Zobacz pełną wersję : Zdjęcia jak żyleta
magdaityle
07-09-2012, 09:52
Proszę o podpowiedź. Mam aparat D50 i obiektyw Nikkor 50/1.8 oraz Sigma 20. Robię fotografie ludzi i krajobrazu. Obserwuję fotografie innych osób i ich zdjęcia są takie jak żyleta - szkliste, przejrzyste, biel jest biała, a czerń czarna, barwy nasycone... Co robię nie tak? Czy to może ktoś jakiś filtrów używa, albo je jakoś specjalnie obrabia. Może macie jakieś tutoriale jak uzyskać zdjęcie barwne, czyste i ostre jak żyleta?
Obróbka komputerowa na poziomie zaawansowanym - tak myślę
do tego dobre szkła i wiedza
magdaityle
07-09-2012, 10:10
Dobre szkła chyba mam ;) Wiedzę podstawową posiadam, reszty jak widzisz szukam, myślałam, że mi coś w tym zakresie powiesz.
Mam D50, miałem 50 f1,8 i zdjęcia wychodziły ok, kolory, ostrość. Pokaż może jakąś fotkę gdzie uważasz że te Twoje odstają od innych
No właśnie, najlepiej niech koleżanka pokaże przykładowe zdjęcia, wtedy będziemy mogli zobaczyć co jest nie tak i doradzić.
I najlepiej przykłady tych żylet :)
I najlepiej przykłady tych żylet :)
wpisz w google "zyleta" i wyskocza przyklady ;)
No właśnie to nie takie proste, mi wyskakują tylko jacyś kibice ;)
mirekkania
07-09-2012, 11:14
Proszę o podpowiedź. Mam aparat D50 i obiektyw Nikkor 50/1.8 oraz Sigma 20. Robię fotografie ludzi i krajobrazu. Obserwuję fotografie innych osób i ich zdjęcia są takie jak żyleta - szkliste, przejrzyste, biel jest biała, a czerń czarna, barwy nasycone... Co robię nie tak? Czy to może ktoś jakiś filtrów używa, albo je jakoś specjalnie obrabia. Może macie jakieś tutoriale jak uzyskać zdjęcie barwne, czyste i ostre jak żyleta?
Podstawą jest prawidłowo pod względem tecnicznym wykonane zdjęcie. Czyli ostrośc ma byc tam gdzie miała być, a obraz nie jest poruszony. Potem to zdjęcie nalezy poddac obróbce. Żeby uzyskac najlepsze efekty, powinnaś zdjęcie wykonać w formacie raw - pliki bodaj w Nikonie z rozszerzeniem .nef.
Jak się zabrac za rawa i co z nim zrobić jest w sposób podstawowy wytłumaczone w filmach z tego linku http://www.canon-board.info/tips-and-tricks-38/68-wolanie-rawow-podstawy-czyli-szkolka-55279/ Opisana jest praca na materiale z Canona, ale nie różni się to prawie niczym z Nikonem.
Jeśli zastosujesz się do tego, co w filmach, otrzymasz zdjęcie prawidłowe pod względem kolorystycznym i własciwie wyostrzone. Dalej można zdjęcie obrabiać w PS-ie aby nadac mu niesamowitych, ponadprzeciętnych walorów, ale to juz jest bardziej zaawansowane i wymaga dodatkowej wiedzy o samym Photoshopie. Nie mniej, jeśli zdjęcie jest zrobione zgodnie ze sztuką fotograficzną, samo "wołanie raw" wystarczy by uzyskać pożądany efekt.
Podstawą jest prawidłowo pod względem tecnicznym wykonane zdjęcie. Czyli ostrośc ma byc tam gdzie miała być, a obraz nie jest poruszony. Potem to zdjęcie nalezy poddac obróbce. Żeby uzyskac najlepsze efekty, powinnaś zdjęcie wykonać w formacie raw - pliki bodaj w Nikonie z rozszerzeniem .nef.
Jak się zabrac za rawa i co z nim zrobić jest w sposób podstawowy wytłumaczone w filmach z tego linku http://www.canon-board.info/tips-and-tricks-38/68-wolanie-rawow-podstawy-czyli-szkolka-55279/ Opisana jest praca na materiale z Canona, ale nie różni się to prawie niczym z Nikonem.
Jeśli zastosujesz się do tego, co w filmach, otrzymasz zdjęcie prawidłowe pod względem kolorystycznym i własciwie wyostrzone. Dalej można zdjęcie obrabiać w PS-ie aby nadac mu niesamowitych, ponadprzeciętnych walorów, ale to juz jest bardziej zaawansowane i wymaga dodatkowej wiedzy o samym Photoshopie. Nie mniej, jeśli zdjęcie jest zrobione zgodnie ze sztuką fotograficzną, samo "wołanie raw" wystarczy by uzyskać pożądany efekt.
Dzieki za linka! Rewelacyjnie proste i przydatne tutki!
Pawel Pawlak
07-09-2012, 15:18
To jakaś prowokacja ? Z tego co widzę na Twojej stronie: http://szkola.magdaityle.pl/ prowadzisz kursy o tematyce grafiki komputerowej i obróbki zdjęć w dość szerokim zakresie. Skąd więc takie pytanie ?
mirekkania
07-09-2012, 18:33
Z tego co widzę na Twojej stronie: http://szkola.magdaityle.pl/ prowadzisz kursy o tematyce grafiki komputerowej i obróbki zdjęć w dość szerokim zakresie. Skąd więc takie pytanie ?
To ja może prewencyjnie wspomnę, że jeśli przyjdzie pani ochota na wykorzystywanie podanych przeze mnie linków w celach komercyjnych, to najpierw trzeba zapytać autora o zgodę na owo.
Jacenty Z.
15-09-2012, 00:17
To jakaś prowokacja ? Z tego co widzę na Twojej stronie [...] prowadzisz kursy o tematyce grafiki komputerowej i obróbki zdjęć w dość szerokim zakresie. Skąd więc takie pytanie ?
Skoro Admin usunął komercyjny link w podpisie, to może i tu lepiej by było reklamy nie robić;)
Czyżby nie ma to jak zaprząc idealistów non-profit do naganiania dukatów do czyjegoś samolubnego garnca?;) Za takie kombinowanie IMHO na tym dość zacnym Forum mogłyby być przewidziane bany... Brawo, Pawle, za czujność.
magdaityle
11-06-2013, 09:09
Nie twórzcie teorii spiskowych. Najlepiej kogoś posądzić. W podpisie podałam mojego bloga magdaityle.pl. Nie rozumiem, czemu admin usunął podpis? Nie zarabiam na fotach, jestem nauczycielem w publicznej szkole, nie ma tam reklam. Strona, którą podaje mirekkania służy uczniom, nie podałam jej w podpisie. A fotografia to moja pasja. Całe życie się uczę i nie jestem zadowolona z niektórych fot dlatego pytam. Ostatnio odkryłam Lightromma i rozumiem skąd te ostre jak żyleta foty!
Ale pytam, gdzie znaleźć na której przesłonie szkło najlepiej ostrzy? Przymykać o 2? Samemu zawsze próbować z tablicami do rozdzielczości, czy gdzieś jest jakaś strona?
darkmajin
11-06-2013, 09:35
przejrzyj testy interesujących Cię szkieł praktycznie 99% podaje przy jakiej przysłonie jest najlepsza ostrość f5.6 f8.0 przeważnie
przejrzyj testy interesujących Cię szkieł praktycznie 99% podaje przy jakiej przysłonie jest najlepsza ostrość f5.6 f8.0 przeważnie
Jakbyś nie zauważył: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3149851#post3149851.