PDA

Zobacz pełną wersję : Reinstalacja systemu

T&T
05-09-2012, 08:35
Muszę ją niestety wykonać - chodzi o W7/64. Ponieważ ogólnie jestem kiepski w tematach informatycznych mam pytanie. Kiedyś ktoś tu pisał, że przed instalacją NX-a trzeba instalować biblioteki C++. Jak to wygląda teraz kiedy system i NX jest 64 bitowy. Jeżeli instalować te biblioteki to jakie?

nimnull
05-09-2012, 08:59
Nie zauważyłem żadnych problemów z instalacją NX'a na świeżym systemie.
Pozdrawiam Mirek

Greg77
05-09-2012, 10:14
To moze byc temat zwiazany raczej z XPkiem a nie W7, spokojnie instaluj NXa, bedzie ok;)

krzysztof jot
05-09-2012, 15:06
przy W7 64 nic nie musiałem instalować - działa bez problemów na kilku sprzętach, natomiast przegladarka ViewNX w wersji 64bit na jednych działa, a na innych wywala. Nie męczyłem się, zainstalowałem 32 ale nie wiem o co kaman.

T&T
06-09-2012, 10:37
Dzięki wszystkim za informacje. W sobotę rozpoczynam cała akcję i mam nadzieję, że w niedzielę będzie już wszystko od nowa i w komplecie.

darkmajin
06-09-2012, 10:57
postawienie systemu to jest max godzina roboty, w niedziele spokojnie możesz odpoczywać. Tak z ciekawości po co to pytanie?... nawet jak trzeba instalować co za problem postawić system najpierw później dociągnąć resztę... ...chyba że masz *gulp* kompa bez neta..

T&T
06-09-2012, 12:12
Dla mnie problem, bo poznajdować je na stronie M-tu nie jest tak łatwo. Poza tym w tym starym wątku (http://forum.nikoniarze.pl/archive/index.php/t-91471.html) użytkownik kichu pisał jakie to mają być biblioteki i w jakiej kolejności instalowane być powinny. Od czasu pisania tego wątku trochę czasu upłynęło i z pewnością wiele się zmieniło - stąd pytanie.
Jednak rzeczywiście chyba tamten wątek dotyczył WXP, tak jak to pisał Greg77, co wiele upraszcza. Czasu jednak trochę zejdzie, bo sam system to rzeczywiście niewiele czasu, ale cała reszta oprogramowania łącznie z dezaktywacjami i ponownymi aktywacjami (PS, Norton), ponowna instalacja basICColor display bez nr TAN też jest dość kłopotliwa, nie mówiąc już o wcześniejszym pościąganiu wszystkich sterowników.

T&T
08-09-2012, 20:27
Reinstalacja zrobiona , wszystko pięknie i ładnie, ale jest duży problem. Dlatego proszę o pomoc i ewentualne propozycje co zrobić. Mianowicie, nie wiem dokładnie w którym momencie, ale w czasie instalowania sterowników lub aplikacji zrobiło się coś takiego, że nie działa Windows update. Część aktualizacji została ściągnięta ale pozostałych nie da rady. Wyświetla komunikat, że usługa nie jest uruchomiona. Sprawdzałem w usługach - jest uruchomiona. System aktywowany. Aktualizacje do aplikacji ściągam bez problemu. Czy ktoś ma jakieś pomysły lub propozycje co można z tym zrobić?

T&T
08-09-2012, 20:49
A dokładnie wygląda to Tak:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/images/15491341894147554390.jpg)

lukatom
08-09-2012, 21:47
Witam,
Po lewej stronie masz link "Zmień ustawienia", po otwarciu okna opcji wybierz jedną z trzech od góry opcji wyboru - ta która będzie dla Ciebie najlepsza. Odnoszę wrażenie że aktualnie masz ustawioną tą ostatnią, czwartą - "Nigdy nie sprawdzaj, czy są aktualizację"
Pozdrawiam.

piotrromanowski
08-09-2012, 22:07
Trochę już po ptakach, ale warto przy instalacji wydzielić osobną partycję na swoje pliki ( foldery ), a na osobnej trzymać system. I oczywiście konto administratora używamy TYLKO do zmiany ustawień systemu.
Pozdrawiam

T&T
09-09-2012, 07:15
Witam,
Po lewej stronie masz link "Zmień ustawienia", po otwarciu okna opcji wybierz jedną z trzech od góry opcji wyboru - ta która będzie dla Ciebie najlepsza. Odnoszę wrażenie że aktualnie masz ustawioną tą ostatnią, czwartą - "Nigdy nie sprawdzaj, czy są aktualizację"
Pozdrawiam.
W ustawieniach jest, że ma pobierać ale ma pozwolić wybrać które.