PDA

Zobacz pełną wersję : serwis Nikona na Śląsku

moshica
07-09-2012, 19:52
Macie jakieś namiary na dobry serwis który mi po ustawia optykę pod korpus ?
Na podstępu nie chcę wysyłać bo szkoda mi czasu i nerwów, najlepiej z okolic katowic...a potrzebuję w kilka dni sprawę załatwić.

GonzoG
07-09-2012, 20:12
Ja bym raczej nie oddawał szkła do kalibracji do serwisu, bez autoryzacji. Kalibracja polega m.in. na zmianie odległości układu optycznego od mocowania, a do tego trzeba pierścieni, które w różnych szkłach bywają różne.

zgera
07-09-2012, 21:46
Obiektywy typu AF-S kalibrowane są programowo, robi to tylko serwis Nikona na Łopuszańskiej, dotyczy obiektywów Nikkor. Obiektywów bez własnego silnika typu AF nie kalibruje się.

GonzoG
08-09-2012, 01:00
Obiektywy typu AF-S kalibrowane są programowo, robi to tylko serwis Nikona na Łopuszańskiej, dotyczy obiektywów Nikkor. Obiektywów bez własnego silnika typu AF nie kalibruje się.

AF-S, czy AF nie ma znaczenia. Wszystkie są kalibrowane jednakowo. To układ AF aparatu odpowiada za sterowania silnikiem AF (czy to w obiektywie czy w body) i to na czujniku AF musi być złapana ostrość, a nie w obiektywie...

moshica
08-09-2012, 12:57
dzięki Panowie za podpowiedzi, problem sam rozwiązałem ustawiając imbusem w komorze lustra z powrotem ustawienia pod KITowego Nikkora, po tym jak zmieniłem punkt ostrości na inne szkło. Systemowy Nikkor się wówczas rozjechał zupełnie, na pewnych ogniskowych i przysłonach mydło... Dodatkowy obiektyw poszedł dziś do kalibracji pod body w ramach usługi serwisowej.

zgera
08-09-2012, 13:31
AF-S, czy AF nie ma znaczenia. Wszystkie są kalibrowane jednakowo. To układ AF aparatu odpowiada za sterowania silnikiem AF (czy to w obiektywie czy w body) i to na czujniku AF musi być złapana ostrość, a nie w obiektywie...

Jeśli body jest skalibrowane poprawnie, a na różnych obiektywach nie ostrzy prawidłowo to kalibracji również podlegają obiektywy. Zarówno obiektyw jak i body może mieć odchyłki w kierunku FF, BF.