PDA

Zobacz pełną wersję : Wielokrotna Ekspozycja d80 POMOCY

mlodykrk
05-09-2012, 22:24
Witam Koledzy!

mam pytanko odnośnie wielokrotnej ekspozycji..

po pierwsze - co to jest automatyczne wzmocnienie? w instrukcji nie jest to jasno napisane.. prosze mi wytłumaczyć :))

po drugie - robię zdjęcie w trybie A, liczba zdjęć to 2.. i.. zonk! nie wiem czmu czy tak ma być czy nie?

robie zdjęcie kubka i kubek po prawej stronie kadru wychodzi dobrze, a kubek po lewej stronie wychodzi pół przeźroczysty taki duszek.. i nie wiem czemu? np tak mi wychodzi

http://www.optyczne.pl/upload2/48635_DSC_0021.JPG

chciał bym uzyskać zdjecie takie jak tu np

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/5,114944,12239404,Olimpijczycy_uchwyceni_w_kadrze_ __niezwykle_fotografie.html

albo tu :

http://www.wrocenter.pl/wp-content/uploads/2010/05/gosia-wielokrotna-720x404.jpg

serdecznie pozdrawiam

mlodykrk
05-09-2012, 23:23
czy ktos pomoze?:)

GonzoG
05-09-2012, 23:36
robie zdjęcie kubka i kubek po prawej stronie kadru wychodzi dobrze, a kubek po lewej stronie wychodzi pół przeźroczysty taki duszek.. i nie wiem czemu?

Widać, że nie znasz podstawowych zasad fotografii... :/

Dobrze Ci wychodzi.
Jeden z podanych przez Ciebie przykładów, jest identyczny, z tym co Tobie wychodzi (zdjęcia z olimpiady). Może mniej to widoczne, bo ciemniejsze tło. To drugie (osoba przed lustrem), to albo efekt zastosowania wielu luster, albo składane z kilku zdjęć na komputerze.

Automatyczne wzmocnienie - w instrukcji jest dobrze i dość jasno napisane.
Jest to automatyczne ustawienie stopnia wzmocnienia dla składowych klatek. Wzmocnienie możesz ustawić ręcznie od 0,1 do 1. Automatycznie ustawia się na 1/ilość klatek. Czyli zdjęcia są jakby przyciemniane o odpowiedni stopień, aby w efekcie końcowym nie wyszło prześwietlone.

Jeśli chcesz aby kubek nie był przeźroczysty, to musisz mieć za nim czarne tło za kubkiem. W każdym innym wypadku obraz zostaną nałożone 2 obrazy na siebie i oba będą widoczne.

mlodykrk
05-09-2012, 23:59
ok rozumiem, wybacz ale w instrukcji d80 jest kiepsko wytłumaczone Automatyczne wzmocnienie..

rozumiem iż automatyczne wzmocnienie - to zmiana ekspozycji? na minus? choć na wyświetlaczu tego nie widze zeby sie zmieniało? hmm , nie powinienem sam tego robić? ekspozycją np czasu lub przesłony?

a co mi da jak automatyczne wzmocnienie wyłoącze? moge przepalić?

a co do tego by kubek nie był rozmazany nie ma innej możliwości niz uzyc czarnego tła?

a powiedz mi jeszce a jak zrobić coś takiego?? --> http://www.virusphoto.com/imagehosting/1046085d7a87145.jpg

dzięki ! za pomoc

GonzoG
06-09-2012, 00:24
Automatyczne wzmocnienie, to nie zmiana ekspozycji.

Jak wyłączysz automatyczne wzmocnienie, to możesz je ustalić sam z zakresu 0.1 do 1.
Jak dasz 1 to można przepalić.

a co do tego by kubek nie był rozmazany nie ma innej możliwości niz uzyc czarnego tła?

Jest. Tło wyraźnie ciemniejsze od kubka.
Powtórzę ostatni raz:
Zapoznaj się z zasadami powstawania fotografii. Nie robienia zdjęć, a jak zdjęcie jest rejestrowane przez film/matrycę. Nie będę tego tłumaczył.

a powiedz mi jeszce a jak zrobić coś takiego?? --> http://www.virusphoto.com/imagehosting/1046085d7a87145.jpg

Tak samo ja i to zdjęcie:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/09/4844248_1-3.jpg
źródło (http://s2.flog.pl/media/foto_middle/4844248_1.jpg)
obróbka komputerowa.

mlodykrk
06-09-2012, 01:16
[U]dzięki znam podstawowe zasady foto.,ale powiem ci ze nikon d80 nie ma opcji od 0,1 do 1.. ma tylko albo AUTOMATYCZNE albo "wyłącz" czyli sądze ze jak dam na wyłączone to moze zdjęcie wyjsc przepalone..

mlodykrk
06-09-2012, 10:38
http://img530.imageshack.us/img530/5053/imgp8518copy.jpg - co do ceimnego tła:) to wystarczy chyba mi niebo:P??
/??

GonzoG
06-09-2012, 11:53
Jak widzę, to nie znasz zasad powstawania fotografii. Może znasz zasady fotografowania - a to dwie różne rzeczy.
Jak składasz dwa zdjęcia, to ich obrazy się na siebie nakładają, przy czym jaśniejszy przykrywa ciemniejszy (tak w skrócie).

To jak ciemne tło potrzebujesz zależy od tego jak jasny jest obiekt. A zdjęcie z Księżycem raczej wygląda na fotomontaż.

mlodykrk
06-09-2012, 12:09
przy czym jaśniejszy przykrywa ciemniejszy (tak w skrócie)

czyli najpierw robie 1 zdjęcie jaśniejsze a 2 ciemniejsze rozumiem?

ehhh ciezko..

GonzoG
06-09-2012, 14:10
czyli najpierw robie 1 zdjęcie jaśniejsze a 2 ciemniejsze rozumiem?

ehhh ciezko..

Źle rozumiesz.
Jakbyś cokolwiek wiedział o naświetlaniu zdjęć, to byś zrozumiał... Jasne przesłania ciemne - zasada składania zdjęć lub wielokrotnej ekspozycji... Nie tyczy się to zdjęć, a światła.

Czyli już chyba w najprostszy sposób:
nic ci nie zasłoni obrazu z drugiego zdjęcia, dopóki nie będzie całkiem jasne. To tak jak z rysowaniem (ołówek, kredka), aby zakryć to co masz musisz dać znacznie więcej drugiej warstwy, a i tak zazwyczaj wszystko się zmiesza...

W twoim sposobie 1. jaśniejsze, 2. ciemniejsze, będziesz miał znacznie wyraźniejsze to pierwsze.

------
Rzeczywiście nie ma ręcznego wyboru wzmocnienia - pomyliło mi się ze składaniem zdjęć w D60.

mlodykrk
06-09-2012, 16:41
napisz mi może jakie kroki mam po kolei wykonać aby zrobić ekspozycje z 2 naświetleń.. bo ciężko coś rozumiem to..Jasne przesłania ciemne -to można dwojako rozumieć..:(

puciek
06-09-2012, 17:07
To można zrozumieć jednoznacznie. Jak Zrobisz jedną klatkę z ciemnym tłem i jasnym kołem po prawej stronie, to jak zrobisz kolejną ekspozycję na tym samym kadrze z jakimkolwiek obiektem ciemniejszym od tego, który zarejestrowałeś na pierwszej klatce w tym samym miejscu, to ten obiekt nie będzie widoczny na zdjęciu, bo na negatywie cyfrowym już te pixele posiadają odpowiednią jasność i kolor. Jak nowy obiekt będzie jaśniejszy, to przysłoni obiekt w pierwszej klatki i ten pierwszy przestanie być widoczny.

Pixele, tak jak klisza przyjmują określoną ilość światła. Im dłużej się naświetlają, tym jaśniejszy będzie punkt w tym miejscu ale jak w pewnym momencie zasłonisz obiektyw dekielkiem i będziesz naświetlał dalej, to jasność pixela już się nie zmniejszy. To tak jak z pustą szklanką, do której nalewasz wody. Nalewasz, nalewasz i jak przestaniesz, to szklanka będzie tą ilość już posiadać. Możesz do niej tylko dolać, ale już nie możesz zabrać. Przy każdym nowym zdjęciu pixele są zerowane, a przy podwójnej czy wielokrotnej ekspozycji - nie. Posiadają zawsze jakąś wartość zgodną z poprzednim naświetlaniem.

GonzoG
06-09-2012, 17:35
napisz mi może jakie kroki mam po kolei wykonać aby zrobić ekspozycje z 2 naświetleń.. bo ciężko coś rozumiem to..Jasne przesłania ciemne -to można dwojako rozumieć..:(

krok 1. robisz pierwsze zdjęcie,
krok 2. robisz drugie zdjęcie.
Czyli nie inaczej, jak robiłeś do tej pory. I nie ważne jak będziesz postępować, to zdjęcia zawsze będą wychodzić tak samo.

Efekty, które chcesz uzyskać są nie do zrobienia przez wielokrotną ekspozycję.
To co chcesz zrobić, jest nie wykonalne bez odpowiednich filtrów, które są dość drogie oraz idealnie stabilnego mocowania aparatu.
Możesz jedynie zrobić to nakładając odpowiednio zdjęcia w programach graficznych (Photoshop, GIMP).

mlodykrk
06-09-2012, 18:03
posiadam filtr maskujacy typu cuckin .. tez nie wiem jak go uzyc..

GonzoG
06-09-2012, 18:15
posiadam filtr maskujacy typu cuckin .. tez nie wiem jak go uzyc..

1) Cokin nie cuckin...
2) używa się go umieszczając przed obiektywem
3) nie znam filtrów maskujących
4) odpowiednich - czytaj: połówkowy czarny lub inny niemal czarny.

mlodykrk
06-09-2012, 18:30
chodziło mi o Maski nakłądane na "sanki" mocowane przed obiektywem.

mlodykrk
06-09-2012, 18:44
To można zrozumieć jednoznacznie. Jak Zrobisz jedną klatkę z ciemnym tłem i jasnym kołem po prawej stronie, to jak zrobisz kolejną ekspozycję na tym samym kadrze z jakimkolwiek obiektem ciemniejszym od tego, który zarejestrowałeś na pierwszej klatce w tym samym miejscu, to ten obiekt nie będzie widoczny na zdjęciu, bo na negatywie cyfrowym już te pixele posiadają odpowiednią jasność i kolor. Jak nowy obiekt będzie jaśniejszy, to przysłoni obiekt w pierwszej klatki i ten pierwszy przestanie być widoczny.

Pixele, tak jak klisza przyjmują określoną ilość światła. Im dłużej się naświetlają, tym jaśniejszy będzie punkt w tym miejscu ale jak w pewnym momencie zasłonisz obiektyw dekielkiem i będziesz naświetlał dalej, to jasność pixela już się nie zmniejszy. To tak jak z pustą szklanką, do której nalewasz wody. Nalewasz, nalewasz i jak przestaniesz, to szklanka będzie tą ilość już posiadać. Możesz do niej tylko dolać, ale już nie możesz zabrać. Przy każdym nowym zdjęciu pixele są zerowane, a przy podwójnej czy wielokrotnej ekspozycji - nie. Posiadają zawsze jakąś wartość zgodną z poprzednim naświetlaniem.

dzięki załapałem:)

GonzoG
06-09-2012, 19:28
chodziło mi o Maski nakłądane na "sanki" mocowane przed obiektywem.
Tego przy cyfrze się nie używa (chyba, że bardzo się uprzesz) - robisz to 1000x szybciej w PS.