Zobacz pełną wersję : Czyszczenie lustra w D700.
Witam.
Na temat czyszczenia matrycy zostało już powiedziane bardzo wiele i właściwie każdy wie jak z tym tematem się uporać.
Nie mogę jednak znaleźć informacji dotyczących tego czym i w jaki sposób wyczyścić lustro główne oraz to drugie mniejsze potrzebne układowi AF.
Jeśli ktoś miałby jakąś wiedzę na ten temat i chęć podzielenia się z innymi to z góry dziękuję.
darkmajin
07-09-2012, 10:34
dmuchaj.... im mniej mechanicznego czyszczenia tym lepiej, możesz nawinąć taśmę klejącą ( dwustronną łatwiej ) na patyczek i wyzbierać kurz z materiału na ściankach po tym zabiegu wygląda jak nówka i mniej się kurzy
już parę razy to robiłem i dochodzę do wniosku że jak nie widać to nie ruszać jakiekolwiek smugi czyści się okropnie..
nt. czyszczenia lustra też zostało już powiedziane baaaardzo wiele ;)
Czyszczenie pyłków to najlepiej sprężone powietrze za 15zł, spoko można całą komorę lustra przedmuchać, wraz z komorą układu af. To samo z lusterkami, ale je na końcu oczywiście. Natomiast samo czyszczenie lustra to odważyłbym się tylko dobrym płynem do okularów, i dobrą mikrofibrą (do optyki, nie z Biedronki czy Tesco).
darkmajin
07-09-2012, 10:58
ta.. se kupiłem sprężone powietrze za 15 zł ...dobrze że psikałem najpierw dla testu.. nie znam się, ale wyleciało z rurki jakiegoś płynu jak by mi to wpadło na lustro.... ( trzymałem pionowo puche ) nigdy więcej powietrza.. grucha FTW
Dmuchanie gruchą niestety nie pomaga. Próbowałem delikatnie patyczkiem higienicznym i okazało się, że paproszki są jakby tłuste i rozmazują się zostawiając smugi.
darkmajin - czy możesz podlinkować jakiś temat czyszczenia lusterek?
Gruszka też ma swoje minusy-można trafić na taką z talkiem, albo innym ustrojstwem. Kiedyś kupiłem dwie butle sprężonego powietrza 0,7l, była przecena z 18zł na 4,99 i wszystko grało, jakkolwiek to w środku to nie jest faktycznie sprężone powietrez, tylko jakiś inny czynnik, który może się zepsuć/przeterminować etc..
Autorowi chyba jednak chodziło o czyszczenie "na mokro" i raczej w tym kontekście oczekuje porad..
D_Z_I_A_D_E_K
07-09-2012, 11:16
Czyszczenie pyłków to najlepiej sprężone powietrze za 15zł, spoko można całą komorę lustra przedmuchać, wraz z komorą układu af. To samo z lusterkami, ale je na końcu oczywiście.
Nigdy w życiu nie polecam tej metody. Można sobie uświnić dokładnie wszystko poprzez wylaującą wodę z takiego spreya.
Generalnie na początek duża grucha jak to nie pomoże to ją chucham delikatnie na lustro, czekam jak trochę odparuje i chusteczką higieniczna owiniętą na palcu delikatnie przecieram lustro. Z komorą lustra to tak jak kolega wyżej napisał: taśma samoprzylepna i jedziesz.
darkmajin
07-09-2012, 11:18
ta, teraz widzę że to będzie mokra robota... czyżby olej wyciekał i z d700 ;) w takim razie izopropanol czyszczę optykę nie narzekam i szmatka/bibułka która nie zostawia za sobą części składowych najlepiej sprawdzić przed na innym materiale
W mojej sytuacji tak jak napisał fotoon czyszczenie na mokro chyba będzie wymagane.
D_Z_I_A_D_E_K - myślałem żeby zrobić cuda czyniący "chuch fotograficzny", ale narazie nic nie ruszam żeby nie popsuć.
darkmajin - czy izopropanol nie uszkodzi powierzchni lustra?
Aha na pewno nie jest to olej.
darkmajin
07-09-2012, 11:33
olej to taka docinka w stronę d7000 ;), ale skoro się rozmazuje to nic przyjemnego to też nie jest, lustro to szkło powłoka jest od dołu czyściłem d5k żyje.. szkła.. żyją..d700 nie było okazji same pyłki całe szczęście
zaczynaj od najprostszych rzeczy chuch i czyścisz - dopiero jak nie da rady przechodzisz piętro wyżej
Albo ja pluję jak lama, albo czasem niechcący może coś polecieć. Kto uważał a i tak wpadło to wie, komu się wydaje że nie może się tak stać-do pierwszego razu;)
Dodatkowo "chuch fotograficzny" może przykleić paprochy które dało by się przedmuchać czymś. Zdecydowanie byłbym ostrożny z izopropanolem. Kiedyś jak wyczyściłem takim "czystym, technicznym" z alledrogo to musiałem wysłać puchę do serwisu na czyszczenie, bo smugi robiły taką poświatę jak z kataraktą jakąś. Dlatego za 20 kilka złociszy nabyłem płyn do czyszczenia optyki i jest w porządku.
Ok. No to główne lustro mamy załatwione.
Jak dostać się do tego mniejszego który przekazuje obraz do czujników AF ?
fotoon - czysty izopropanol zostawiał smugi ? Może nie był czysty, albo jakiś stary był?
darkmajin
07-09-2012, 11:42
Albo ja pluję jak lama, albo czasem niechcący może coś polecieć.
to pewnie z radości jak przepinasz z 24/1.4 na 85/1.4 ;)
chuch zawsze po gruszce :)
edit : izopropanol wysokiej czystości musi być mam takie coś http://allegro.pl/1l-cleanser-ipa-alkohol-izopropylowy-izopropanol-i2556814747.html
Jeszcze jedno pytanie.
Czy bardzo brudne główne lustro może mieć wpływ na precyzję działania AF, to znaczy na pogorszenie szybkiego i dokładnego ustawiania ostrości ?
Sprzedawany był jako czysty, chyba około 7zł za 0,5l zapłaciłem. To nawet nie były smugi, tylko zostawiał po sobie jakąś warstwę, trudną do wyczyszczenia. Próbowałem różnymi ściereczkami, patyczkami na okularach, soczewkach i innych rzeczach i zawsze to samo. Nie zamaczalem tez w pojemniku z samym izopropanolem, tylko wylewałem go na ściereczkę. Może trafiłem na jakąś lipn spirol, albo ktoś sprzedawał samogona... Za to dobrze się nadaje do czyszczenia body i obudowy obiektywu;)
Lusterko af to śliska sprawa, na 45 stopni trudno niedostępne, na 90 stopni niedostępne. Bał bym się paluchem ze ściereczką, żeby nie naruszyć delikatnego i precyzyjnego mechanizmu. Do patyczka dokleiłem kawałek karty telefonicznej, zeby był sprężysty a na niego przykleiłem mokrą ściereczkę do czyszcenia okularów- wada- jednorazowe użycie..
edyta: główne lustro jest chyba półprzepuszczalne, bo część światła idzie na to lusterko pod nim, więc z poprzez brudne przepuszcza go jeszcze mniej, z czym męczy się af..
http://allegro.pl/1l-cleanser-ipa-alkohol-izopropylowy-izopropanol-i2556814747.html
Miałem dokładnie taki sam jak ten, aczkolwiek kupiłem 0,5L. Pewnie nie u tego sprzedawcy, bo nie ma takiego w ofercie.
Fakt, ślinię się trochę przy przepinaniu szklarni, ale to bardziej buty się błyszczą od tego;)
Kilka porad odnośnie stosowania sprężonego powietrza jak i izopropanolu.
Na wstępie należy dobrać odpowiednie produkty ;)
'Powietrze': AF Sprayduster oraz AF Superduster. Są dość drogie:| za razem najlepsze z badanych, jako jedyne nie atakują 'dziadkiem mrozem' - nie pozostawiają osadu znaczy.
Przy Superdusterze proszę zachować szczególną ostrożność - istny huragan w sprayu;)
Izopropanol wysokiej czystości: IPA Cleanser - tylko i wyłącznie puszka (spray) gdyż hermetyczne zamknięcie zawartości daje nam pewność odpowiedniego działania - te w innych opakowaniach nadają się do elektroniki jedynie.
czyściwo: po wielu testach zostałem przy 'papierze' Kimberly-Clark Kimtech oraz porządną mikrofibrą.
I najważniejsze, sprawdzamy datę przydatności w/w środków!
Odradzam również rozpylania preparatu bezpośrednio na matrycę/soczewkę/lustro..
W razie problemów służę pomocą
Przyłączam się do pytania autora.
W jaki sposób wyczyścić czujniki AF? Gdzie one się znajdują?
Przyłączam się do pytania autora.
W jaki sposób wyczyścić czujniki AF? Gdzie one się znajdują?
Przedmuchać gruszką, znajdują się w dolnej części komory lustra.
Oj, a nie w okolicy pryzmatu za matówką? Jak niby miałyby ustawiać ostrość kiedy nic nie "widzą", bo im lustro zasłania?
Oj, a nie w okolicy pryzmatu za matówką? Jak niby miałyby ustawiać ostrość kiedy nic nie "widzą", bo im lustro zasłania?
Lustro jest półprzepuszczalne, a pod nim jest drugie, przymocowane na zawiasie do głównego, kierujące obraz na czujniki AF :) Dlatego też reguluje się czasem - kąt dolnego lustra w przypadku rozregulowania AF i kąt górnego lustra (więc w sumie obu) odpowiadający za przeniesienie obrazu na matówkę, pryzmat, wizjer - dwa pokrętlła regulacji wewnątrz komory.
Rozumiem, że należy dmuchać na uniesionym lustrze?
Poznaj budowę swojego aparatu, tutaj znajdziesz poglądowe zdjęcia oraz działanie AF. KLIK (http://accord-foto.pl/index.php?artykul=110)
blackmetal_x
25-09-2012, 19:54
Eh. Pierwsze co to emtec - powietrze sprężone, lub inne odwracalne z nazwą. Ja polecam jednak zielonego emteca. Nie wstrząsać puszką - nie będzie tego płynu. Przy tanich wystarczy odwrócić, by płyn leciał, lub nawet lekko wstrząsnąć. Generalnie zasada jest taka:
Emtec, odpinam obiektyw, emtec z boku puszki wydmu****ę powietrze, potem kieruję "słomkę" w centrum puszki, w komorę, czyszczę co się da, ciągle lecącym powietrzem, odwracam puchę, montowaniem w dół, wydmu****ę pyłki z komory. zapinam szybko obiektyw i voila, tak samo z matrycą. Tu jednak przydaje się bardzo delikatne powitrze, bo można wbić pyłki w matrycę.
Lustra i obiektywy, soczewki czyszczę najzwyklejszą koszulką. Zostawia pyłki, jednak schodzą one powietrzem emteca. Czyszczę smugi do zera i gotowe.
Lustro jest półprzepuszczalne, a pod nim jest drugie, przymocowane na zawiasie do głównego, kierujące obraz na czujniki AF :) Dlatego też reguluje się czasem - kąt dolnego lustra w przypadku rozregulowania AF i kąt górnego lustra (więc w sumie obu) odpowiadający za przeniesienie obrazu na matówkę, pryzmat, wizjer - dwa pokrętlła regulacji wewnątrz komory.
Dzięki. :) Coś mi się pomerdało. ;)
bialogardzianin
21-06-2018, 12:00
chuch zawsze po gruszce :)
edit : izopropanol wysokiej czystości musi być mam takie coś http://allegro.pl/1l-cleanser-ipa-alkohol-izopropylowy-izopropanol-i2556814747.html
Czysty IPA 99.9% też zostawia smugi, wiem z doświadczenia w czyszczeniu obiektywów. Smugi (być może to tłuszcz z palców a nie efekt zwilżenia IPA) znikają po przetarciu ich szmatką, ale jak to zrobić wewnątrz korpusu żeby nie porysować nic, w warunkach domowych? Konserwacja puchy w serwisie pare lat temu wyniosła mnie 900 zł za jeden korpus. :(