PDA

Zobacz pełną wersję : Digitalizacja (skanowanie) taśmy filmowej 8 mm. Jak i gdzie?

Rafał_Sz
04-09-2012, 09:58
Witam!

Znalazłem w domowym archiwum kilka szpulek niemej taśmy 8 mm. Chcę to przenieść do formatu cyfrowego, bo choć taśmy są w niezłym stanie, to czas leci. ;) No i dochodzi wygoda z posiadania kopii cyfrowej.

Pierwsze pytanie. Czy za pomocą np. D7000 i tła, jestem w stanie samemu uzyskać odpowiedni efekt (synchronizacja klatek itp.)? Krótko mówiąc, czy sfilmowanie puszką projekcji ma sens?

Jeśli nie da się tego zrobić w powyższy sposób, to czy znacie kogoś kto ma do tego sprzęt i możliwości?

Pytałem po pro firmach, koszt mycia i skanowania 2 h filmu do bezstratnego FHD to ok. 3000 zł, więc dużo. Za dużo. ;)

Jakieś pomysły? :)

kazwita
04-09-2012, 14:20
Cześć.

Swego czasu trafiłem na wątek poruszający podobną tematykę na forum elektrody link (http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2337732-0.html). Przewinęło się w nim kilka pomysłów, którym warto się przyjrzeć.

Pozdrawiam.

Rafał_Sz
04-09-2012, 19:13
Cześć! :)

Dzięki za link, czytam sobie. :)

piotrromanowski
04-09-2012, 20:02
A nie lepiej po prostu zeskanować film 8 mm w odcinkach, a później kadry obrobić i uruchomić w jakimś ,, movie maker''?

Rafał_Sz
05-09-2012, 07:05
A nie lepiej po prostu zeskanować film 8 mm w odcinkach, a później kadry obrobić i uruchomić w jakimś ,, movie maker''?
Odpada, podobnie jak fotografowanie każdego kadru osobno lustrzanką. 2 h filmu to około 170 000 klatek.:)

rg2000
05-09-2012, 09:51
O ile się nie mylę, to mój znajomy najpierw odtwarza film projektorem, nagrywa to na kamerę i potem digitalizuję. Chyba nie ma innego sposobu. Jak chcesz, to dam ci namiary, ale bys musiał film do Bydgoszczy wysłać.

Rafał_Sz
05-09-2012, 10:07
Będę wdzięczny za namiary. :)

Mamrot
05-09-2012, 13:54
Kopiowanie z ekranu da średni efekt.
Tu (http://www.studiokopiowania.pl/) kiedyś kopiowałem 16mm na VHS i dali radę.
Nie wiem jak teraz, ale firma istnieje.

Rafał_Sz
05-09-2012, 14:40
Kopiowanie z ekranu da średni efekt.
Tu (http://www.studiokopiowania.pl/) kiedyś kopiowałem 16mm na VHS i dali radę.
Nie wiem jak teraz, ale firma istnieje.~3000 zł za 2h filmu (z myciem kliszy). Hmm.

Mamrot
05-09-2012, 16:13
~3000 zł za 2h filmu (z myciem kliszy). Hmm.

Mnie z cennika wychodzi 234zł za godzinę przy realtimie
i 504/h za skanowanie poklatkowe które przy 8mm i zastosowaniu amatorskim mija się z celem.
Mycia bym nie doliczał bo przy chałupniczym kopiowaniu też go nie uwzględniasz.

Można oczywiście filmować z projektora, ale amatorskie projektory nie mają kontrchwytaka
przez co obraz jest niestabilny, do tego dochodzi inna częstotliwość migawkek,
przy 8mm 18klatek/s a przy zapisie wideo 50/60Hz.

Rafał_Sz
05-09-2012, 18:43
Mówisz, żeby nie skanować poklatkowo? Bo jakby wyszło 500-600 zł ca 2 h to byłbym zadowolony, pod warunkiem właściwej jakości oczywiście.

Mamrot
05-09-2012, 23:50
Czy będziesz zadowolony to nie wiem, to zależy raczej od zawartości emocjonalnej na tych taśmach.
Porównań nie robiłem więc gdybam.

"Realtime" to jest prawdopodobnie, rzutowanie optycznie obrazu na trzy matryce CCD.
Prawdopodobnie jest to układ z poprzedniej epoki, czyli finalnie 720x420 linii
z nawiązką rejestrujący to co jest na tęj maleńkiej klatce 3,3/4,5mm.

Skanowanie poklatkowe da większą rozdzielczość nominalną,
ale poza zwiększeniem ziarna nie zwiększy rozdzielczości optycznej.
Prawdopodobnie zwiększy się zakres tonalny, jeżeli był to zachodni negatyw,
jeżeli Orwoska lub Fotonoska odwrotka, to tam wzrośnie tylko pustka w portfelu.

Rafał_Sz
06-09-2012, 08:00
Czy będziesz zadowolony to nie wiem, to zależy raczej od zawartości emocjonalnej na tych taśmach.
Porównań nie robiłem więc gdybam.

"Realtime" to jest prawdopodobnie, rzutowanie optycznie obrazu na trzy matryce CCD.
Prawdopodobnie jest to układ z poprzedniej epoki, czyli finalnie 720x420 linii
z nawiązką rejestrujący to co jest na tęj maleńkiej klatce 3,3/4,5mm.

Skanowanie poklatkowe da większą rozdzielczość nominalną,
ale poza zwiększeniem ziarna nie zwiększy rozdzielczości optycznej.
Prawdopodobnie zwiększy się zakres tonalny, jeżeli był to zachodni negatyw,
jeżeli Orwoska lub Fotonoska odwrotka, to tam wzrośnie tylko pustka w portfelu.
Trafiłeś, to w 95% ORWO :). Co ciekawe, kolorowe filmy mają rewelacyjną kolorystykę ja na rodzaj taśmy i upływ czasu. RealTime wydaje się być złotym środkiem w tym temacie, i chyba na to się zdecyduję. Dzięki! :)

Mamrot
06-09-2012, 10:40
Chyba ktoś z tej firmy czyta ten wątek, bo zmienili grafię strony i podnieśli ceny.
Jak wynika z ich nowej strony to w realtime rzutują odraz na CMOS Red One 720x576
z przeplotem, a skanowanie SD 720x576 jest bez przeplotu.

Tu (http://www.studiokopiowania.pl/film.php?lang=pl&id_strony=31#.UEhgCBzzWNM) masz próbki, sam oceń różnicę.

DzEk
07-09-2012, 01:33
Hejka,

Uważasz, że taką stronę robi się w godzinę :) ?

Spójrz jeszcze raz.., na realtime wysokość zdecydowanie zmniejszyła się a nie zwiększyła..
75 PLN / 30minut. Skanowanie poklatkowe bez zmian.

Wiem, że wkrótce pojawią się nowe próbki w pełnej jakości z wszystkich metod
specjalnie dla nowej strony. Te obecne (link) to stare produkty wiszą od ponad roku.

http://vimeo.com/user10660995/videos

Pozdr.
Jacek

Rafał_Sz
07-09-2012, 07:59
Kolega z firmy? :)

Mamrot
07-09-2012, 11:23
Czyli intuicja mnie nie zawiodła :twisted:

Spójrz jeszcze raz.., na realtime wysokość zdecydowanie zmniejszyła się a nie zwiększyła..

No właśnie patrzę i widzę tylko zmianę proporcji kadru, real jest na tej prezentacji wyciągnięty.
Proporcje boków w obu przypadkach powinny być identyczne, czyli któryś jest źle zeskalowany.
Ja pisałem o opłacalności takiej uslugi dla amatora, niestety różnica w cenie 150 v 534 zł za godzinę
jest zbyt duża, nie adekwatna do różnicy w jakości.
Jak się pojawią nowe sample, daj znać.

@rsz znalazłem przypadkiem chodząc po Warszawie jeszcze to (http://2pstudio.pl/transfer-tasm-8mm-oraz-16mm/), 100 zł/h.
Nie wiem czy firma będzie lepsza, ale na pewno w obu efekt będzie dużo lepszy, niż partyzantka z filmowaniem ekranu.

Rafał_Sz
07-09-2012, 12:21
@rsz znalazłem przypadkiem chodząc po Warszawie jeszcze to (http://2pstudio.pl/transfer-tasm-8mm-oraz-16mm/), 100 zł/h.
Nie wiem czy firma będzie lepsza, ale na pewno w obu efekt będzie dużo lepszy, niż partyzantka z filmowaniem ekranu.
Dzięki! Zadzwonię do obu firm i pogadam o szczegółach. Tak czy owak, sam się za to nie biorę.

DzEk
07-09-2012, 20:23
Ja pisałem o opłacalności takiej uslugi dla amatora, niestety różnica w cenie 150 v 534 zł za godzinę
jest zbyt duża, nie adekwatna do różnicy w jakości.
Jak się pojawią nowe sample, daj znać.

Moim zdaniem również, dla domowego użytku nie ma sensu skanować (choć różnica jest widoczna i to nie w samej rozdzielczości bo ta pozostaje taka sama, ale film ze skanu jest jakby bardziej miękki, nie wiem jak to określić. Najlepiej zrobić próbkę i wybrać). Realtime jest bardziej wyrazisty, więcej widać kadru, jest bardziej płynny od skanowania..

Co do podanego linku, to mam film tam zrobiony (wspomniane p2 studio) i ten sam kawałek wykonany na Niepodległości dla porównania..... i nie ma porównania. Różnica jest tak kolosalna, że raczej pisałbym, że p2 oferuje usługę na zabawce choć nie jest to matówka bo to jest poniżej poziomu oceny, ale pewnie CCD wkręcone w projektor. Niestety wciskają kit na stronie, że są jedyni jakościowo, a lemingi jak z Amber Gold to łykają. Już nie wspomnę, że 1/3 kadru w ogóle jest niewidoczna, biel żółta, itp.

<b>Najlepiej samemu się przekonać </b>, obydwie firmy robią darmowe próbki. Nie mam zamiaru robić reklamę firmie z Niepodległości, ale jestem pewny, że na ofertę po zrobieniu porównania (choć tańszą o 50 PLN na godzinie) nawet nie spojrzysz. To jakby dwa różne światy. Pracuję przy tworzeniu archiwów i jestem odpowiedzialny za digitalizację więc nawet kiedyś dla innych chciałem zrobić stronkę z próbkami tego samgo filmu wykonanego w kilku firmach w Polsce (Poznań, Rzeszów, Wrocław, i 3x Warszawa - Wilcza, Niepodległości i Siedmigrodzka). Chłopaki z Siedmigrodzkiej są jeszcze lepsi, robią na matówce a na stronie zdjęcie flashscan-a :). Ale czas niestety nie jest na dzień dzisiejszy technicznie do rozciągnięcia. Może kiedyś...

Pozdrawiam
DzEk

DzEk
07-09-2012, 20:39
Czyli intuicja mnie nie zawiodła :twisted:

No właśnie patrzę i widzę tylko zmianę proporcji kadru, real jest na tej prezentacji wyciągnięty.
.

Trochę Cię zawiodła, choć nie do końca.. Co do Twojej widzialności, miałem na myśli wielkość ceny, nie ramki filmu.. :) (było 39 za 10minut, jest 75 za 30 minut). A próbki są stare, nic nie wnoszące (kompresja i kadrowanie),
Jednak wiem, że będą nowe i to w pełnej jakości. Chłopaki stawiają nową strone (właściwie portal w porównaniu ze starą) to jest bardzo pracochłonne. Obiecali, że zaspokoją ilością i jakością próbek koneserów i zwykłych użytkowników.

By DzEk