Zobacz pełną wersję : "ZAGUBIONE" 4 obiektywy WYPŁYNEŁY - ŚLĄSK
UWAGA
Witam, mam pilną informację dla ludzi z województwa Śląskiego.
KATOWICE i okolice
Dziś w pewnym śląskim mieście wypłyneły na wierzch 4 obiektywy, jeśli ktokolwiek kto je stracił chce je odzyskać posiadam numer telefonu do osoby która chce je sprzedać.
Są to 2 obiektywy Nikkor oraz 2 innych producentów, do tego dochodzi plecak.
Jeśli właściciel to czyta lub jakiś jego znajomy proszę o pilny kontakt ze mną wpierw na PW później na tel, warto je odzyskać...
Pozdrawiam
M.
PS.
W celu weryfikacji proszę podać przynajmniej trzy modele z zgubionych obiektywów...
Jeśli znajdzie się właściciel to mam nadzieję, że nie zapomni o zawiadomieniu o popełnieniu przestępstwa w postaci paserstwa.
A kto tu jest niby paserem bo jakoś nie ogarniam ?
No tak.... zasadniczo może on być złodziejo-paserem :mrgreen:
może to znalazca który chce je oddać za uczciwe 10% wartości ?
znając życie pewnie jednak jest inaczej... zdaje się że zgodnie z prawem znalazca powinien powiadomić
o fakcie policję...
Mam nadzieję że właściciel się do mnie odezwie(edycja). Jak właściciel się znajdzie można wtedy to dobrze rozegrać mam kilku znajomych pracujących w Policji ... więc też pomogą .
TAK ŻE PODAWAĆ DALEJ INFORMACJE SWOIM ZNAJOMYM,
może to jest ktoś kogo znacie...
Nie wiem kiedy skrobnęli te obiektywy, tzn czy tydzień czy dwa miesiące temu...
Mi zadzwonił znajomy co ma Canona o tej sprawie i od razu tel do mnie czy to nie ktoś kogo znam komu brakuje obiektywów i plecaka...
Szybko trza działać może akurat uda się pomóc ...
żeby "sprzedający" tu nie trafił... dla dobra sprawy proponowałbym zamknąć temat i dopisać w pierwszym poście duzymi literami "kontakt PW"
Niestety sam mam kilku znajomych mających aparaty marki Nikon a nie wiedzą oni że funkcjonuje takie forum, więc czasami szanse są małe...ale a nóż się ktoś odezwie !
żeby "sprzedający" tu nie trafił... dla dobra sprawy proponowałbym zamknąć temat i dopisać w pierwszym poście duzymi literami "kontakt PW"
Dlatego nie napisałem szczegółów co i jak aby trudniej było się zorientować o co kaman... a minimalne informacje pozwolą osobie co je straciła skojarzyć że o jego sprzęcie mowa.
adriansocho
08-09-2012, 19:22
No ale cenę podałeś, to już sprzedający będzie wiedział, że o niego chodzi...
Ludzie dajcie spokoj, miejmy nadzieje, ze sprzedajacy tego nie czyta a watpie w to, ze sprzedajacy jest fotografem. Bardzo dobrze, ze takie watki powstaja, bo powinnismy o siebie dbac wzajemnie;)
Osoba sprzedająca to tzw lokalny element szukiający szybkiego zarobku i watpie aby czytał forum :) tym bardziej w dziele CAFE :D
Fakt mogłem nie pisać ceny... Moda proszę o edycję postu i usunięcie ceny jak coś
A skad pewnosc, ze to zaginione czyjes obiektywy?
Ja proponowalbym zglosic to na policje, jezeli komus ukradziono to pewnie zglosil ten fakt wiec policja powinna znalezc wlasciciela.
a tak ktos to kupi i slad po nich zaginac moze.
A skad pewnosc, ze to zaginione czyjes obiektywy?
Ja proponowalbym zglosic to na policje, jezeli komus ukradziono to pewnie zglosil ten fakt wiec policja powinna znalezc wlasciciela.
a tak ktos to kupi i slad po nich zaginac moze.
z doświadczenia - lokalny element nieczęsto używa profesjonalnych szkiełek a jeszcze rzadziej mu się one nudza na tyle, żeby je sprzedać i to wszystkie naraz :D
Moze dostal od kogos "w rozliczeniu", rozne sa przypadki. Ja bym poszedl na policje, jak komus skradziono to na pewno ten ktos zglosil i podal nr seryjne.
Czyli radzicie zgłosić sprawę na policję ?? I niby jak to mam rozegrać ? Skoro jestem z miasta X a sprzedawca z miasta Y gdzie musiałbym zgłosić i mniej więcej jak takie zgłoszenie miało by wyglądać ?
A co będzie w momencie gdy obiektywy nie były zgłoszone ? Wyjdę na idiotę lub co gorsza na przestępce bo w naszym kraju różnie to możliwe...
adriansocho
10-09-2012, 08:57
Przecież możesz "podejrzenie popełnienia przestępstwa" wysłać w formie papierowego maila do tamtejszej policji (lub może prokuratury, nie wiem).