PDA

Zobacz pełną wersję : Propozycja nowego działu na forum

wer
06-09-2012, 04:49
Przydałby się dział ślubniaki, dla fotografów ślubnych. Sporo jest postów na tematy ślubne, niekoniecznie czysto fotograficzne, ale też kursy, relacje z klientami i podobne.

ekonet
06-09-2012, 08:33
Dyskutowaliśmy o tym wiele razy i na chwilę obecną jest "akceptacja negatywna". ;)
Są fora fotografów ślubnych i nie chcemy tego biznesu nakręcać i tutaj. Temat "ślubne" powoli lewituje w kierunku tematów drażliwych i zakazanych, jak polityka i religia (kto nie wierzy, niech zobaczy, co się dzieje w wielu wątkach ze zdjęciami ślubnymi).

adriansocho
06-09-2012, 11:21
Fajnie by było, gdyby (jeśli taki dział by powstał) to rozmawianie o tematach ślubnych poza tym działem byłoby zakazane. Mnie ta tematyka średnio interesuje, przykładowe zdjęcia tym mniej. Albo...niech osoby wrzucające zdjęcia ślubne do oceny umieszczają w tytule tag [SLUB].

elanek
06-09-2012, 12:23
Dyskutowaliśmy o tym wiele razy i na chwilę obecną jest "akceptacja negatywna". ;)
Są fora fotografów ślubnych i nie chcemy tego biznesu nakręcać i tutaj. Temat "ślubne" powoli lewituje w kierunku tematów drażliwych i zakazanych, jak polityka i religia (kto nie wierzy, niech zobaczy, co się dzieje w wielu wątkach ze zdjęciami ślubnymi).

Sprawa dla mnie jest prosta, dział będący "poradnią ślubną" jest nie na rękę zbyt wielkiej ilości osób, w tym pewnie adminowi, który kiedyś organizował albo organizuje w dalszym ciągu "ślubne" kursy fotografowania. Są też jacyś reklamodawcy w tej dziedzinie (AT z Kaliną i jego kursy). Taka wiedza łednigowa w pigułce nie spodoba się również profesjonalistom z forum, którzy dochodzili do swoich umiejętności zdjęciowych, obróbkowych czy z prowadzenia biznesu ślubnego latami.
To decyzja biznesowa, więc nie ma się co łudzić, że to z powodu wątków ze zdjęciami ślubnymi czy poradami i tym, co się na tych watkach dzieje. To samo dzieje się na wątkach sprzętowych, ludzie na siebie plują, dogryzają sobie, ale nikt ich nie zamyka (wątków znaczy :)).
Im szybciej to zrozumiemy - tym lepiej.

RobertMiernik
06-09-2012, 12:59
Pewnie i biznesowa, ale moim zdaniem z drugiej strony całkiem.

Taki dział to byłaby reklamowania dla wszystkich ślubniaków na forum, nie po to jest zakaz stopek z linkami, żeby zaraz później otwierać dział, w którym będą ludzie dokładnie to samo wypisywać.

Zdjęcie jest albo dobre albo złe, nie ma znaczenia czy ślubne czy krajobrazowe, robi się je tym samym aparatem obsługiwanym w analogiczny sposób, ślubniak to zwykły reportaż i nie ma sensu traktowanie go inaczej.

Boryszuk
06-09-2012, 13:17
ślubniak to zwykły reportaż i nie ma sensu traktowanie go inaczej.

Zresztą tytuły typu "Jaś i Małgosia-plener" są wystarczająco czytelne aby nie wchodzili w nie ci, którzy nie mają na to ochoty.

eskimos
06-09-2012, 18:52
Zresztą tytuły typu "Jaś i Małgosia-plener" są wystarczająco czytelne aby nie wchodzili w nie ci, którzy nie mają na to ochoty.

Zwlaszcza jak sa w dziale "akt" :mrgreen:

look
06-09-2012, 20:19
Zwlaszcza jak sa w dziale "akt" :mrgreen:

eeeee w "akcie" to będzie albo Małgosia, albo Jaś (rzadziej), razem...to jak yeti w dziale "przyroda" :D ;)

admin
07-09-2012, 10:56
Przecież jest dział fotografia okolicznościowa. Nie wystarczy? Następny miałby być fotografii chrztu, kolejną innych okoliczności? Przecież to bez sensu... Wcale nie dlatego że prowadzimy kursy i szkolenia. Dlatego że to byłby jakiś precedens za którym pójdą inne pomysły na rozszczepiania działów. I tak sporo osób uważa że działy zdjęciowe są mało czytelne.

siona
07-09-2012, 11:09
niby piotrze masz rację ... aleeeeee
zajrzyj jednak do tego działu - znalezienie tam czegoś niekomercyjnego, albumowego jest niezmiernie trudne. nawet jeśli tytuł brzmi zachęcająco to i tak w 2/3 jest to jakaś sesja ślubna, narzeczeńska czy inna chrzcielna czyli jak by nie spojrzeć kotlet ...

wydzielmy więc może jako poddział to co kotletem nie jest.

elanek
07-09-2012, 11:15
Przecież jest dział fotografia okolicznościowa. Nie wystarczy? Następny miałby być fotografii chrztu, kolejną innych okoliczności? Przecież to bez sensu... Wcale nie dlatego że prowadzimy kursy i szkolenia. Dlatego że to byłby jakiś precedens za którym pójdą inne pomysły na rozszczepiania działów. I tak sporo osób uważa że działy zdjęciowe są mało czytelne.

Dział fotografia okolicznościowa dotyczy samych zdjęć, autor wątku miał na myśli (chyba) również możliwości powstawania wątków na inne tematy: "ale też kursy, relacje z klientami i podobne". .
Wcale nie uważam, że to jest bez sensu, że precedensy itp.
Uważam za rozsądne z punktu widzenia biznesu działania w jakiś sposób ograniczające dawanie za darmo wiedzy, którą można sprzedać; to naturalne. Jako użytkownik forum boleję, że nie ma działu na ten temat, wiedzy w pigułce, wymiany doświadczeń, tworzenia tutoriali tematycznych, wymiany akcji i presetów. Ale to rozumiem bo wydaje mi się, że sporo z nas zarabia na ślubach, legalnie czy pokątnie, rynek zapchany jest konkurentami, nowi chcą wskoczyć na miejsce starych, ktoś chce zarobić na chleb ucząc.
Czysty biznes.

miron19j
07-09-2012, 12:03
w pierwszym odruchu byłem przeciwny wydzielania ślubniaków. Ale po namyśle jestem za, przynajmniej wszystko byłoby w jednym miejscu. Bo teraz to co drugi wątek, w każdym dziale, to jak nie "jaki obiektyw na ślub", to "co wolno fotografowi", albo "czy dopalać w kościele lampą?"
Byłoby w jednym dziele i omijałbym go z daleka :-)

Jacek_Z
08-09-2012, 11:44
w pierwszym odruchu byłem przeciwny wydzielania ślubniaków. Ale po namyśle jestem za, przynajmniej wszystko byłoby w jednym miejscu. Bo teraz to co drugi wątek, w każdym dziale, to jak nie "jaki obiektyw na ślub", to "co wolno fotografowi", albo "czy dopalać w kościele lampą?"
Byłoby w jednym dziele i omijałbym go z daleka :-)No i to jest główny wg mnie argument na NIE. W tym dziale byłoby pomieszanie działu zdjęciowego z działem sprzętowym (i to kilkoma - body, obiektywy), z działem fotografia - tematy ogólne, foto-technika.
Inne działy fotografii wypadałoby wtedy potraktowac analogicznie (precedens by był).
Więc trzeba się zastanowić i być konsekwentnym jeśli chodzi o strukturę forum.
Albo tak jak jest, albo poukłądanie kategoriami zdjęciowymi. Współistnienie obu struktur byłoby bezsensowne (dublowanie, bałagan, ilość forów). Jestem na ogromne NIE jesli chodzi o taki bałagan.

Wg mnie ostatnio forum nam się rozbudowało zdecydowanie za bardzo. Np po kiego podział cafe na kilka częsci - przez to prawie teraz już tu nie zaglądam.