Zobacz pełną wersję : a700 VS D7000 VS D300s
themadablues
06-09-2012, 18:41
Witam wszystkich,
Ponieważ w domu powstało zapotrzebowanie na amatorską kamerę (tylko bez brudnych myśli proszę), postanowiłem, że zamiast kupować i taszczyć dodatkowy sprzęt, postaram się o dodatkową funkcjonalność w posiadanym body. Sony niestety, ale w tym zakresie nie do końca jest w stanie sprostać moim wymaganiom. A77 zbyt droga, A65 - ergonomia, wygoda użytkowania - w porównaniu do a700 jest po prostu nie do przyjęcia (jak dla mnie). Wydaje się, że konkurencja, na tej półce cenowej proponuje właśnie modele D7000 oraz D300s (używany). Czy ktoś może przechodził podobną zmianę ? Ma jakieś doświadczenie z tymi Nikonami ?
D300s:
- nagrywanie 720/24kl (720p)
- brak AF podczas nagrywania, zostaje tylko ręczne ostrzenie
D7000:
- nagrywanie 1080p
- AF z detekcją kontrastu - czyli "poluje na ostrość"
- ciągły AF - czyli co kilka sekund poluje na ostrość.
- bez zewnętrznego mikrofonu dźwięk polowania AF (nawet w cichych obiektywach) jest dość wyraźny na nagraniu.
Jak ma to służyć jako kamera i to do nagrywania rodzinnych wojaży czy dzieci itp... to marnie to widzę.
Bardziej zadowolony będziesz z kamery za 500 zł...
marcinq76
07-09-2012, 14:34
ja jakiś miesiąc temu przesiadłem się właśnie z sony a700 na d7000. D300s nie brałem pod uwagę - jakość obrazu w zdjęciach tylko trochę lepsza od a700, filmowanie takie sobie, a cena wysoka.
Po przesiadce na d7000 w kwestii ergonomii pierwsze wrażenia nie były zbyt fajne - mniej wygodny chwyt (nikon jest mniejszy, a ja mam długie paluchy) dziwna guzikologia (ale do przyzwyczajenia się), brak wysprzęgania AF wygodnym guzikiem w korpusie (w a700 przycisk AF/MF zaraz obok blokady ekspozycji). Za to dostajemy o wiele lepszą matrycę i chyba lepszy AF (głównie boczne czujniki), ale mało jeszcze zdjęć robiłem w trudnych warunkach. Do tego filmowanie w czasie którego można dowolnie sterować przysłoną i czasem. AF w trakcie filmowania... jest, ale szkoda na niego nerwów. Ja standardowo pod pamięcią ustawień U1 przypisałem sobie tryb M, 1/30s, f8, autoiso 100-6400 i parę innych ustawień tylko pod filmowanie. Jak chcę filmować to robię 3 rzeczy:
- wyłączam AF w obiektywie i ostrość ustawiam na ~2m (hiperfokalna dla f8 i ogniskowej 17mm daje GO od 1m do nieskończoności)
- przestawiam PASM na U1
- odpalam LV i nagrywam
Takie ustawienie wystarcza do 90% sytuacji. Jak chcę się bawić w kinową plastykę obrazu to wystarczy otworzyć przysłonę, i do pewnego stopnia AUTOISO daje sobie radę. Niedługo zrobię sobie drugą konfigurację do filmowania, to samo co w U1 tylko tryb A zamiast M. Nie wiem tylko jak zrobić aby aparat przy zmianie warunków oświetleniowych najpierw ruszał auto iso a dopiero potem skracał czas otwarcia migawki.
Ogólnie ze względu na jakość zdjęć, AF oraz filmowanie jestem bardzo zadowolony z zamiany. Muszę jeszcze dodać ze do tej pory byłem przeciwnikiem filmowania w lustrzankach, ale nikon przekonał mnie do tego :) Wkurza mnie jedynie sony że poprawia jakość filmowania w lustrach kosztem jakości zdjęć, ale to temat na inną dyskusję.
kostek-brasil
07-09-2012, 20:03
W kwestii filmowania, niewątpliwie D7000 ma więcej atutów niż D300s. Aczkolwiek, na razie D300s także i w tym aspekcie, mi w pełni wystarcza i nawet daje dużo radości. :) AF w trybie detekcji kontrastu podczas filmowania jest także dostępny w tym modelu, ale działa podobno nieco gorzej niż w D7000. Czasem bywa to przydatne, generalnie jednak o AF podczas filmowania trzeba zapomnieć, nawet gdybyś kupił D800. ;)
Jeżeli chcesz zmienić system ze względu na filmowanie, warto też rozważyć canona. I jeszcze jedno. Moim zdaniem - o ile zechcesz filmować jakąkolwiek lustrzanką - warto także brać uwagę dodatkowy, zewnętrzny mikrofon. Te, które montowane są w korpusach lustrzanek, delikatnie mówiąc, niezbyt dobrze sobie radzą.
marcinq76
07-09-2012, 20:33
kostek-brasil, ten mikrofon z d7000 radzi sobie aż za dobrze - mam nagrane wszystko, łącznie z dźwiękami kręcenia rolkami czy dźwiękiem silnika AF ;)
mam nagrane wszystko, łącznie z dźwiękami kręcenia rolkami czy dźwiękiem silnika AF ;)
własnie po to montuje sie zewnętrzne mikrofony żeby tego nie było słychać
marcinq76
08-09-2012, 20:45
własnie po to montuje sie zewnętrzne mikrofony żeby tego nie było słychać
no coś ty ;)
themadablues
09-09-2012, 13:31
Czytałem nieco niepochlebnych opinii na temat D7000, zwłaszcza w temacie af - że ma problemy z celnością (posty z 2011 roku). Czy coś się wyjaśniło od tamtej pory ? Byłem wczoraj w nikonie, pomacałem puche i przyznam, że w ręku leży całkiem dobrze (prawdopodobnie jakiś zamiennik gripa by się przydał w przyszłości), cena też jest niezła - 3299 PLN, do tego cena szkieł - no i mamy nieco większe możliwości niż wchodząc w canona 60D, o a77 nie wspominając...