Zobacz pełną wersję : Kącik winiarza
Robicie winko?
Ja dzis ide na jablka i bede robil swojego pierwszego jabola :D Za tydzien przyjdzie pora na winogrona :)
Z czego o tej porze roku mozna jeszcze zrobic winko? Dawajcie jakies swoje przepisy.
wino to moze byc i z pasty do butow... byle sponiewieralo...
Z pasty do butow to chyba drogo wychodzi. Preferuje naturalne skladniki.
Z pasty do butow to chyba drogo wychodzi. Preferuje naturalne skladniki.
skutek sie liczy ;)
Ja dwa tygodnie temu nastawiłem z własnych winogron. Pracuje pięknie. Dziś kosztowałem... trzeba dosłodzić.
Z tego co pamiętam to Tata robił z żyta i głogu, wychodziło białe wino, ale co do walorów smakowych to sie nie wypowiem, za młody byłem wredy aby dali cokolwiek spróbować ;)
krispike
07-09-2012, 21:09
A ja w tym roku zrobię (drugi raz życiu) wino z tarniny, ale czekam na pierwsze przymrozki...
Wermut z ryżu i cytryn:
1 kg ryżu
3 kg cukru - rozpuścić(można dać mniej lub więcej)
6 litrów wody - przegotowana ciepła, chociaż ja dawałem zwykłą mineralną z 5l butelek.
4 cytryny - pokroić drobno
12 goździków
1 gałka muszkatałowa - pokroić
5 dkg drożdży piekarniczych
10 dkg rodzynek
Wszystkie składniki do słoja i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 tygodnie, następnie zlewamy i odstawiamy na kolejne 4 tygodnie do klarowania, na koniec rozlewamy do butelek. Przy rozlewaniu do butelek trzeba robić to ostrożnie aby nam nie poderwało "mętów" z dna, z ryżu zostaje taki drobny, upierdliwy osad, ewentualnie można jeszcze zostawić do kolejnego klarowania na kilka dni.
Wino jest bardzo dobre, ale oczywiście swoje musi odstać i ma to do siebie, że można je robić o każdej porze roku.
Nie wiem, czy się nie wygłupię, ale słyszałem od nowego kolegi z pracy, że nieźle wychodzi wino z soku z czarnych porzeczek z kartonu. On wykorzystywał do tego butlę po wodzie mineralnej.:-)
Jestem zielony w tej materii, więc łykam wszystko, co mi podsuwają ... na przepis.
Nie wiem, czy się nie wygłupię, ale słyszałem od nowego kolegi z pracy, że nieźle wychodzi wino z soku z czarnych porzeczek z kartonu. On wykorzystywał do tego butlę po wodzie mineralnej.:-)
Jestem zielony w tej materii, więc łykam wszystko, co mi podsuwają ... na przepis.
Te soki mogą stać tygodniami otwarte w temperaturze pokojowej i nie fermentują. Tak są zakonserwowane, znaczy się takie zdrowe.:wink: