Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Łyska
Jeszcze niczym się nie chwaliłem, więc może takie na początek.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/09/C581yskaJPG-3.jpg
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-R3fe9pDgLFk/UEj8PlzlgoI/AAAAAAAAEYw/70rWYyVtqCM/s965/%C5%81yska.JPG)
Wg. mnie, kolory OK. ale, brak ostrosci, perspektywa za wysoko i przeszkadza w prawym gornym rogu ( nie wiem co to jest).
Nie zrazaj sie, nastepne beda jeszcze lepsze.
Pozdrawiam.
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Tam w rogu to jest jakiś kawałek drzewa, który był w wodzie. Konstruktywne komentarze mile widziane ;)
Jeszcze jedno zdjęcie łyski, tym razem młodych w gnieździe.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/09/C581yskazmC582odymiJPG-1.jpg
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-Jnfk_N_vQ1E/UEl4uJ2L5JI/AAAAAAAAEZE/qkUmHtWNn_E/s965/%C5%81yska+z+m%C5%82odymi.JPG)
niestety miejscówka zupełnie nie wykorzystana.
Co masz konkretnie na myśli, jako nie wykorzystanie?
Co masz konkretnie na myśli, jako nie wykorzystanie?
Jeśli znasz miejsce w którym łyska ma gniazdo w dość dostępnym miejscu, a przy tym jest możliwość fotografowania bez niepotrzebnego płoszenia ptaków to warto wybrać się tam rano lub przed zachodem (w zależności od położenia) i zrobić piękne zdjęcia z klimatem, a nie takie jak nam zaprezentowałeś(aś), w ostrym słońcu.W skutek czego oglądamy zdjęcie o dużym kontraście, z ostrymi światłami i głębokimi cieniami a przy tym wyglądające jak przypadkowy pstryk, mam tu na myśli nieprzemyślany kadr.
Wybierz się tam znowu i pomyśl jak ma wyglądać to zdjęcie zanim naciśniesz spust :)
Pozdrawiam !
Robert_P
07-09-2012, 14:03
Czekasz na konstruktywną krytykę której czasami aż nie chce się pisać bo widać że autor zdjęcia ma bardzo małe pojęcie o kompozycji , naświetleniu itp.
Wrzucasz zdjęcia które są nieostre , źle naświetlone ogólnie technicznie kiepskie, strona merytoryczna też jest do niczego, czy Ty tego Autorze nie widzisz ?!
Popatrz sobie na inne dobre prace i porównaj ze swoimi.
Powyżej zaprezentowałeś :
1. Nieostre, ciemne, nieciekawe = kosz
2. Młode łyski których nie widać , właściwie na tym zdjęciu nic nie ma poza bałaganem , wzrok biega w poszukiwaniu czegokolwiek co przyciągnie wzrok ! = kosz
Jeśli znasz miejsce w którym łyska ma gniazdo w dość dostępnym miejscu, a przy tym jest możliwość fotografowania bez niepotrzebnego płoszenia ptaków to warto wybrać się tam rano lub przed zachodem (w zależności od położenia) i zrobić piękne zdjęcia z klimatem, a nie takie jak nam zaprezentowałeś(aś), w ostrym słońcu.W skutek czego oglądamy zdjęcie o dużym kontraście, z ostrymi światłami i głębokimi cieniami a przy tym wyglądające jak przypadkowy pstryk, mam tu na myśli nieprzemyślany kadr.
Wybierz się tam znowu i pomyśl jak ma wyglądać to zdjęcie zanim naciśniesz spust :)
Pozdrawiam !
Z tym będzie problem... Pomimo tego, że wiem, gdzie ma gniazdo. To zdjęcią były zrobione w czasie jednodniowej wycieczki w trochę dalszą okolicę...
Czekasz na konstruktywną krytykę której czasami aż nie chce się pisać bo widać że autor zdjęcia ma bardzo małe pojęcie o kompozycji , naświetleniu itp.
Wrzucasz zdjęcia które są nieostre , źle naświetlone ogólnie technicznie kiepskie, strona merytoryczna też jest do niczego, czy Ty tego Autorze nie widzisz ?!
Popatrz sobie na inne dobre prace i porównaj ze swoimi.
Powyżej zaprezentowałeś :
1. Nieostre, ciemne, nieciekawe = kosz
2. Młode łyski których nie widać , właściwie na tym zdjęciu nic nie ma poza bałaganem , wzrok biega w poszukiwaniu czegokolwiek co przyciągnie wzrok ! = kosz
No cóż, nikt nie powiedział, że jestem profesjonalistą....
Nie zrażaj się. Najlepiej poogladaj zdjęcia innych , poczytaj o ich technice , metodach a wnioski samemu przyjdą.
Koledzy maję niestety rację choć trochę ostro podaną :(. Pozdr.
Nie zrażam się. Może i zdjęcia mają pewne braki, dla jednych bardziej, dla drugich mniej widoczne.
A jak dla mnie najważniejsze jest to, że mnie samemu się podobają i cieszy, że chociaż takie potrafię zrobić, bo wcześniejsze były jeszcze gorsze...
No cóż to może ja jeszcze dorzucę swoje trzy grosze: z zasady nie fotografujemy przy gniazdach i nie pokazujemy takich zdjęć !!!
A dlaczego? Czym jest to spowodowane, że nie fotografujemy takich miejsc i nie publikujemy?
A dlaczego? Czym jest to spowodowane, że nie fotografujemy takich miejsc i nie publikujemy?
Tym zeby nie ploszyc i niepokoic ptakow gniazdujacych. Kazdy ruch kolo gniazda jest niewskazany. A poza tym tak jest etycznie i do tego sie stosujemy.
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
No ok. Co prawda to gniazdo jest akurat w takim parku, gdzie ludzie cały czas przebywają, więc tutaj jest zachowana pewna symbioza ;)
No cóż to może ja jeszcze dorzucę swoje trzy grosze: z zasady nie fotografujemy przy gniazdach i nie pokazujemy takich zdjęć !!!
To powinienem napisać na samym początku ale domyślałem się, że gniazdo jest w miejscu gdzie chodzi mnóstwo ludzi ale pamiętaj na przyszłość o tej ważnej zasadzie.