PDA

Zobacz pełną wersję : Baterie. Formatować - nie formatować

SandraWalawender
05-09-2012, 11:49
Jak w temacie. Formatujecie? 12h 3 razy? Jak uważacie?

zdyboo
05-09-2012, 12:00
Formować, nie formatować.
Nie bardzo jest jak uformować akumulator do D90, bo ładowarka sama odcina prąd ładowania po jego zakończeniu. Zatem nie, nie formować. Jedyne co to pierwsze kilka ładowań, przeprowadzałbym po tym jak aparat zacznie jojczeć o braku energii w aku.

SandraWalawender
05-09-2012, 12:21
To dobrze wiedziec, ze odcina prad... Czekac 12h jest strasznie ;) (druga bat. Jeszcze nie dotarla). Dzieki

zdyboo
05-09-2012, 12:37
Z tym prądem to też tak nie do końca. Użyłem skrótu myślowego. Po zakończeniu ładowania, ładowarka pozostaje na tzw. podtrzymaniu. Podaje niski prąd podtrzymujący stan naładowania aku. Dłuższe zostawienie w tym trybie, jest bardzo destrukcyjne dla aku. Były na tym forum posty o tym, że ludkowie zostawiali aku przez tydzień w ładowarce i po tygodniu takie aku było do utylizacji.
Na noc bez problemu można zostawić, nie trzeba czekać, aż dioda skończy mrugać, ale najlepiej jest wyjmować aku z ładowarki, zaraz po naładowaniu.

paparazzi89
05-09-2012, 12:41
czasy kiedy trzeba było robić takie códa z bateriami dawno minęły....!!!!

SandraWalawender
05-09-2012, 12:57
czasy kiedy trzeba było robić takie códa z bateriami dawno minęły....!!!!

Niby tak, ale pytac nie zaszkodzi, a jak z glupoty mam wydac 250zl na nowy aku po pol roku to wole sie dowiedziec ;)

Fludi
06-09-2012, 11:54
Przy obecnych ładowarkach dedykowanych do konkretnych akumulatorów nie wiele zdziałasz, ze względu na wspomniane wyłączenie się po naładowaniu baterii do pełna.

LordRamzes
06-09-2012, 12:59
Ja zawsze po prostu korzystam z aparatu rozładuję się do końca aż się wyłączy ładuje i tak ciągle i baterie w aparatach są jak nowe :)

amirez
06-09-2012, 15:35
Fakt, z tymi aku i ładowarkami dzieją się różne cuda. Właśnie dzisiaj padła mi ładowarka, a niewiele formatowałem ;)

mirek.regiel
06-09-2012, 15:37
jak kupiłem moja d90 też zastanawiałem się nad tym i baterie zużywam do końca i ładuje do pełna, mam już go 2 lata i działa ok.

KrystianBaranowski
01-10-2012, 09:19
Pozwolę sobie odkopać temat z uwagi na informacje, których tu brak

Li-Ion nie mają efektu pamięci a więc można ładować je bez zaprzątania sobie głowy gadaniem szwagrów, energetyków jądrowych, duchownych i innych specjalistów od ogniw :D

Co szkodzi ogniwom? Przechowywanie ich przez dłuższy czas w skrajnym stanie - rozładowania lub naładowania.

Szkodzi im też wysoka temperatura, niska mniej (po prostu hamuje reakcje, czyli potencjał ogniwa do oddawania energii - tylko na czas obniżenia temperatury).

Jak przechowywać? Rozładować do 40-45% (stan sprawdzać przy możliwie niskim obciążeniu ogniwa) i odłożyć w niekoniecznie zimne miejsce, byle suche (pamiętać też o samorozładowaniu w przypadku drętwych ogniw!)