PDA

Zobacz pełną wersję : Kolorystyka zdjęcia-problem

Michaelg
05-09-2012, 12:16
Witam,

wywołałem fotę w LR - do TIFFa 16 bit i profilu koloru ADOBE. Obrobiłem w PS i zapisałem do JPG w 8bit. Internet i Irfan nie czytają profilu kolorów Adobe. Czy jest szansa na uratowanie TIFFa, który był dość "precyzyjnie" męczony w PS? Tzn przerobienie do RGB tak aby kolory były takie jakie mają być- jakie widzę je w LR i PS czy musze odnowa robić proces- wyłać w PS i przy eksporcie dać na profil RGB i potem znowu do PS i męczyć całość? . . ..

donkiszot
05-09-2012, 13:32
Po pierwsze, gdybyś poszukał, to już dawno byś odpowiedź znalazł, bowiem temat jest stary jak to miejsce. Niestety to forum od paru lat przypomina bardziej czat niż forum.

Po drugie, nie wiem co masz na myśli pisząc: uratowanie skoro to w tym TIFF-ie jest więcej informacji niż potrzebujesz, nie na odwrót.

Po trzecie, skonwertuj(!) te pliki (możesz nawet te już istniejące JPG-i) do sRGB i powinno być dobrze.

Po czwarte, nadal uważam, że jeśli ktoś nie wie jak się poruszać po przestrzeniach barwnych, to nie powinien wychodzić poza sRGB. Strata tonów będzie o wiele mniejsza niż zyskany spokój.

Michaelg
05-09-2012, 13:35
Już sobie poradziłem. Dzięki za odpowiedź.
Zrobiłem to metodą alternatywną- zdjęcie wyeksportowałem z LR w TIFF RGB i w PS otworzyłem TIFFa RGB i Adobe. Nałożyłem Tiffa ADOBE na RGB i jest dobrze ;)

Następnym razem będę pamiętał.