PDA

Zobacz pełną wersję : Moc lampy

KwaK410
04-09-2012, 22:43
Mam SB-600. Zakładam, że lampa nigdy nie błyska z pełną mocą - czy to znaczy, że nie potrzebuję mocniejszej (SB800, 900, 910) ??? Może głupie pytanie ale ciekaw po prostu jestem :)

wer
04-09-2012, 22:56
Mam samochód którym mogę pojechać 190km/h. Nigdy tak nie jechałem. Czy to znaczy, że nie potrzebuję szybszego?

KwaK410
04-09-2012, 23:11
Mam samochód którym mogę pojechać 190km/h. Nigdy tak nie jechałem. Czy to znaczy, że nie potrzebuję szybszego?

po co ci taki co pojedzie 250 jak jeździsz tylko 100 ? dla mnie jasne jeśli mowa tylko o prędkości. Ale nie wiem czy tak samo jest z lampą błyskową :)

rafal1980
04-09-2012, 23:21
O boshe..
Lepiej mieć samochód, który rozpędzi się do 300km/h mimo, że na co dzień jeździsz 100km/h bo nigdy nie wiadomo kiedy będzie potrzebna Ci większa prędkość ..
Analogicznie dostosuj sobie powyższy przykład do lampy błyskowej ..
Jeśli masz kasę kupujesz lepszą/mocniejszą lampę .. jeśli nie - taką na, którą Cię stać i martwisz się dopiero gdy podczas jakiegoś projektu braknie Ci mocy .. nie wcześniej.

RobertMiernik
05-09-2012, 00:05
Założę się o wszystko, że nigdy nie będzie Ci potrzebny taki samochód, który 300 na godzinę jeździ...

r_m
05-09-2012, 01:40
Porównanie samochodowe nie jest trafne-czy kupiłeś ciężarówkę, bo kiedyś może będziesz się przeprowadzał i przewoził meble (albo wywrotkę, bo może czeka Cię budowa domu)? :D

Z lampą napiszę inaczej-moc to nie wszystko, ale jak już mowa o mocy...
Jeśli będziesz potrzebował serii kilku szybkich błysków, to lampa o większej mocy może Ci to zapewnić (bo będzie miała na starcie zgromadzoną większą ilość energii), lampa o mniejszej mocy szybciej "wyświeci" wszystko co może a potem będziesz czekał aż się naładuje.
Różnica między 600 a 800/900 to nie tylko moc, także kilka innych, czasem przydatnych "dodatków", ale jak na razie 600 spełnia Twoje potrzeby, to nie ma żadnego powodu, aby myśleć o wyższych modelach.

dorjan
05-09-2012, 02:22
Założę się o wszystko, że nigdy nie będzie Ci potrzebny taki samochód, który 300 na godzinę jeździ...

Nie byłbym taki pewny. Szybkość 300 km/h oczywiście nie jest potrzebna, ale taki samochód ma olbrzymi zapas mocy i odpowiedni maksymalny moment obrotowy, a to zdecydowanie usprawnia manewr wyprzedzania. Z doświadczenia wiem, że wyprzedzając jadącego przepisowo (90km/h) TIR’a, na końcówce licznik pokazuje czasami coś w granicach ok. 200 km/h, co w dużej mierze zależy tylko od przełożenia skrzyni biegów i chęci skrócenia czasu trwania takiego manewru. Mam pod nogą tylko 245 koników i w wyjątkowych przypadkach przydałoby się więcej. Mówimy oczywiście o normalnych samochodach osobowych.

Z lampami jest podobnie. Tak jak napisał r_m, większa moc pozwala na szybkostrzelność i nie czekamy na ponowne naładowanie całkowicie opróżnionych kondensatorów. Tak jak w silniejszym samochodzie nie czekamy na 1 km wolnego drugiego pasa ruchu, by wyprzedzić.

Pozdrawiam.