Zobacz pełną wersję : Obiektyw Nikon A Czerwona Kropka
Witam
Mioje pytanie dotyczy czerwonej kropki naklejonej na pudełku obiektywu a dokładnie co oznacza ta kropka ??
Oglądałem dwa obiektywy z pudełek z czerwoną kropką i mimo zapewnień, że są nowe wcale na takie nie wyglądały. Zmieszany sprzedawca (chyba wiedzący co to znaczy) szedł w zaparte, że jest to nówka prosto z pudła, i wszystkie takie kropki mają.
Niedawno kupiłem 105 micro VR i kropki nie było, a obiektyw wyglądał na nówkę żadnych pyłków, odcisków palców itp.
oto przykład:
http://www.allegro.pl/item174428103_nikkor_af_s_dx_18_70mm_f3_5_4_5g_if_ ed_nowy_bcm_.html
Pozdrawiam
to masz szczęście z tym 105 VR, bo ja widziałem już cztery egzemplarze i wszystkie miały pyłki w środku...
gdzie go kupiłeś?
Mioje pytanie dotyczy czerwonej kropki naklejonej na pudełku obiektywu a dokładnie co oznacza ta kropka ??
Co oznaczają nie wiem ale: wszystkie 18-200 VR mają kropki czerwone, wszystkie sb-800 mają kropki brązowe, 105 VR kropek nie mają - przynajmniej wszystkie, które ja widziałem ;)
Ja z kolei zauważyłem, że naklejają też czerwone kropki na niektórych aparatach (http://www.pstryk.pl/opis.php/3438). Ciekawe, co to znaczy :-)
wlasnie ja tez mam ta kropke na 18-200 i nie wiem co o niej myslec :/ (na d200 nie bylo)
W MediaMarkt gdy taka kropka jest na pudełku oznacza to że sprzęt jest powystawowy bynajmniej tak poinformował mnie sprzedawca
czasami takimi kropkami oznacza sie kolor ale nie w tym przypadku
to masz szczęście z tym 105 VR, bo ja widziałem już cztery egzemplarze i wszystkie miały pyłki w środku...
gdzie go kupiłeś?
ja kupiłem swoją w Rzeszowie w Foto Hurcie i była czyściutka, mimo że z wystawy.
Natomiast 18-200 vr w FH pozostawiają dużo do życzenia jak by rok temu zmarła sprzątaczka :-D
W MediaMarkt gdy taka kropka jest na pudełku oznacza to że sprzęt jest powystawowy bynajmniej tak poinformował mnie sprzedawca
hehehe, to ja jestem ciekawy komu się u nich chce oklejac te co to na wystawę trafiają a później jeszcze mówić, że te z kropkami to z wystawy
Kiedyś mój kolega jak pracował w markecie i pytali się go klienci o radę a ten w tym momencie nie wiedział co doradzić to mówił jakąś bzdurę a później miał ubaw, że klienci to łykają :)
wlasnie ja tez mam ta kropke na 18-200 i nie wiem co o niej myslec :/ (na d200 nie bylo)
D200 kropek nie ma to fakt.
Ja mysle, ze ten system kropkowy to jakiś nowy patent Nikona :) np. jak Adminowy kubek ;) bo np. 18-200 i sb-800 bez kropek nie widziałem
Albo konsorcjum TVN <> Nikon - przygarnij kropka :)
Mam czerwone kropki na ramkach matówek od F3... :-D
Pozdrawiam
na ebayu jest jeden sprzedawca, który sobie przykleja takie kropki, o ile dobrze pamiętam... po pewnym czasie, lepiej można się było zorientować w stanie sprzętu po naklejonych kropkach niż po opisie :)
może to normalne oznaczenia na refurb albo poserwisowe ...
D200 kropek nie ma to fakt.
Dzisiaj byłem w MM i D200 ma czerwoną kropkę naklejoną na pudle.
Ja kupowałem D200 2 tygodnie temu i mam czyste pudło bez kropki !!
Podejrzan sprawa :-D
Wydaje mi się, żę z kropkami są to towary wymieniane przez klientów lub serwisowane na zasadzie przedsprzedaży przez sklepy.
Może kliknie ktoś sprzedający sprzęt nikona i sprawa będzie jasna
Kiedyś mój kolega jak pracował w markecie i pytali się go klienci o radę a ten w tym momencie nie wiedział co doradzić to mówił jakąś bzdurę a później miał ubaw, że klienci to łykają
To wspolczuje temu koledze.
To wspolczuje temu koledze.
No może. Jego sprawa co mówił. Tylko to swiadczy czasem o jakości informacji w marketach
Wydaje mi się, żę z kropkami są to towary wymieniane przez klientów lub serwisowane na zasadzie przedsprzedaży przez sklepy.
eee, Rzeczpospolita Ucziciwa i wszystkim teraz zależy aby informaować klientów, żeby czasem nie kupili naprawianego sprzętu a juz szczególnie w MM ;) Nie wiem jakoś nie wierzę, ale może dlatego, że jestem Tomasz.
A z drugiej strony co nam tu gdybać co oznacza system kropkowy, może poprostu jak kogos to interesuje najlepiej zadzwonić na Infolinię Nikona i będzie wszystko jasne.
blueblood
16-03-2007, 15:47
Witam
Moj sprzet zakupiony w Kanadzie chyba w najlepszym sklepie w Toronto i tak 18-200VR ,24-120VR,sb-800,D-200,mb-200,niemaja zdnych kropek natomiast 28-70 i 70-200VR maja kropki ale niesa czerwone tylko jakies takie powiedzial bym brazowe,wlasciwie to trudno okreslic ich kolor braz wpadajacy w fiolet jakos tak
Pozdrawiam Andrzej
no ja swoj sprzet kupowalem online w jusa. D200 w jednym zolciutim nikonowym pudle z 18-200 jako kit, i tak jak mowilem, szklo z kropka body nie. ale coz mialem zrobic.. przygarnalem kropka : )
no ja swoj sprzet kupowalem online w jusa. D200 w jednym zolciutim nikonowym pudle z 18-200 jako kit, i tak jak mowilem, szklo z kropka body nie. ale coz mialem zrobic.. przygarnalem kropka : )
Tak przy okazji, :oops: sorki za zmianę tematu ale czy 18-200 też Ci się rozjeżdza tzn. zmienia sam ogniskową przy pionowym ustawieni (w dół lub górę)
Mam zamiar kupić ten obiektyw i dlatego prowadzę ankietę komu się rozjeżdza a komu nie.
jeszcze sie nie rozjezdza, ale 'odkreca' sie dosyc luzno, wiec pewnie to tylko kwestia czasu :/
konieczny pewnie bedzie patetnt z gumka, bo to moze byc problemem przy HDRze :/
jako były pracownik media powiem tak: kropki czerwone nakleja się na puste pudełka
Mam zamiar kupić ten obiektyw i dlatego prowadzę ankietę komu się rozjeżdza a komu nie.
A po co?
Pozdrawiam
A po co?
mam nadzieję, że jednak nie wszystkie modele się rozjeżdzają :)
A po co?
Bo puste pudełko i pełne pudełko wygląda tak samo.
Bo puste pudełko i pełne pudełko wygląda tak samo.
problem jest w tym, że zawartość może być bardzo różnego pochodzenia a płacić trzeba jak za sprzęt nowy
problem jest w tym, że zawartość może być bardzo różnego pochodzenia a płacić trzeba jak za sprzęt nowy
Nie twierdzę, że jest inaczej. Skoro puste pudełka mają kropki, to znaczy, że ich zawartość była z nich wyciągana. MM rozumiem, ułatwiają sobie robotę żeby nie przerzucać pudełek na magazynie w poszukiwaniu tych z zawartością. Trzeba zatem dokładnie obejrzeć sprzęt z pudełka z kropką i w przypadku wykrycia jakichkolwiek śladów użytkowania poprosić o wymianę na nowy albo o zmniejszenie ceny. Z tego co wiem, to w MM da się spokojnie negocjować ceny.
problem nie zaczą się od MM lecz od Foto Hurtu to tam wpadłem na 18-200 z czerwoną kropką
a obiektyw z tego pudełka wcale a wcale nie wyglądał na nowy ( w środku totalnie zakurzony)
obiektyw podobno nie wystawowy a prosto z pudełka w foliowym opakowaniu (to jak mugł się tak zakurzyć, klimy tam nie ma)
problem nie zaczą się od MM lecz od Foto Hurtu to tam wpadłem na 18-200 z czerwoną kropką
Może MM im okleił :)
Te kropki to oznaczenia kontroli jakości.
-bez kropki - wszystko ok;
- brązowa kropka - da radę
- czerwona kropka- do Polski, tam wszystko kupią:)
Akurat brązowa z czym innym się kojarzy ;)
Akurat brązowa z czym innym się kojarzy ;)
A z czym mianowicie bo nie kumam?:)
A z czym mianowicie bo nie kumam?:)
a np. g... warte ;)
Tyle bezdomnych kropków a Wy tu chcecie aby sieroty się ostały. Bezdusznicy ...
No właśnie jeżeli w MM jest puste pudełko to gdzie jego zawartość się podziała?? zapewne leży na półce a potem hokus pokus i z powrotem w pudełku
Te kropki to oznaczenia kontroli jakości.
-bez kropki - wszystko ok;
- czerwona kropka- do Polski, tam wszystko kupią:)
nie no, sorry, kupowalem w stanach i rowniez mam kropke.
czy ktos ma jakies bardziej sensowne informacje na temat jej pochodzenia?
To żart człowieku był..
To musi być prawdziwa amerykańska kropka. Może nie być zgodna z polskimi normami dot. Czerwonych Kropek Na Pudełkach.
Kropką oznaczony jest ostatni egzemplarz. Przynajmniej tak się dowiedziałem w sklepie.
ostatni czyli ekspo - to wiadomo od kilku stron ;)
myślę, że kropka kropce nierówna - ot co, niektóre oznaczają puste pudełka, inne nakleja producent/dystrybutor i oznaczają co innego...