PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia jak żyleta

magdaityle
07-09-2012, 09:52
Proszę o podpowiedź. Mam aparat D50 i obiektyw Nikkor 50/1.8 oraz Sigma 20. Robię fotografie ludzi i krajobrazu. Obserwuję fotografie innych osób i ich zdjęcia są takie jak żyleta - szkliste, przejrzyste, biel jest biała, a czerń czarna, barwy nasycone... Co robię nie tak? Czy to może ktoś jakiś filtrów używa, albo je jakoś specjalnie obrabia. Może macie jakieś tutoriale jak uzyskać zdjęcie barwne, czyste i ostre jak żyleta?

elanek
07-09-2012, 09:58
Obróbka komputerowa na poziomie zaawansowanym - tak myślę
do tego dobre szkła i wiedza

magdaityle
07-09-2012, 10:10
Dobre szkła chyba mam ;) Wiedzę podstawową posiadam, reszty jak widzisz szukam, myślałam, że mi coś w tym zakresie powiesz.

darko
07-09-2012, 10:17
Mam D50, miałem 50 f1,8 i zdjęcia wychodziły ok, kolory, ostrość. Pokaż może jakąś fotkę gdzie uważasz że te Twoje odstają od innych

prz3mo
07-09-2012, 10:22
No właśnie, najlepiej niech koleżanka pokaże przykładowe zdjęcia, wtedy będziemy mogli zobaczyć co jest nie tak i doradzić.

morzon
07-09-2012, 10:32
I najlepiej przykłady tych żylet :)

R
07-09-2012, 10:43
I najlepiej przykłady tych żylet :)

wpisz w google "zyleta" i wyskocza przyklady ;)

MaciekW
07-09-2012, 11:05
No właśnie to nie takie proste, mi wyskakują tylko jacyś kibice ;)

mirekkania
07-09-2012, 11:14
Proszę o podpowiedź. Mam aparat D50 i obiektyw Nikkor 50/1.8 oraz Sigma 20. Robię fotografie ludzi i krajobrazu. Obserwuję fotografie innych osób i ich zdjęcia są takie jak żyleta - szkliste, przejrzyste, biel jest biała, a czerń czarna, barwy nasycone... Co robię nie tak? Czy to może ktoś jakiś filtrów używa, albo je jakoś specjalnie obrabia. Może macie jakieś tutoriale jak uzyskać zdjęcie barwne, czyste i ostre jak żyleta?
Podstawą jest prawidłowo pod względem tecnicznym wykonane zdjęcie. Czyli ostrośc ma byc tam gdzie miała być, a obraz nie jest poruszony. Potem to zdjęcie nalezy poddac obróbce. Żeby uzyskac najlepsze efekty, powinnaś zdjęcie wykonać w formacie raw - pliki bodaj w Nikonie z rozszerzeniem .nef.
Jak się zabrac za rawa i co z nim zrobić jest w sposób podstawowy wytłumaczone w filmach z tego linku http://www.canon-board.info/tips-and-tricks-38/68-wolanie-rawow-podstawy-czyli-szkolka-55279/ Opisana jest praca na materiale z Canona, ale nie różni się to prawie niczym z Nikonem.
Jeśli zastosujesz się do tego, co w filmach, otrzymasz zdjęcie prawidłowe pod względem kolorystycznym i własciwie wyostrzone. Dalej można zdjęcie obrabiać w PS-ie aby nadac mu niesamowitych, ponadprzeciętnych walorów, ale to juz jest bardziej zaawansowane i wymaga dodatkowej wiedzy o samym Photoshopie. Nie mniej, jeśli zdjęcie jest zrobione zgodnie ze sztuką fotograficzną, samo "wołanie raw" wystarczy by uzyskać pożądany efekt.

Reed
07-09-2012, 15:15
Podstawą jest prawidłowo pod względem tecnicznym wykonane zdjęcie. Czyli ostrośc ma byc tam gdzie miała być, a obraz nie jest poruszony. Potem to zdjęcie nalezy poddac obróbce. Żeby uzyskac najlepsze efekty, powinnaś zdjęcie wykonać w formacie raw - pliki bodaj w Nikonie z rozszerzeniem .nef.
Jak się zabrac za rawa i co z nim zrobić jest w sposób podstawowy wytłumaczone w filmach z tego linku http://www.canon-board.info/tips-and-tricks-38/68-wolanie-rawow-podstawy-czyli-szkolka-55279/ Opisana jest praca na materiale z Canona, ale nie różni się to prawie niczym z Nikonem.
Jeśli zastosujesz się do tego, co w filmach, otrzymasz zdjęcie prawidłowe pod względem kolorystycznym i własciwie wyostrzone. Dalej można zdjęcie obrabiać w PS-ie aby nadac mu niesamowitych, ponadprzeciętnych walorów, ale to juz jest bardziej zaawansowane i wymaga dodatkowej wiedzy o samym Photoshopie. Nie mniej, jeśli zdjęcie jest zrobione zgodnie ze sztuką fotograficzną, samo "wołanie raw" wystarczy by uzyskać pożądany efekt.

Dzieki za linka! Rewelacyjnie proste i przydatne tutki!

Pawel Pawlak
07-09-2012, 15:18
To jakaś prowokacja ? Z tego co widzę na Twojej stronie: http://szkola.magdaityle.pl/ prowadzisz kursy o tematyce grafiki komputerowej i obróbki zdjęć w dość szerokim zakresie. Skąd więc takie pytanie ?

mirekkania
07-09-2012, 18:33
Z tego co widzę na Twojej stronie: http://szkola.magdaityle.pl/ prowadzisz kursy o tematyce grafiki komputerowej i obróbki zdjęć w dość szerokim zakresie. Skąd więc takie pytanie ?
To ja może prewencyjnie wspomnę, że jeśli przyjdzie pani ochota na wykorzystywanie podanych przeze mnie linków w celach komercyjnych, to najpierw trzeba zapytać autora o zgodę na owo.

Jacenty Z.
15-09-2012, 00:17
To jakaś prowokacja ? Z tego co widzę na Twojej stronie [...] prowadzisz kursy o tematyce grafiki komputerowej i obróbki zdjęć w dość szerokim zakresie. Skąd więc takie pytanie ?

Skoro Admin usunął komercyjny link w podpisie, to może i tu lepiej by było reklamy nie robić;)

Czyżby nie ma to jak zaprząc idealistów non-profit do naganiania dukatów do czyjegoś samolubnego garnca?;) Za takie kombinowanie IMHO na tym dość zacnym Forum mogłyby być przewidziane bany... Brawo, Pawle, za czujność.

magdaityle
11-06-2013, 09:09
Nie twórzcie teorii spiskowych. Najlepiej kogoś posądzić. W podpisie podałam mojego bloga magdaityle.pl. Nie rozumiem, czemu admin usunął podpis? Nie zarabiam na fotach, jestem nauczycielem w publicznej szkole, nie ma tam reklam. Strona, którą podaje mirekkania służy uczniom, nie podałam jej w podpisie. A fotografia to moja pasja. Całe życie się uczę i nie jestem zadowolona z niektórych fot dlatego pytam. Ostatnio odkryłam Lightromma i rozumiem skąd te ostre jak żyleta foty!
Ale pytam, gdzie znaleźć na której przesłonie szkło najlepiej ostrzy? Przymykać o 2? Samemu zawsze próbować z tablicami do rozdzielczości, czy gdzieś jest jakaś strona?

darkmajin
11-06-2013, 09:35
przejrzyj testy interesujących Cię szkieł praktycznie 99% podaje przy jakiej przysłonie jest najlepsza ostrość f5.6 f8.0 przeważnie

Jarkod
11-06-2013, 20:26
przejrzyj testy interesujących Cię szkieł praktycznie 99% podaje przy jakiej przysłonie jest najlepsza ostrość f5.6 f8.0 przeważnie

Jakbyś nie zauważył: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3149851#post3149851.