PDA

Zobacz pełną wersję : Obróbka dla początkujacego ?

Dav3
04-09-2012, 23:48
Witam, tak jak w temacie, chodzi mi ogólnie o obrabianie fotek, dociaganie kolorów itp.

W jakim formacie najlepiej robić fotki abym podem swobodnie mógł np. podociagać kolory żeby zdjęcie było żywsze itp ??

w RAW'ie ?

Kordian d70
04-09-2012, 23:51
Sprecyzuj swoje zapytanie, bo nie bardzo wiadomo o co chodzi.
Proponuję również trochę poczytać forum.

Dav3
05-09-2012, 00:15
Chodzi mi o to, że zaczynam dopiero bawić się w obróbkę zdjęć, i chce wiedzieć w jakim formacie najlepiej robić zdjęcia by potem móc je obrabiać ( dociągać kolory by były bardziej wyraźne ostre itp )

i jaki program do tego najlepszy ?

MARTINK
05-09-2012, 00:50
PS + ACR, zdjecia w RAW
Ksiazki, ksiazki, net, tutoriale, podpatrywanie efektow innych oraz... ból i lzy, ale efekty przyjda - kwestia wytrwalosci.

Dav3
05-09-2012, 00:56
PS + ACR, zdjecia w RAW
Ksiazki, ksiazki, net, tutoriale, podpatrywanie efektow innych oraz... ból i lzy, ale efekty przyjda - kwestia wytrwalosci.

Zdjęcia w RAW otworzy się normalnie w PS ??

One mają taką samą jakość jak JPG ??

krzysztofz24
05-09-2012, 01:02
Tylko RAW. Mozesz z nim zrobic co chcesz, zostawic. A potem wrocic po jakims czasie i znowu zrobic co chcesz.
Ja osobiscie polecam ACR z PS do wolania rawow. To czego nie da rady w ACR zrobisz w PS.
Prostym programem, dobrym na poczatek jest Photoshop Elements. Taka okrojona wersja PS.
Kosztuje kilkaset zl.
Bardziej rozbudowane funkcje do wolania Rawow da Ci Lightroom.
Cene tez da sie przelknac jeszcze.
Pelen PS jest duuuzo drozszy.

Posciagaj sobie darmowe triale i zobacz jak Ci pasuje.

Dav3
05-09-2012, 11:24
Czyli jak robisz fotki w JPG to za dużo sie nimi nie pobawisz jeśli chodzi o obrabianie itp ?

Greg77
05-09-2012, 11:38
Czyli jak robisz fotki w JPG to za dużo sie nimi nie pobawisz jeśli chodzi o obrabianie itp ?

Sadze, ze najpierw poczytaj o tym czym jest JPG a czym jest RAW.
JPG bedzie wygladal lepiej prosto z aparatu, jest to obraz juz przetworzony przez procesor aparatu, ale efekty sa jak dla mnie niezadowalajace, jedynym formatem ktory daje Tobie mozliwosc prawdziwej obrobki jest RAW (NEF w przypadku Nikona), osobiscie polecam Capture NX2 i tutoriale na youtube, program jest w wersji angielskiej, ale jest tez bardzo intuicyjny i latwy do opanowania.
Z JPGa za duzo nie wyciagniesz, jakosciowo JPG wydaje sie byc ciekawszy od RAWa, ale tylko sie taki wydaje, w RAWie masz maksimum informacji jakie mozesz miec z matrycy, JPG ma tych informacji o wiele mniej, jezeli pytasz o obrobke to nie zastanawiaj sie nawet nad obrobka JPGow;)

Seeth
05-09-2012, 12:12
Oczywiście RAW/NEF do obróbki, później dalsza obróbka w trybie 16bit w Photoshopie, ale z JPG'iem też sporo można zrobić w Photoshopie / Lightroomie ;)