Zobacz pełną wersję : Torba na duże wymagania
Redskull
06-09-2012, 20:03
Poszukuję usilnie torby foto. Niestety żadna z do tej pory znalezionych nie spełnia wszystkich wymagań:
-Ma się mieścić dwa body z gripami i z podpiętymi szkłami typu 24-70 NA PŁASK
-Dwie lampy błyskowe
-dwa dodatkowe szkła klasy 24-70
-Kieszonka na akcesoria typu ładowarki (AA + aku aparatu), karty, gruszki itp
-Nie potrzebuję pokrowców przeciwdeszczowych i zaczepów na statyw
-Musi być zamykana na zamek błyskawiczny.
-Dobrze by było gdyby klapa była otwierana "od siebie" (ale to już opcja)
Ktoś coś takiego namierzał ?
Lowepro Stealth Reporter w największych rozmiarach może to pomieści...
RomanZWrocławia
07-09-2012, 00:49
Jeśli to Ci pomoże to Tamrac pro12 nie spełni pierwszego z postawionych warunków
jedno body D700 z nikkorem 24-70/2,8 bez osłony przeciwsłonecznej jest dłuższe niż połowa tej torby o jakieś 2,5 - 3 cm. Na upartego można by w tej torbie dopchnąć z przeciwnej strony drugie takie samo body z identycznym obiektywem, ale na dobre obiektywom by to nie wyszło.
Jeśli wiesz, że drugie body będzie z obiektywem krótszym niż 24-70 o jakieś 5 cm. To można tę torbę brać pod uwagę.
Lampy błyskowe mieszczą się na płasko np. w dwóch bocznych kieszeniach SB-600, 800 900
w środku zostaną jeszcze 4 przegródki w których pionowo da się zmieścić obiektywy tej wielkość
Na pozostałe akcesoria masz jeszcze dwie przednie kieszenie, oraz dwie kieszenie od wewnętrznej strony klapy.
Zamykana jest na zamek i na plastikowe klamry
Klapa otwiera się " na ciebie"
tu przykłady upakowania tego modelu:
http://www.cambags.com/bag-type/shoulder-bags-menu/tamrac-shoulder-bags/item/289-tamrac-5612-pro-12.html
a tu masz wgląd w tamraca super pro 14:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img87.imageshack.us/img87/5690/bagwithdescriptno9.jpg)
Redskull
07-09-2012, 07:36
@Fludi (http://www.forum.nikoniarze.pl/member.php?u=55555)
To jest teka do noszenia sprzętu pionowo...a wyraźnie pisałem, że szukam ułożenia poziomego.
@RomanZWrocławia (http://www.forum.nikoniarze.pl/member.php?u=4541)
O widzisz! O istnieniu superpro14 nie wiedziałem. DO tej pory zastanawiałem się nad Mekko Rx1/2. Ale ten TAMRAC daje radę. Ktoś jeszcze posiada jakiś pomysł ?
A pakował ktoś do torby na raz 2 x D700 + 24-70 i 70-200 oraz 3 z trójcy gdzies z boku?
Lowepro Stealth Reporter w największych rozmiarach może to pomieści...
do 650 nie da rady przy założeniach autora
Redskull
07-09-2012, 09:18
Zależy jak pakował? Bo jest różnica w pionie czy w poziomie? Jest też różnica czy z lampą założoną...szczegóły kolego! Ale jeśli chcesz to pozakładać w poziomie to raczej takiej teki nie znajdziesz. Chyba, że kufer Pieli
Może Crumpler Gigolo 9000 ?
noszę w niej w różnej kombinacji
1xD3s (lub D3)+1xD700(lub S5pro)+1xMetz54mz4i+1x70-200VRII(lub S70-200OS)+1x24-70f2.8(lub Tokina 28-80f2.8 )+S50f1.4+N35f2.0D+Z16f2.8 (lub Samyang 85f1.4) + rejestrator cyfrowy ZoomH4+akumulatorki do aparatów i lampy+ministatyw+filtry+netbook Lenovo x120e+jakieś drobiazgi+TC sigma 2xEX.
torba jest bardzo wygodna i do wszystkiego jest dostęp gdy wisi na ramieniu. Mogłaby być 4cm grubsza toby wchodziło jeszcze więcej szpeja bo D3/D3s możnaby w pionie ustawić.
Redskull - ja też lubię mieć poukładany sprzet na płasko. Niestety gdy się ma spory zestaw to żadna torba nie daje rady. Rozwiązaniem okazał się plecak.
Długo się wzbraniałem przed plecakiem, ale nie było innego wyjścia.
chomiczkus
08-09-2012, 16:01
Poszukuję usilnie torby foto. Niestety żadna z do tej pory znalezionych nie spełnia wszystkich wymagań:
-Dwie lampy błyskowe
-dwa dodatkowe szkła klasy 24-70
-Kieszonka na akcesoria typu ładowarki (AA + aku aparatu), karty, gruszki itp
-Nie potrzebuję pokrowców przeciwdeszczowych i zaczepów na statyw
-Musi być zamykana na zamek błyskawiczny.
-Dobrze by było gdyby klapa była otwierana "od siebie" (ale to już opcja)
Ktoś coś takiego namierzał ?
A może Hama Defender 220 ?
Pozdrawiam
Michał
blackmetal_x
08-09-2012, 17:24
Powiem tak. Torba - nie warto. Zobacz co ma Lowepro Vertex 300AW (coś koło tego). Rozłożysz spokojnie na ziemi. Mieści - 2x body (z jednej strony w górnej części D700 z 80-200, z drugiej dolnej D700 z 14-24. W bocznych kieszeniach pomieścisz kilka obiektywów, ładowarki. Po weekendzie mogę fotę z wszystkim w środku zrobić.
Redskull
09-09-2012, 20:26
Poproszę o fotki w takim razie. Ale kładzenie plecaka na ziemi a potem ubieranie go na plecy (zwłaszcza w garniturze) mnie dramatycznie odpycha :(
RomanZWrocławia
09-09-2012, 21:05
Redskull (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=1140)
wklep "Lowepro Vertex 300AW" w wyszukiwarkę grafiki googla i możesz tarzać się w fotkach tego plecaka wyładowanego sprzętem
Aaa, to tu problem pogrzebany...
Sam też mam straszny problem w parowaniu garnituru bądź stroju wyjściowego z plecakiem... Niestety, żadne, nawet najbardziej łagodne obyczaje czegoś takiego nie powinny puścić płazem.
Jak się chce szpanować w garniaku to się kupuje Crumplera :D
jacek.gold
09-09-2012, 23:27
no cóż...
ja się wyleczyłem z pakowania wszystkiego w jeden tobołek
na każdym ramieniu nowa5 a jak nie trzeba to któraś zostaje w aucie
no cóż...
ja się wyleczyłem z pakowania wszystkiego w jeden tobołek
na każdym ramieniu nowa5 a jak nie trzeba to któraś zostaje w aucie
Do pozostawiania w samochodzie chociażby części sprzętu foto zniechęca mnie ewentualna kradzież z wcześniejszym włamaniem do auta. Szczególnie różne "oficjalne" imprezy - dużo samochodów, garniaki, torby wyładowane drogim sprzętem...To wszystko bardzo zwraca uwagę osób postronnych. Po co kusić złodziei.
Może rozważ dużą torbę i sakwy na pasie ?
RobertMiernik
10-09-2012, 09:53
Może rozważ dużą torbę i sakwy na pasie ?
'Niestety' to przy garniturze, wygląda tak samo beznadziejnie jak plecak...
'Niestety' to przy garniturze, wygląda tak samo beznadziejnie jak plecak...
Niestety tak :) "Albo rybki albo akwarium" ;)
blackmetal_x
10-09-2012, 10:26
Ja plecaka nie zakładam do garniaka. Gdy idę w garniaku na wesele to:
a) bagażnik
b) wyciągam go u młodych z bagażnika, jeden pasek na ramię i wnoszę, jak blisko to za ucho u góry i wnoszę
c) bagażnik - przejazd na kościół
d) wyciągam, w kościele otwieram, wyciągam to czym będę pstrykał, jak mały kościół zamykam i chowam, jak duży, to ciągle otwarty, jak jest gdzie schować
e) pakuję, zamykam, biorąc w dłoń najważniejsze obiektywy (w kieszeniach garniaka mam miejsce np na 50, resztę robię na 14-24
f) zostawiam go w widocznym miejscu przy wyjściu, lub jak zdążę z kamerzystą to w aucie
g) po zrobieniu zdjęć pod kościołem przejazd na salę. Tam za ucho, czy pasek na ramię wnoszę.
Rzadko zakładam garnitur, zawsze w koszulach staram się biegać, by uniknąć niemiłych plam - jednak jeśli założysz plecak na siebie w wysokich temperaturach, to na koszuli plamy gwarantowane. Dlatego też zawsze kolorystycznie dobieram tak, by nie było widać plam potu.
Kompletnie plecak nie uwłacza, zawsze przed i po weselu się przebieram w normalne ciuchy (bojówki, glany, shirty). Garnitur na wieszaku i w pokrowcu zapinam do plecaka (jest tyle miejsc by to przypiąć, że głowa mała). Często przejeżdżam pociągiem z Bydgoszczy do Inowrocławia, stamtąd autem kamerzysty, dlatego mam wygodniejsze ciuchy)
Bojówki polecam nawet z militariów (mieszczę netbooka w kieszeni) :)
Redskull
10-09-2012, 12:41
Ja plecaka nie zakładam do garniaka. Gdy idę w garniaku na wesele to:
a) bagażnik
b) wyciągam go u młodych z bagażnika, jeden pasek na ramię i wnoszę, jak blisko to za ucho u góry i wnoszę
c) bagażnik - przejazd na kościół
d) wyciągam, w kościele otwieram, wyciągam to czym będę pstrykał, jak mały kościół zamykam i chowam, jak duży, to ciągle otwarty, jak jest gdzie schować
e) pakuję, zamykam, biorąc w dłoń najważniejsze obiektywy (w kieszeniach garniaka mam miejsce np na 50, resztę robię na 14-24
f) zostawiam go w widocznym miejscu przy wyjściu, lub jak zdążę z kamerzystą to w aucie
g) po zrobieniu zdjęć pod kościołem przejazd na salę. Tam za ucho, czy pasek na ramię wnoszę.
Mam tak samo, ale pracuję na dwóch body. Nie chcę mieć tego na rękach cały czas. Reszta gratów leży sobie w kąciku z zapiętymi lampami i czeka na potrzebę użycia. Poza tym, przy bieganinie pomiędzy samochód-dom, dom-samochód itp zawsze chcę mieć sprzęt przy sobie i nie chcę go stawiać na ziemi żeby wyciągnąć body, bo nie raz gleba (czy to dom, czy kościół) wygląda jak po imprezie i tylko zbieram syf na ciuchy i sprzęt. TYLKO TORBA ZATEM.
Mamy dwa typy:
Mekko c8
Hama defender 220 (ale ciężka cholera!)
Ktoś coś dorzuci?
blackmetal_x
10-09-2012, 12:47
Ja dorzucę. Plecak o którym piszę, przy noszeniu oczywiście nie ma body w środku tylko w ręce. Zawsze mam body w łapie jak go przenoszę. 2 body jednak na ramieniu przy życzeniach są niepotrzebne całkowicie. Jak wołam np pod kościołem do zdjęcia grupowego, to plecak leży koło mnie, mam czas na obiektywy (żonglerkę) bo się ustawiają. w kościele drugie body wyciągnięte może leżeć i czekać tak jak reszta rzeczy (zawsze eneloopy, karta, baterie na wierzchu)