możliwością ich przewijania (wstecz) - mimo, że w ustawieniach jest opcja oglądania w natywnej przeglądarce zdjęć to jakby nie działa. Poza tym za każdym razem po odpaleniu programu
na zdjęciach nanoszone są histogramy. Moja wersja DSLRController wygląda nieco inaczej niż screeny w sieci (mimo, że wg Google play mam najnowsza wersję - z lutego)

GonzoG
16-09-2014, 12:02
W sklepie google nie znajdziesz. Musisz sam ściągnąć.
http://dslrdashboard.info/downloads/

A przy "przekraczaniu zasięgu WiFi" nie będziesz miał nigdy stabilności.

GonzoG
18-09-2014, 22:31
Dzisiaj pojawiła się nowa wersja - 0.2.1, z nowych rzeczy:
- możliwość wyzwalania na dźwięk
- obsługa aparatów Sony (bardzo skromna na razie)

http://dslrdashboard.info/qdslrdashboard-v0-2-1/

Nie ma jeszcze wersji pod OSX.

W w planach również wsparcie dla Lumixów.

docxxx
18-09-2014, 23:32
GoznoG, aparatem sterowałem raptem tylko testowo, ale w czym niby jest qdlsr jest lepszy od dslr? Dla mnie DLSRd ma jakby lepszy interfejs. Wez jednak pod uwagę, że jedynie liznąłem temat. Wyjaśnisz?

GonzoG
19-09-2014, 00:04
GoznoG, aparatem sterowałem raptem tylko testowo, ale w czym niby jest qdlsr jest lepszy od dslr? Dla mnie DLSRd ma jakby lepszy interfejs. Wez jednak pod uwagę, że jedynie liznąłem temat. Wyjaśnisz?

W tym, że to nowsza wersja. Tamta była tylko na Androida, ta jest wielosystemowa.

docxxx
19-09-2014, 01:32
No ok, nowszy, ale co takiego ma szałowego?

GonzoG
19-09-2014, 01:35
No ok, nowszy, ale co takiego ma szałowego?

Całą architekturę programu.

docxxx
19-09-2014, 01:37
Jakieś konkrety? Bo na taką odpowiedź mogę napisać: a mi się wiesza na nexusie 4.

GonzoG
19-09-2014, 01:39
Jakieś konkrety? Bo na taką odpowiedź mogę napisać: a mi się wiesza na nexusie 4.
A skąd mam wiedzieć. Nie ja jestem autorem.

GonzoG
20-09-2014, 16:06
Wersja 0.2.2 (http://dslrdashboard.info/qdslrdashboard-v0-2-2/) -
poprawki:
- brak możliwości nagrywania przy D7000
- problemy ze znajdowaniem aparatów Sony i Canon po wbudowanym WiFi.

Jacek_Z
20-10-2014, 20:41
Nowa aplikacja, nowy temat :) http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=253747 ten zamykam.
dzięki GonzoG :)